Siirry pääsisältöön
Kaakkois-Suomen Näkövammaisten logo.
Kaakkois-Suomen Näkövammaisten logo.

Ko­ke­mus­toi­mi­jat

Kokemustoimijoina toimivat tehtävään koulutuksen saaneet näkövammaiset henkilöt, joilla on omakohtaista kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta. Kokemustoimija voidaan kutsua puhumaan esim. yrityksiin tai erilaisiin tapahtumiin yhdistyksen edustajana. Kokemustoimija kertoo kokemuksistaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ja palvelualojen, kuten bussi- ja taksinkuljettajien, koulutuksissa. Kokemustoimijan omakohtainen tarina tarjoaa mahdollisuuden oppia näkövammaiselta, mitä on elää sairauden tai vamman kanssa ja mitä vaikea sairaus tai vamma tuo läheisen ihmisen elämään.

Matti Kangasniemi

Olen 1953 syntynyt kotkalainen näkövammainen. Olen vaikeasti näkövammainen vuodesta 2004. Vieraammassa ympäristössä käytän valkoista keppiä.
Kävin kokemustoimijakurssin syksyllä 2023, mutta olen kouluttanut useasti tulevia taksikuskeja ja käynyt myös koulussa kertomassa näkövammaisuudesta. 

Vahvuuksiani on pitkä kokemus näkövammaisuudesta, olen selättänyt monia käytännön ongelmia vuosien varrella ja hyväksynyt tilanteeni.
Toimin periaatteessa missä tahansa, mutta käytännössä helpoiten Kymenlaaksossa.

Minuun voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai mieluummin sähköpostitse.

mattikangasniemi@fastmail.com
040 4804 595

 

Markku Mikkola

Olen kuusikymppinen Kotkassa asuva kokemustoimija. Minulla on etenevä verkkokalvonrappeuma, joka on sokeuttanut minut 90-luvun lopulla siten, että en näe edes valoa ja varjoa. Liikkuessani käytän valkoista keppiä ja usein myös avustajaa.

Ammatiltani olen hieroja ja olenkin toiminut omassa hieromayrityksessäni vuodesta 1979 lähtien. Olen ollut toistakymmentä vuotta alueellisten ja paikallisten näkövammaisyhdistysten luottamustehtävissä mm. puheenjohtajana.  Lisäksi olen mukana SOTEK-säätiön hallintoneuvostossa ja Näkövammaisten liiton valtuustossa.

Kokemustoimijana pystyn kertomaan näkövammaisuudesta, näkövammaisen liikkumisesta, avustamisesta, apuvälineistä, siitä millaista sokean on toimia digitaalimaailmassa ja työelämässä. Olen myös halukas toimimaan erilaisissa työryhmissä. Ota rohkeasti yhteyttä ja mietitään yhdessä asiaa eteenpäin!

hieroja.mikkola@gmail.com
044 2557 346

 

Heidi Mikkola

Olen nelikymppinen kotkalainen kokemustoimija. Minulla on etenevä verkkokalvonrappeuma, joka on aiheuttanut minulle vaikean näkövamman. Olen kokenut puhuja ja kouluttaja, sillä päivätyökseni toimin peruskoulun opettajana. Olen kouluttautunut myös fysioterapeutiksi, joten esteettömyyteen, liikkumiseen ja toimintakykyyn liittyvät asiat ovat minulla hallussa.

Mikäli sinua tai organisaatiotasi kiinnostaa kuulla enemmän näkövammaisuudesta, näkövammaisen kohtaamisesta, avustamisesta, apuvälineistä tai mistä vaan näkövammaisuuteen liittyvästä, ota rohkeasti yhteyttä ja mietitään yhdessä asiaa eteenpäin. 

heidi.c.mikkola@gmail.com
044 2006 113
 

Susanna Kovasin 

Olen Imatralta ja ikävuosia kertynyt vähän yli 50. Näkövammainen olen ollut 9-vuotiaasta saakka. 

Opaskoira Fiksun kanssa olen liikkunut vuodesta 2019. Kuljemme yhdessä ympäri Suomea kertomassa vammaisuudesta, näkövammaisen arjesta, tukipalveluista, vertaistuesta sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden merkityksestä vammaisille. 

Olen kertonut näistä ja monista muista vammaisuuteen liittyvistä asioista myös etänä (Teams, Zoom) terveydenhuollon ammattilaisille, opiskelijoille ja yhdistyksille sekä palvelualojen yrityksille. Olen myös kouluttanut vapaaehtoisia ja auttanut mm urheiluseuroja huomioimaan näkövammaiset osallistujat.

Kokemustietoa olen jakanut jo vuodesta 2016 sekä suurelle yleisölle että pienille ryhmille tilaajan toiveen mukaan paikan päällä tai etänä.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää!

susanna.kovasin@gmail.com 
041 4403 967
jätä viesti vastaajaan, jos en pysty vastaamaan puheluusi, kiitos!