Siirry pääsisältöön

Valkoisen kepin käyttäjä ei vält­tä­mät­tä ole sokea

Maailman näkövammaisyhteisö juhlii valkoisen kepin päivää 15.10.2020.

– Valkoisesta kepistä on tullut minulle yhä tärkeämpi apuväline. Se kertoo näkövammastani muille ja itselleni antaa varmuutta liikkua, kun pystyn kepin kautta tuntemaan esteet tielläni. 

– Olen ottanut kepin käyttööni vasta viime vuosina, vaikka olin saanut sen jo aikaa sitten. Siellä se lojui kaapissa käyttämättömänä. Kynnys lähteä kepin kanssa liikenteeseen oli korkea. Ajattelin, että ihmiset pitäisivät minua nyt ihan sokeana, vaikka näenkin vielä. Olen retiniitikko ja minulla on jäljellä hyvin kapea putkimainen näkökenttä. Monissa tilanteissa toimin kuitenkin edelleen näkevän tavoin.  

– Enää se ei haittaa ollenkaan. Ihmiset saavat ajatella, mitä tahtovat, mutta keppi kulkee mukanani. Jos joskus kiireessä unohdan ottaa sen matkaani, olen harmissani. En näe lähietäisyydellä olevia esteitä ja kompastumis- tai loukkaantumisvaara on todellinen. En varsinaisesti pelkää, mutta epävarma kyllä olen ja liikkumiseni hidastuu merkittävästi. 

– Keppejä menee muutama vuodessa. Välillä unohdan kepin vaatekaupan hyllylle tai bussiin. Silloin tulee kiire hankkia uusi tilalle. 

(Pekka, 48) 

Valkoinen keppi on sokean ja vaikeasti heikkonäköisen lyömätön apuväline. Joskus muut ihmiset hämmästelevät, kuinka kepin käyttäjä voi sujuvasti selata kännykkää tai jopa lukea kirjaa. Se on mahdollista, jos näkökenttä on voimakkaasti kaventunut, mutta jäljellä oleva näönjäänne on edelleen tarkka. Esimerkiksi retinitis pigmentosa -niminen sairaus aiheuttaa pitkälle edetessään kapean, putkimaisen näön, joka vaikeuttaa erityisesti liikkumista. Sairauteen liittyy usein myös voimakas häikäistyminen ja hämäräsokeus. 

Keppi on ollut sokean kädessä jo useamman sadan vuoden ajan. Valkoinen siitä tuli 1920-luvulla Englannissa, mistä se levisi kaikkialle maailmaan. Valkoinen keppi on edelleen yksinkertainen, edullinen, kevyt ja tehokas apuväline.  

Maailman näkövammaisyhteisö juhlii valkoisen kepin päivää 15.10.2020.

Lisätietoja:

Kuvat ja haastateltavat: