Siirry pääsisältöön

Etelä-Karjalan Nä­kö­vam­mai­set ry - Viik­ko­tie­do­te

Viikkotiedotteessa muutokset ja viikon ajankohtaiset tapahtumat ja muuta tiedotettavaa.
Omenapuun kukat

Tällä sivulla

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 49/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com- Ulkoinen linkki.

Toimisto suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12.

JÄSENTIEDOTE 1/2023

Vuoden 2023 ensimmäinen jäsentiedote postitetaan viikolla 50. Tiedote julkaistaan myös yhdistyksen kotisivuilla ja linkki siihen löytyy Facebookista.

TAPAHTUMIA

IMATRAN ITSENÄISYYSPÄIVÄN TAPAHTUMIA 6.12.

Klo 10.00 Sanajumalanpalvelus
Tainionkosken kirkko, Kirkkokatu 2, 55120.

Imatra Kunniakäynnit sankarimuistomerkeille klo 11.30
- Pääpaikka Vuoksenniska Rauhan kellot -muistomerkki. Vuoksenniskan sankarihautausmaa, Uhrikuja 2, 55800 Imatra
- Imatrankoski Viime sodissa kaatuneitten muistomerkki Karjalan itkuvirsi ja Vapaussoturien -muistomerkki. Imatrankoskentie 397, 55100 Imatra
- Tainionkoski Viime sodissa kaatuneitten muistomerkki Vaiennut linnake ja Veljesuhri -muistomerkki. Tainionkosken hautausmaa, Joutsenonkatu 75, 55420 Imatra

Kulttuuritalo Virta, Virastokatu 1, 55100 Imatra
klo 12.30 – 14.00 Juhlakahvit, kahvitarjoilu

Klo 14 Ohjelmaa Karelia-salissa
Lipun saapuminen: Raja- ja merivartiokoulu
Musiikkiesityksiä mm. Imatran seurakunnan Soittokunta, Kitarayhtye Tirando, Imatran Immet ja Vuoksen mieslaulajat.
Tanssiesitys, Tanssistudio Jami
Juhlapuhe: Imatran kaupunginjohtaja Matias Hilden
Vapaudenviestin luovutus.
Lipun poistuminen hiljaisuudessa: Raja- ja merivartiokoulu

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Klo 16.00 Koskinäytös, musiikkina Sibeliuksen Finlandia-hymni
Ohjelmasta vastaa Sotiemme 1939-1945 veteraanien perinneyhdistys, Imatran osasto, Imatran seurakunta ja Imatran kaupunki

LAPPEENRANNAN ITSENÄISYYSPÄIVÄN TAPAHTUMIA 6.12.

Juhlapäivän liputus ja sanajumalanpalvelukset
Liput nostetaan salkoihin Itsenäisyyspäivänä klo 8. Päivän kunniaksi Lappeen Marian kirkossa sekä Joutsenon, Nuijamaan ja Ylämaan kirkoissa järjestetään sanajumalanpalvelukset, jotka alkavat klo 10.

Seppeleenlaskutilaisuudet ja kunniavartiosto
Välittömästi kirkonmenojen päätyttyä alkavat seppeleenlaskut ja niiden jälkeen kahvitarjoilut sekä juhlatilaisuudet eri puolilla Lappeenrantaa. 

Lappeen Marian kirkossa järjestettävän jumalanpalveluksen päätyttyä järjestöjen lippulinna sekä Lappeenrannan kaupungin, Maasotakoulun ja seurakunnan seppeleenlaskijat siirtyvät yhdessä Lappeenrannan sankarihautausmaalla sijaitsevalle Talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkille. Lippulinnan johtajana toimii Lappeenrannan Reserviupseerikerhon perinneupseeri Fredrik Söderlund. Reserviläiset asettavat kunniavartion Talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkille.  

Tämän tilaisuuden jälkeen seppeleenlaskut suoritetaan myös Äiti Karjala -patsaalla, Vapaussodan sankarivainajien muistomerkillä, Lotta-patsaalla sekä vuonna 1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneitten haudalla. 

Seppeleenlaskut Ylämaalla Sankarivainajien muistomerkillä, Nuijamaalla Sankarivainajien muistomerkillä ja Joutsenossa sankarihautausmaan Päämuistomerkillä toteutetaan Lappeenrannan kaupungin, Kaakkois-Suomen Rajavartioston ja seurakunnan yhteistyönä. Rajavartioasemat asettavat kunniavartiot näille muistomerkeille seppeleenlaskujen ajaksi.

Kaikille avoin itsenäisyyspäivän juhla kaupungintalolla
Lappeenrannan kaupunginhallitus järjestää kaikille avoimen itsenäisyyspäivän juhlan kaupungintalolla. Juhla alkaa juhlakahveilla Lappeenranta-salin aulassa klo 11.15, ja kahvit tarjoillaan 300 ensimmäiselle vieraalle. Juhlan pukukoodina on tumma puku ja kunniamerkit.

Varsinainen juhla alkaa klo 12, ja sen juontaa ja tervetulosanat lausuu Linnoituksen isäntä Erkki Hokkanen. Tilaisuuden juhlapuheen pitää puolestaan kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Jyri Hänninen.

Itsenäisyyspäivän juhlan musiikista ja esityksistä vastaavat Lappeenrannan kaupunginorkesteri sekä Nuorisoseura Rajan Nuoret ry:n kansantanssiryhmät.

Soihtukulkueet ja juhlavalaistukset
Joutsenon partiolaisten soihtukulkue lähtee klo 15 Joutsenon torilta kohti Joutsenon sankarihautausmaata. Lappeenrannan keskustassa puolestaan opiskelijoiden soihtukulkue liikkuu klo 18 alkaen Kauppatorilta Lappeenrannan sankarihautausmaalle.  

Lappeenrannan kaupunki sekä järjestelyihin osallistuvat seurakunnat, Maasotakoulu, Kaakkois-Suomen Rajavartiosto sekä reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt toivottavat kaikki asukkaat lämpimästi tervetulleiksi tilaisuuksiin.

7.12. KESKIVIIKKOKERHON PIKKUJOULUT
Pikkujouluissa vierailee kaksi oppilasta Lappeenrannan Musiikkiopistolta jousiduona: Veera Lönnblad, viulu ja Saaga Pola, sello.
Kello 12.30 alkaen nautimme yhdessä jouluisia makuja. Ohjelmassa myös mm. musiikkiesitys, yhteislauluja sekä runonlausuntaa.
Ilmoittauduthan viimeistään maanantaina 5.12.

12.12. SITRUUNAKERHOSSA JOULUINEN KERHO
Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

YLEN KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA

Linnan juhlat
6.12. klo 18.50 Yle TV1:ssä Tasavallan presidenttiparin itsenäisyyspäivän vastaanotto. Kuvailutulkattu lähetys kestää noin klo 22.15 saakka. Lähetyksen välissä on klo 20.30 – 20.40 uutislähetys, jota ei ole kuvailutulkattu.

Hytti nro 6
10.12. klo 21.12 Teemalta Juho Kuosmasen palkittu draamaelokuva suomalaisen opiskelijan ja venäläisen kaivostyöntekijän junamatkasta halki Venäjän. Perustuu Rosa Liksomin romaaniin. N: Seidi Haarla, Yara Borisov. T: Elokuvayhtiö Aamu Oy, 2021.

Kaikki Yle Areenan katsottavissa olevat kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA

väliaikainen sähkötuki
Maailman muuttuessa ja sen ollessa epävakaa, sillä on vaikutuksensa myös meidän elämiseemme. Meillä Suomessa asuvilla se näkyy muun muassa sähkön hinnan nousuna ja siihen valtiovalta pyrkii nyt vastaamaan toimillaan.

Sähkön hinnan voimakkaan nousun takia vuonna 2023 on mahdollista saada apua sähkömenoihin. Ensisijainen tapa on hakea sähkövähennystä Verohallinnosta. Sähkövähennykseen on oikeus, kun sähkömenot ovat yli 2 000 euroa tammi–huhtikuun aikana ja veroja kertyy riittävästi vähennyksen tekemiseen. Jos kotitaloudelle ei kerry veroja pienien tulojen vuoksi riittävästi, Kelasta voi hakea sähkötukea.

Kuka voi saada sähkötukea?
Sinulla voi olla mahdollisuus saada sähkötukea, mikäli sähkölaskusi ovat suuret mutta et voi saada verotuksessa sähkövähennystä pienten tulojen vuoksi. Lue oheisesta linkistä lisää verohallinnon sivuilta (Sähkövähennys - vero.fi- Ulkoinen linkki).

Sähkömenot, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.2023- 30.4.2023 välisenä voit saada KELAn tukea sähkömenoihin. Asunto, johon sähkötukea haetaan, tulee sijaita Suomessa ja tukea voi saada vain yhteen, vakituisessa käytössä olevaan asuntoon.

Voit saada KELAn sähkötukea sähköenergian, arvonlisäveron ja mahdollisen perusmaksun kustannuksiin. Huomioi, että sähkönsiirtoon ja sen tuomiin kustannuksiin sekä viivästysmaksuihin tukea ei voi saada.

Tarkista ensin, voitko saada verotuksessa sähkövähennystä
Tarkista KELAn sivulla olevasta laskurista, että onko sinulla mahdollisuutta saada sähkötukea, linkki ohessa (Väliaikainen sähkötuki | Henkilöasiakkaat | Kela- Ulkoinen linkki).

Tässä yksi esimerkki siitä, että voiko tukea saada: Sähkölasku on alle 400 e/kk

 • Sähkövähennys: Sähkömenojen pitää olla tammi-huhtikuun ajalta yhteensä yli 2 000 euroa eli keskimäärin yli 500 e/kk, jotta vähennyksen voi saada.
 • Sähkötuki: Et voi saada Kelasta sähkötukea, koska tuen omavastuu on 400 e/kk.
 • Perustoimeentulotuki: Voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea, jos kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat eivät riitä perustoimeentulotuessa huomioitavien menojen maksamiseen. Tällainen meno on esimerkiksi sähkölasku.

Sähkömenoja voi myös pyrkiä pienentämään vähentämällä sähkön kulutusta. Pohdi omia sähkönkäytön vähentämiskeinoja.

Koska koko vuoden sähkölaskujen arvioiminen on hankalaa, niin sinun kannattaa laittaa tammi- huhtikuun sähköä koskevat laskut talteen.

Sähkötuen määrä
Omavastuu sähkötuessa on 400 e/kk. Tuen määrä on 60 % niistä sähkömenoista, jotka ylittävät 400 euron omavastuun. Sähkötukea voi saada enintään 660 e/kk silloin kun omavastuun ylittävät sähkömenot ovat 1500 e/kk tai enemmän.

Toimeentulotuki
Voit hakea KELAsta perustoimeentulotukea, jos kaikki käytettävissä olevat tulot ja varat eivät riitä perustoimeentulotuessa huomioitavien menojen maksamiseen. Tällainen meno on esimerkiksi sähkölasku. Perustoimeentulotuen määrään vaikuttavat kaikkien perheenjäsenten tulot ja varat sekä menot.

Jos et voi hakea perustoimeentulotukea verkossa tai lomakkeella, voit hakea tukea suullisesti. Ota silloin yhteyttä Kelan palvelunumeroon 020 692 207

Perheellä tarkoitetaan yhteistaloudessa asuvia vanhempia ja vanhemman alaikäisiä lapsia ja adoptiolapsia, aviopuolisoita, avopuolisoita sekä rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Sähkötukea voi alkaa hakemaan tammikuussa 2023 osoitteesta https://www.kela.fi/sahkotuki- Ulkoinen linkki

Lisätietoja KELAsta, paikallisesta verotoimistosta ja oman alueen paikkakunnan oikeuksienvalvonnan asiantuntijalta.

Hyvää ja rauhallista joulun odotusta toivovat Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan yksikön työntekijät!

Lähteet:

Väliaikainen sähkötuki | Henkilöasiakkaat | Kela- Ulkoinen linkki

Kuka voi saada perustoimeentulotukea | Henkilöasiakkaat | Kela- Ulkoinen linkki

Mukavaa joulun odottelua toivotellen

Vuokko
toimeentuloturvan asiantuntija

Hyvää itsenäisyyspäivää toivottavat
Susanna ja Jonna

****************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 48/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

SUSKIN TERVEISET
Väistyvä puheenjohtaja Suski kiittää kaikkia syyskokoukseen osallistuneita 23.11. Onnittelut uudelle puheenjohtajalle, Tero Tuomaiselle sekä valitulle hallitukselle! Menestystä tulevan vuoden haasteisiin.

Teitä jäseniä haluan erityisesti kiittää tuesta ja kannustuksesta sekä aktiivisesta osallistumisesta toimintaamme. Tapaatte minut la 26.11. Kasun pikkujouluissa sekä oman yhdistyksemme ke-klubin pikkujouluissa ke 7.12. Muistattehan ilmoittautua mukaan soittamalla toimistoon!

Olen jatkossakin Imatralla jäsenillemme vertaistoimijana, muistattehan soitella tai laittaa sähköpostia, jos on avun tai tuen tarvetta tai muuten vaan juttukaveria vailla! Susanna Kovasin, p 0414403967, susanna.kovasin@gmail.com. Jatkan myös hallituksen jäsenenä.

Kerhoihin tulen mielelläni jatkossakin kutsuttuna kertomaan kuulumisia, opaskoirista, näkövammaisten ajankohtaisista asioista tai muista teitä kiinnostavista seikoista.

Kiittäen: Suski ja opaskoira Fiksu


TAPAHTUMIA

SEURAKUNNAN JA EKN:N YHTEINEN JOULUJUHLA
Seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen joulujuhla järjestetään pe 2.12. 2022 klo 11.30 – 14.00 Piiluvan leirikeskuksessa.

Ohjelma:
Klo 11.30 – 12.30 Ruokailu. Tarjolla jouluisia makuja: palapaistia, pottuja, lanttu- ja porkkanalaatikkoa sekä salaatteja.
Klo 12.30 – 14.00 on varattu ohjelmalle. Kanttori Seija Tapanainen säestää yhteislauluja. Ohjelman jälkeen kahvit.

Yhdistys järjestää tilaisuuteen bussikuljetuksen. Sihteeri ilmoittaa pysäkkiaikataulut kuljetukseen ilmoittautuneille, heti kun ne ovat varmistuneet.

7.12. KESKIVIIKKOKERHON PIKKUJOULUT

Pikkujouluissa vierailee kaksi oppilasta Lappeenrannan Musiikkiopistolta jousiduona: Veera Lönnblad, viulu ja Saaga Pola, sello. Kello 12.30 alkaen nautimme yhdessä jouluisia makuja, jonka jälkeen ohjelmassa mm. musiikkiesitys, yhteislauluja sekä runonlausuntaa.
Ilmoittauduthan viimeistään maanantaina 5.12.

12.12. SITRUUNAKERHOSSA JOULUINEN KERHO

Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.


YLEN KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA

Kääntöpiste
29.11. klo 21.00 Yle TV2:ssa. Junamatka kietoo neljä ihmiskohtaloa toisiinsa, ja hyvää tarkoittavat ihmiset joutuvat tekemään valintoja, joiden seurauksia kukaan ei hallitse. N: Samuli Vauramo, Laura Birn, David Nzinga. O: Simo Halinen. Suomi, 2018. Toinen esitys 3.12. klo 18.20 Yle TV2:ssa.

Armotonta menoa - Hoivatyön lauluja
29.11. klo 21.50 Teemalla. Dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Musiikki: Anna-Mari Kähärä. O: Susanna Helke. T: Road Movies, 2022.

Elokuva: Elämää kuoleman jälkeen
29.11. klo 22.00 Yle TV 1:ssä. Klaus Härön draamakomedia Nissestä, jonka jääräpäinen tapa hoitaa vaimonsa hautajaiset ​​onnistuu ajamaan muut surijat hulluuden partaalle. Citizen Jane Productions, 2020.

Kaikki Yle Areenan katsottavissa olevat kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

TIEDOTTEITA

NÄKÖVAMMAISTEN KULTTUURIPALVELUT RY TIEDOTTAA:

Iloisia itsenäisyyspäivän uutisia Yleisradiosta:
Linnan juhlat -päälähetys 6.12.2022 tullaan kuvailutulkkaamaan suorana lähetyksenä. Tämä on ensimmäinen suora kuvailutulkkaus, jonka Yleisradio toteuttaa.

Linnan juhlien kuvailutulkkausta on toivottu aika ajoin, ja on hienoa, että Yle pystyy sen tänä vuonna toteuttamaan. Linnan juhlien päälähetyksen suora kuvailutulkkaus on kuultavissa televisiolähetyksessä.

Suora kuvailutulkattu lähetys alkaa TV1:llä 6.12. klo 18.50, ja se kestää noin klo 22.15 asti. Puoli yhdeksän aikaan lähetyksen välissä on uutislähetys, jossa ei ole kuvailutulkkausta.

Näkövammaisten kulttuuripalvelut ry:n tiedotteita voit seurata osoitteessa: https://www.kulttuuripalvelu.fi/fi- Ulkoinen linkki sekä facebookissa: https://fi-fi.facebook.com/kulttuuripalvelu- Ulkoinen linkki.

OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA

Henkilökohtaisen avun järjestämisen mallit
Jotta henkilökohtainen apu toteutuisi lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla, kunnassa tai kuntayhtymässä (joillakin alueilla Suomessa kunnat ovat sopineet yhteistyöstä siten, että viranomaistehtäviä hoitaa kuntayhtymä) tulisi olla työnantajamallin lisäksi käytössä myös jokin muu järjestämistapa. Kunnalla on lähtökohtaisesti oikeus päättää tarkoituksenmukainen järjestämistapa. Järjestämistavan valinta on kuitenkin tehtävä siten, että asiakkaan yksilölliset tarpeet ja mielipide tulevat huomioiduksi. Päätöksentekijän on myös huolehdittava siitä, että asiakkaan etu toteutuu asiakaslain 4 §:n ja sosiaalihuoltolain 4 ja 5 §:ien edellyttämällä tavalla.

Vuoden 2023 alusta palveluiden järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle, mutta siihen saakka kunta tai kuntayhtymä on vastuullinen järjestäjä.

Palveluseteli, kunnan oma palvelu tai ostopalvelu mahdollistavat sen, että henkilökohtaisen avun piiriin pääsevät myös sellaiset vaikeavammaiset henkilöt, jotka eivät syystä tai toisesta suoriudu työnantajavelvoitteista tai eivät halua toimia työnantajina.

Kun sinulle tehdään palvelusuunnitelmaa/ päivitetään palvelusuunnitelmaa henkilökohtaisesta avusta, niin se voidaan järjestää kolmella tavalla:

Työnantajamalli
Kunta korvaa vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset työnantajan maksettavaksi kuuluvine lakisääteisine maksuineen ja korvauksineen sekä muut kohtuulliset avustajasta aiheutuvat välttämättömät kulut.

Työnantajamallissa sinulla on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia.

Palveluseteli
Kunta antaa vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluiden hankkimista varten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetussa laissa (569/2009) tarkoitetun palvelusetelin, jonka arvo on kohtuullinen. Palveluseteli, kunnan oma palvelu tai ostopalvelu mahdollistavat sen, että henkilökohtaisen avun piiriin pääsevät myös sellaiset vaikeavammaiset henkilöt, jotka eivät syystä tai toisesta suoriudu työnantajavelvoitteista tai eivät halua toimia työnantajina.

Oma tai ostopalvelu
Kunta hankkii vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluita julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta tai järjestää palvelun itse taikka sopimuksin yhdessä muun kunnan tai muiden kuntien kanssa.

Kaikki nämä henkilökohtaisen avun toteuttamistavat ovat käyttäjälleen maksuttomia.

Mitä tulee huomioida
Henkilökohtaisen avun järjestämistavoista päätettäessä ja henkilökohtaista apua järjestettäessä kunnan on otettava huomioon:

 • vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset
 • palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve
 • elämäntilanne kokonaisuudessaan.

Järjestämistavasta riippumatta avun saajalla tulee olla mahdollisuus itse määrittää mitä, missä, milloin ja miten apua annetaan.

Henkilökohtaisen avun eri järjestämistapoja voidaan yhdistää toisiinsa sekä muihin vammaispalvelulain ja muun sosiaalihuollon lainsäädännön mukaisiin palveluihin ja tukitoimiin. Henkilökohtainen apu voidaan esimerkiksi järjestää työnantajamallilla, mutta myöntää palveluseteli avustajan sijaisuuksien hoitamista varten. Tämä kannattaa muistaa, sillä työnantajamallilla toimiessa henkilökohtaisen avustajan sairastuessa sinun tulee hankkia mahdollinen sijainen.

Uusi vammaispalvelulaki
Uudesta laista ei tässä vaiheessa vielä ole täyttä varmuutta, mutta hallituksen esityksessä uudessa vammaispalvelulaissa on myös kiinnitetty huomiota siihen, että työnantajaksi on saattanut päätyä henkilöitä, joilla ei ole halua tai kykyä toimia työnantajana ja eivät ole ymmärtäneet työnantajan oikeudellisia velvoitteita. Seurauksena on saattanut olla työoikeudellisia ja muita oikeudellisia seurauksia.

Hallituksen esityksessä uudessa vammaispalvelulaissa 10§:n 1 momentti edellyttää hyvinvointialueita tuottamaan henkilökohtaisen avun tuottamistapoja ainakin kolmella tavalla. Henkilökohtainen apu voidaan tuottaa hyvinvointialueen omana palveluna, yhteistoiminnassa muiden hyvinvointialueiden kanssa tai hankkimalla sitä sopimukseen perustuen muilta palveluiden tuottajilta. Muita tuottamistapamalleja olisivat hallituksen esityksen mukaan edelleen työnantajamalli ja palveluseteli.

Palvelusuunnitelmaa laadittaessa sinun kannattaa kysyä tuottamistapamalleista viranhaltijalta, heillä on velvollisuus ohjata ja neuvoa.

Lisätietoa saa tarvittaessa Vuokko Jantuselta, p. 050 526 3725, tai sähköpostitse vuokko.jantunen@nkl.fi.


KASUN KYSELY JÄSENISTÖLLE

Kasu suunnittelee vuonna 2023 alkavaksi kerhoa, jossa käydään läpi tietokoneen käytön alkeita ICT-ohjaaja Jarmo Ylitalon ohjaamana. Kerhon pitopaikkoina olisi joko paikallisyhdistysten toimintakeskukset tai Kouvolan toimintakeskus, johon kulku omin kyydein ja kustannuksin.

Kasu toivoo yhteydenottoja kerhosta kiinnostuneilta Kasun toimistoon p. 044 555 8637 tai sähköpostitse: kasunakov@gmail.com. Kerro yhteydenotossasi myös toiveesi kerhon järjestämispaikasta.

Terveisin
Susanna ja Jonna

********************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 47/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

Kuljetus
Kokoukseen järjestetään kuljetus Imatralta.
Pysäkkiaikataulu:

klo 11.25 Sienimäki
klo 11.35 Imatrankoski, Olavinkatu
klo 11.50 Joutseno, linja-autoasema
klo 12.00 Lampikankaan risteys (6-tien varressa)
klo 12.20 Valtakatu 26, Lappeenranta

Bussi lähtee takaisin kokouksen jälkeen klo 14.30.

KERHOT

Keskiviikkoklubin tuleva ohjelma:
23.11.2022          EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022            Ke-klubin pikkujoulut

Kerho alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30, ohjelma alkaa klo 13.00 ja kerho päättyy klo 14.30.
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

Sitruunakerhon tuleva ohjelma:
28.11. Imatran Inkeri Tarja Valokorpi
12.12. Jouluinen kerho

Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

TAPAHTUMIA

Kasun ja E-K Näkövammaisten käsityöpäivät
Huomaathan, Kasun ja E-K Näkövammaisten seuraava käsityöpäivä pidetään Lappeenrannan toimintakeskuksella torstaina 24.11 klo 10-15. Jouluisten käsitöiden tekemisen lisäksi päivä sisältää myös ripauksen jouluista tunnelmaa sekä juhlaa. Tämän vuoksi toivommekin ilmoittautumiset mahdollisimman nopeasti, jotta saamme kaiken tarvittavan tilattua ja saapumaan ajoissa. Ilmoittautumiset ja ruokarajoitteet pikimmiten Annille, 044 5785271.

KASUN SYYSKOKOUS JA PIKKUJOULUT

Syyskokous
Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään la 26.11.2022 Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Mikonsaarentie 15, Lappeenrannassa. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 10 § määräämät asiat. Hallituksen varsinaiset erovuorossa olevat jäsenet ovat Etelä-Kymen Näkövammaiset, Mirva Hartonen, Etelä-Karjalan Näkövammaiset, Timo Puustinen ja Pohjois-Kymen Näkövammaiset, Ilkka Ylä-Outinen. Hallituksessa jatkavat puheenjohtaja Markku Mikkola sekä jäsenet Matti Kangasniemi, Susanna Kovasin ja Pertti Nuija.
Ennen kokousta on kahvitarjoilu alkaen klo 12:30 ja kokous alkaa klo 13:00.

Pikkujoulut
Kasun ja E-K Näkövammaisten pikkujoulua vietämme syyskokouksen jälkeen Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Mikonsaarentie 15, Lappeenrannassa. Jouluruokailu alkaa klo 15 ja pikkujoulu klo 17. Etelä-Karjalan näkövammaiset järjestävät ohjelman ja arpajaiset. Kotiin lähtö on klo 20.


SEURAKUNNAN JA EKN:N YHTEINEN JOULUJUHLA

Seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen joulujuhla järjestetään pe 2.12. 2022 klo 11.30 – 14.00 Piiluvan leirikeskuksessa.

Ohjelma:
Klo 11.30 – 12.30 Ruokailu. Tarjolla jouluisia makuja: palapaistia, pottuja, lanttu- ja porkkanalaatikkoa sekä salaatteja.
Klo 12.30 – 14.00 on varattu ohjelmalle. Kanttori Seija Tapanainen säestää yhteislauluja. Ohjelman jälkeen kahvit.

Yhdistys järjestää tilaisuuteen bussikuljetuksen. Sihteeri ilmoittaa pysäkkiaikataulut kuljetukseen ilmoittautuneille, heti kun ne ovat varmistuneet.


YLEN KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA

Luontosinfonia
24.11. klo 16.40 Yle TV2:ssa. Luontosinfonia on musiikillinen hetki suomalaisessa luonnossa sen kaikkina vuodenaikoina. Toinen esitys 27.11. klo 18.45 Yle TV2:ssa.

Neiti Aika
27.11. klo 13.00 Yle Teemalta. Neiti Aika on dokumenttielokuva Sirkka-Liisa Miettisestä, joka kuoli ilman omaisia 98-vuotiaana Helsingin Kisakylässä. Ohjaaja Elina Talvensaari sattui ostamaan hänen asuntonsa, ja sai sen mukana naisen koko irtaimiston lankarullista perhealbumeihin. Ei ollut ketään, joka olisi halunnut ne itselleen. Elinaa kauhistuttaa heittää tavarat pois, koska silloin viimeisetkin merkit naisen elämästä ovat mennyttä. Hän päättää muistaa naisen. T: Elokuvayhtiö Aamu Oy, 2019.

Kaikki Yle Areenan katsottavissa olevat kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.


TIEDOTTEITA

NÄKÖVAMMAISTEN KULTTUURIPALVELUT RY TIEDOTTAA:
Iloisia itsenäisyyspäivän uutisia Yleisradiosta: Linnan juhlat -päälähetys 6.12.2022 tullaan kuvailutulkkaamaan suorana lähetyksenä. Tämä on ensimmäinen suora kuvailutulkkaus, jonka Yleisradio toteuttaa.

Linnan juhlien kuvailutulkkausta on toivottu aika ajoin, ja on hienoa, että Yle pystyy sen tänä vuonna toteuttamaan. Linnan juhlien päälähetyksen suora kuvailutulkkaus on kuultavissa televisiolähetyksessä.

Suora kuvailutulkattu lähetys alkaa TV1:llä 6.12. klo 18.50, ja se kestää noin klo 22.15 asti. Puoli yhdeksän aikaan lähetyksen välissä on uutislähetys, jossa ei ole kuvailutulkkausta.

Näkövammaisten kulttuuripalvelut ry:n tiedotteita voit seurata osoitteessa: https://www.kulttuuripalvelu.fi/fi- Ulkoinen linkki sekä facebookissa: https://fi-fi.facebook.com/kulttuuripalvelu- Ulkoinen linkki.

 

OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA:

Henkilökohtaisen avun järjestämisen mallit
Jotta henkilökohtainen apu toteutuisi lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla, kunnassa tai kuntayhtymässä (joillakin alueilla Suomessa kunnat ovat sopineet yhteistyöstä siten, että viranomaistehtäviä hoitaa kuntayhtymä) tulisi olla työnantajamallin lisäksi käytössä myös jokin muu järjestämistapa. Kunnalla on lähtökohtaisesti oikeus päättää tarkoituksenmukainen järjestämistapa. Järjestämistavan valinta on kuitenkin tehtävä siten, että asiakkaan yksilölliset tarpeet ja mielipide tulevat huomioiduksi. Päätöksentekijän on myös huolehdittava siitä, että asiakkaan etu toteutuu asiakaslain 4 §:n ja sosiaalihuoltolain 4 ja 5 §:ien edellyttämällä tavalla.

Vuoden 2023 alusta palveluiden järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle, mutta siihen saakka kunta tai kuntayhtymä on vastuullinen järjestäjä.

Palveluseteli, kunnan oma palvelu tai ostopalvelu mahdollistavat sen, että henkilökohtaisen avun piiriin pääsevät myös sellaiset vaikeavammaiset henkilöt, jotka eivät syystä tai toisesta suoriudu työnantajavelvoitteista tai eivät halua toimia työnantajina.

Kun sinulle tehdään palvelusuunnitelmaa/ päivitetään palvelusuunnitelmaa henkilökohtaisesta avusta, niin se voidaan järjestää kolmella tavalla:

Työnantajamalli
Kunta korvaa vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset työnantajan maksettavaksi kuuluvine lakisääteisine maksuineen ja korvauksineen sekä muut kohtuulliset avustajasta aiheutuvat välttämättömät kulut.

Työnantajamallissa sinulla on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia.

Palveluseteli
Kunta antaa vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluiden hankkimista varten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetussa laissa (569/2009) tarkoitetun palvelusetelin, jonka arvo on kohtuullinen. Palveluseteli, kunnan oma palvelu tai ostopalvelu mahdollistavat sen, että henkilökohtaisen avun piiriin pääsevät myös sellaiset vaikeavammaiset henkilöt, jotka eivät syystä tai toisesta suoriudu työnantajavelvoitteista tai eivät halua toimia työnantajina.

Oma tai ostopalvelu
Kunta hankkii vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluita julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta tai järjestää palvelun itse taikka sopimuksin yhdessä muun kunnan tai muiden kuntien kanssa.

Kaikki nämä henkilökohtaisen avun toteuttamistavat ovat käyttäjälleen maksuttomia.

Mitä tulee huomioida
Henkilökohtaisen avun järjestämistavoista päätettäessä ja henkilökohtaista apua järjestettäessä kunnan on otettava huomioon:

 • vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset
 • palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve
 • elämäntilanne kokonaisuudessaan.

Järjestämistavasta riippumatta avun saajalla tulee olla mahdollisuus itse määrittää mitä, missä, milloin ja miten apua annetaan.

Henkilökohtaisen avun eri järjestämistapoja voidaan yhdistää toisiinsa sekä muihin vammaispalvelulain ja muun sosiaalihuollon lainsäädännön mukaisiin palveluihin ja tukitoimiin. Henkilökohtainen apu voidaan esimerkiksi järjestää työnantajamallilla, mutta myöntää palveluseteli avustajan sijaisuuksien hoitamista varten. Tämä kannattaa muistaa, sillä työnantajamallilla toimiessa henkilökohtaisen avustajan sairastuessa sinun tulee hankkia mahdollinen sijainen.

Uusi vammaispalvelulaki
Uudesta laista ei tässä vaiheessa vielä ole täyttä varmuutta, mutta hallituksen esityksessä uudessa vammaispalvelulaissa on myös kiinnitetty huomiota siihen, että työnantajaksi on saattanut päätyä henkilöitä, joilla ei ole halua tai kykyä toimia työnantajana ja eivät ole ymmärtäneet työnantajan oikeudellisia velvoitteita. Seurauksena on saattanut olla työoikeudellisia ja muita oikeudellisia seurauksia.

Hallituksen esityksessä uudessa vammaispalvelulaissa 10§:n 1 momentti edellyttää hyvinvointialueita tuottamaan henkilökohtaisen avun tuottamistapoja ainakin kolmella tavalla. Henkilökohtainen apu voidaan tuottaa hyvinvointialueen omana palveluna, yhteistoiminnassa muiden hyvinvointialueiden kanssa tai hankkimalla sitä sopimukseen perustuen muilta palveluiden tuottajilta. Muita tuottamistapamalleja olisivat hallituksen esityksen mukaan edelleen työnantajamalli ja palveluseteli.

Palvelusuunnitelmaa laadittaessa sinun kannattaa kysyä tuottamistapamalleista viranhaltijalta, heillä on velvollisuus ohjata ja neuvoa.

Lisätietoa saa tarvittaessa: Vuokko Jantunen, p. 050 526 3725, tai sähköpostitse vuokko.jantunen@nkl.fi.

KASUN KYSELY JÄSENISTÖLLE

Kasu suunnittelee vuonna 2023 alkavaksi kerhoa, jossa käydään läpi tietokoneen käytön alkeita ICT-ohjaaja Jarmo Ylitalon ohjaamana.

Kerhon pitopaikkoina olisi joko paikallisyhdistysten toimintakeskukset tai Kouvolan toimintakeskus, johon kulku omin kyydein ja kustannuksin.

Kasu toivoo yhteydenottoja kerhosta kiinnostuneilta Kasun toimistoon p. 044 555 8637 tai sähköpostitse: kasunakov@gmail.com. Kerro yhteydenotossasi myös toiveesi kerhon järjestämispaikasta.

 

Syysterveisin
Susanna ja Jonna

****************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 46/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU

Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

SYYSKOKOUS

Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

Kokoukseen ilmoittautuminen

Kokoukseen ilmoittautuminen toimistolle 16.11. mennessä. Kokousmateriaali lähetetään osallistujille sähköpostitse PDF-muodossa, ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ilmoittautumisen yhteydessä. Toimiston yhteystiedot ilmoittautumista varten:
p. 040 486 0056, sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com.

Kuljetus
Kokoukseen järjestetään kuljetus Imatralta. Sihteeri soittaa kuljetukseen ilmoittautuneille pysäkkiaikataulut niiden vahvistuttua.

KERHOT

Keskiviikkoklubin tuleva ohjelma:
23.11.2022          EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022            Ke-klubin pikkujoulut

Kerho alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30, ohjelma alkaa klo 13.00 ja kerho päättyy klo 14.30.

Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

Sitruunakerhon tuleva ohjelma:
14.11. Tuula Rahkonen
28.11. Imatran Inkeri Tarja Valokorpi
12.12. Jouluinen kerho

Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

TAPAHTUMIA

Kasun ja E-K Näkövammaisten käsityöpäivät
Huomaathan, Kasun ja E-K Näkövammaisten seuraava käsityöpäivä pidetään Lappeenrannan toimintakeskuksella torstaina 24.11 klo 10-15. Jouluisten käsitöiden tekemisen lisäksi päivä sisältää myös ripauksen jouluista tunnelmaa sekä juhlaa. Tämän vuoksi toivommekin ilmoittautumiset mahdollisimman nopeasti, jotta saamme kaiken tarvittavan tilattua ja saapumaan ajoissa. Ilmoittautumiset ja ruokarajoitteet pikimmiten Annille, 044 5785271.

SOKEIDEN VIIKKO

Sokeiden viikolla Näkövammaisten liitto järjestää kaksikielisen Minun kuvani -kampanjan yhdessä neljän muun järjestön kanssa.

Minun kuvani -kampanja rohkaisee kertomaan, mitä somekuvissa on
Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa käynnistyy Minun kuvani -kampanja, jossa tehdään sosiaalisen median kuvien kuvailusta tunnetumpaa.

Sosiaalinen media on tärkeä viestintäkanava myös näkövammaisille. Suuri osa somekuvista jää kuitenkin näkövammaiselle arvailujen varaan. Kysymys on saavutettavuudesta ja yhdenvertaisuudesta, joka on somessa helppo toteuttaa. Ratkaisu on lisätä kuviin vaihtoehtoinen teksti eli alt-teksti.

Kaksikielisessä kampanjassa innostamme suomalaisia somekäyttäjiä kuvailemaan kuvansa sosiaalisessa mediassa ja haastamaan mukaan lähipiirinsä ja yhteistyökumppaninsa.

Kampanjan keulakuvana on kuusi tunnettua suomalaista, jotka kuvailevat itsensä somessa julkaistavissa videoissa. Somekäyttäjät saavat tietää, mitä artisti Seksikäs-Suklaa, pääsihteeri, kirjailija Rosa Meriläinen, näyttelijä Alma Pöysti, pyörätuolikelaaja, paralympiamitalisti Henry Manni, somevaikuttaja Mona Bling ja Helsingin ex-apulaiskaupunginjohtaja ja Twitter-vaikuttaja Pekka Sauri kertovat omasta ulkonäöstään.

Kampanjasivustolla on ohjeet siitä, kuinka alt-teksti laaditaan ja miten se lisätään kuviin eri somekanavissa. Sivusto  https://minun-kuvani.fi/- Ulkoinen linkki avautuu 13.11.

Kampanjaa voi seurata, ja siihen voi osallistua Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä aihetunnisteilla #MinunKuvani, #MinBild, #SokeidenViikko #BlidVeckan.

Sokeiden viikon tapahtumista ja historiasta lisää Näkövammaisten liiton sivuilta: https://www.nkl.fi/fi/sokeiden-viikko- Ulkoinen linkki.


Vanhanajan iltamat 19.11. klo 19-23 Tirilän työväentalolla.
Luvassa Musiikillinen Maalaisseikkailu, esiintyjinä Luomulikka Merja Kuisma sekä Eikka Happonen. Esityksen jälkeen tietysti tanssit. Musiikista huolehtii Renkipoika Juse. Liput 15 euroa.


KASUN SYYSKOKOUS JA PIKKUJOULUT

Syyskokous
Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään la 26.11.2022 Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Mikonsaarentie 15, Lappeenrannassa. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 10 § määräämät asiat. Hallituksen varsinaiset erovuorossa olevat jäsenet ovat Etelä-Kymen Näkövammaiset, Mirva Hartonen, Etelä-Karjalan Näkövammaiset, Timo Puustinen ja Pohjois-Kymen Näkövammaiset, Ilkka Ylä-Outinen. Hallituksessa jatkavat puheenjohtaja Markku Mikkola sekä jäsenet Matti Kangasniemi, Susanna Kovasin ja Pertti Nuija.

Ennen kokousta on kahvitarjoilu alkaen klo 12:30 ja kokous alkaa klo 13:00.

Pikkujoulut
Kasun ja E-K Näkövammaisten pikkujoulua vietämme syyskokouksen jälkeen Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Mikonsaarentie 15, Lappeenrannassa. Jouluruokailu alkaa klo 15 ja pikkujoulu klo 17. Etelä-Karjalan näkövammaiset järjestävät ohjelman ja arpajaiset. Kotiin lähtö on klo 20.

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry tukee jäsenistöään maksamalla puolet jäsenen omavastuusta.

Omavastuuna maksetaan siten 7,50 euroa jäseneltä. Avustaja maksaa 15 euroa. Virallisessa työsuhteessa olevat henkilökohtaiset avustajat maksavat kuitenkin pikkujouluista koko hinnan 38 euroa.

Omavastuut maksetaan Kasulle 16.11. mennessä Osuuspankin tilille FI05 5750 0120 2396 04. Omavastuu sisältää ohjelman sekä perinteisen jouluaterian noutopöydästä.

SEURAKUNNAN JA EKN:N YHTEINEN JOULUJUHLA

Seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen joulujuhla järjestetään pe 2.12. 2022 klo 11.30 – 14.00 Piiluvan leirikeskuksessa.

Ohjelma:
Klo 11.30 – 12.30 Ruokailu. Tarjolla jouluisia makuja: palapaistia, pottuja, lanttu- ja porkkanalaatikkoa sekä salaatteja.
Klo 12.30 – 14.00 on varattu ohjelmalle. Kanttori Seija Tapanainen säestää yhteislauluja. Ohjelman jälkeen kahvit.

Ilmoittautuminen näkövammaisten toimistolle p. 040 486 0056, sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com
16.11. mennessä. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista ruoka-aineallergioista, sekä kuljetustarpeesta. Kuljetus järjestetään välille Imatra - Lappeenranta (Piiluvan leirikeskus) - Imatra.

YLEN KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA

Kääntöpiste
15.11. klo 21.45 Teemalta. Junamatka kietoo neljä ihmiskohtaloa toisiinsa, ja hyvää tarkoittavat ihmiset joutuvat tekemään valintoja, joiden seurauksia kukaan ei hallitse. N: Samuli Vauramo, Laura Birn, David Nzinga. O: Simo Halinen. Suomi, 2018.

Armotonta menoa - Hoivatyön lauluja
19.11. klo 14.00 Teemalta, uusintana 11.11. klo 23.35 Teemalta.
Dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Musiikki: Anna-Mari Kähärä. O: Susanna Helke. T: Road Movies.

Uusi Kino: Myrsky
19.11. klo 15.35 Teemalta. Lyhytelokuva kolmesta samankaltaisesta nuoresta naisesta eri puolilla Eurooppaa, joiden elämät kietoutuvat yhteen sateen, kuivuuden ja myrskyn hallitessa. O: Elena Näsänen.

Kaikki Yle Areenan katsottavissa olevat kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

NÄKÖVAMMAISTEN KULTTUURIPALVELUT RY TIEDOTTAA:

Iloisia itsenäisyyspäivän uutisia Yleisradiosta:
Linnan juhlat -päälähetys 6.12.2022 tullaan kuvailutulkkaamaan suorana lähetyksenä. Tämä on ensimmäinen suora kuvailutulkkaus, jonka Yleisradio toteuttaa. Linnan juhlien kuvailutulkkausta on toivottu aika ajoin, ja on hienoa, että Yle pystyy sen tänä vuonna toteuttamaan.

Linnan juhlien päälähetyksen suora kuvailutulkkaus on kuultavissa televisiolähetyksessä.
Suora kuvailutulkattu lähetys alkaa TV1:llä 6.12. klo 18.50, ja se kestää noin klo 22.15 asti. Puoli yhdeksän aikaan lähetyksen välissä on uutislähetys, jossa ei ole kuvailutulkkausta.

Näkövammaisten kulttuuripalvelut ry:n tiedotteita voit seurata osoitteessa: https://www.kulttuuripalvelu.fi/fi- Ulkoinen linkki sekä facebookissa: https://fi-fi.facebook.com/kulttuuripalvelu- Ulkoinen linkki.

KASUN KYSELY JÄSENISTÖLLE

Kasu suunnittelee vuonna 2023 alkavaksi kerhoa, jossa käydään läpi tietokoneen käytön alkeita ICT-ohjaaja Jarmo Ylitalon ohjaamana.

Kerhon pitopaikkoina olisi joko paikallisyhdistysten toimintakeskukset tai Kouvolan toimintakeskus, johon kulku omin kyydein ja kustannuksin.

Kasu toivoo yhteydenottoja kerhosta kiinnostuneilta Kasun toimistoon p. 044 555 8637 tai sähköpostitse: kasunakov@gmail.com. Kerro yhteydenotossasi myös toiveesi kerhon järjestämispaikasta.

HARRASTUSAPURAHA

Harrastusapurahan hakemisaikaa on jatkettu. Apurahahakemus on toimitettava toimistoon kirjallisesti postitse tai sähköpostilla 17.11.2022 mennessä. Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta. Sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com.

Harrastusapuraha on tarkoitettu hakijan henkilökohtaiseen käyttöön/toimintaan. Vapaamuotoisesta hakemuksesta tulee ilmetä seuraavat asiat: nimi, osoite, puhelinnumero, tilinumero sekä sähköpostiosoite (jos käytössä).

Perustelut apurahan käyttöön: käyttötarkoitus; miksi apurahaa haetaan, kohde/toiminta mihin haetaan sekä euromäärä (summa, jota haetaan). Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä.

Lisätietoja apurahan hakemisesta saa toimistosta tai puheenjohtajalta.

 

Terveisin
Susanna ja Jonna

******************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 45/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

Kokoukseen ilmoittautuminen
Kokoukseen ilmoittautuminen toimistolle 16.11. mennessä. Kokousmateriaali lähetetään osallistujille sähköpostitse PDF-muodossa, ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ilmoittautumisen yhteydessä. Jos tarvitset kokousmateriaalin kirjeenä postin välityksellä, ilmoita siitä viimeistään 7.11.

Kuljetus
Kokoukseen järjestetään tarvittaessa kuljetus välille Imatra -Lappeenranta -Imatra. Jos tarvitset kokoukseen kuljetuksen, ilmoita tarpeesta toimistoon mahdollisimman pikaisesti, kuitenkin 7.11. mennessä.

Toimiston yhteystiedot ilmoittautumista varten:
p. 040 486 0056, sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com.

KERHOT

Keskiviikkoklubin tuleva ohjelma:
9.11.2022            Tero Tuomainen: Miten älypuhelin helpottaa sokean arkea
23.11.2022          EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022            Ke-klubin pikkujoulut

Kerho alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30, ohjelma alkaa klo 13.00 ja kerho päättyy klo 14.30.
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

Sitruunakerhon tuleva ohjelma:
14.11. Tuula Rahkonen
28.11. Imatran Inkeri Tarja Valokorpi
12.12. Jouluinen kerho

Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

TAPAHTUMIA

Kasun ja E-K Näkövammaisten käsityöpäivät
Huomaathan, Kasun ja E-K Näkövammaisten seuraava käsityöpäivä pidetään Lappeenrannan toimintakeskuksella torstaina 24.11 klo 10-15. Jouluisten käsitöiden tekemisen lisäksi päivä sisältää myös ripauksen jouluista tunnelmaa sekä juhlaa. Tämän vuoksi toivommekin ilmoittautumiset mahdollisimman nopeasti, jotta saamme kaiken tarvittavan tilattua ja saapumaan ajoissa. Ilmoittautumiset ja ruokarajoitteet pikimmiten Annille, 044 5785271.

Vanhanajan iltamat 19.11. klo 19-23 Tirilän työväentalolla.
Luvassa Musiikillinen Maalaisseikkailu, esiintyjinä Luomulikka Merja Kuisma sekä Eikka Happonen. Esityksen jälkeen tietysti tanssit. Musiikista huolehtii Renkipoika Juse. Liput 15 euroa.

PIKKUJOULUT
Kasun ja E-K Näkövammaisten pikkujoulua vietämme la 26.11. Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Mikonsaarentie 15, Lappeenrannassa. Jouluruokailu alkaa klo 15 ja pikkujoulu klo 17. Etelä-Karjalan näkövammaiset järjestävät ohjelman ja arpajaiset. Kotiin lähtö on klo 20.

Sitovat ilmoittautumiset 9.11. mennessä Kaakkois-Suomen Näkövammaisten toimistoon.
Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry tukee jäsenistöään maksamalla puolet jäsenen omavastuusta.

Omavastuuna maksetaan siten 7,50 euroa jäseneltä. Avustaja maksaa 15 euroa. Virallisessa työsuhteessa olevat henkilökohtaiset avustajat maksavat kuitenkin pikkujouluista koko hinnan 38 euroa.

Omavastuut maksetaan Kasulle 16.11. mennessä Osuuspankin tilille FI05 5750 0120 2396 04. Omavastuu sisältää ohjelman sekä perinteisen jouluaterian noutopöydästä.

Seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen joulujuhla
Seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen joulujuhla järjestetään pe 2.12. 2022 klo 11.30 – 14.00 Piiluvan leirikeskuksessa. Juhla alkaa ruokailulla klo 11.30 ja klo 12.30 – 14.00 on varattu ohjelmalle. Kanttori Seija Tapanainen säestää yhteislauluja.

Ilmoittautuminen näkövammaisten toimistolle p. 040 486 0056, sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com 16.11. mennessä. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista ruoka-aineallergioista, sekä kuljetustarpeesta. Kuljetus järjestetään välille Imatra - Lappeenranta (Piiluvan leirikeskus) - Imatra.

YLEN KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA

Armotonta menoa - Hoivatyön lauluja
9.11. klo 13.25 Teemalta, uusintana 11.11. klo 23.35 Teemalta.
Dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Musiikki: Anna-Mari Kähärä. O: Susanna Helke. T: Road Movies.

Kaikki Yle Areenan katsottavissa olevat kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

NÄKÖVAMMAISTEN KULTTUURIPALVELUT RY TIEDOTTAA:

Iloisia itsenäisyyspäivän uutisia Yleisradiosta:

Linnan juhlat -päälähetys 6.12.2022 tullaan kuvailutulkkaamaan suorana lähetyksenä. Tämä on ensimmäinen suora kuvailutulkkaus, jonka Yleisradio toteuttaa.

Linnan juhlien kuvailutulkkausta on toivottu aika ajoin, ja on hienoa, että Yle pystyy sen tänä vuonna toteuttamaan. Linnan juhlien päälähetyksen suora kuvailutulkkaus on kuultavissa televisiolähetyksessä.

Suora kuvailutulkattu lähetys alkaa TV1:llä 6.12. klo 18.50, ja se kestää noin klo 22.15 asti. Puoli yhdeksän aikaan lähetyksen välissä on uutislähetys, jossa ei ole kuvailutulkkausta.

Näkövammaisten kulttuuripalvelut ry:n tiedotteita voit seurata osoitteessa: https://www.kulttuuripalvelu.fi/fi- Ulkoinen linkki sekä facebookissa: https://fi-fi.facebook.com/kulttuuripalvelu- Ulkoinen linkki.

HARRASTUSAPURAHA

Harrastusapurahan hakemisaikaa on jatkettu. Apurahahakemus on toimitettava toimistoon kirjallisesti postitse tai sähköpostilla 17.11.2022 mennessä. Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta. Sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com.

Harrastusapuraha on tarkoitettu hakijan henkilökohtaiseen käyttöön/toimintaan. Vapaamuotoisesta hakemuksesta tulee ilmetä seuraavat asiat: nimi, osoite, puhelinnumero, tilinumero sekä sähköpostiosoite (jos käytössä).

Perustelut apurahan käyttöön: käyttötarkoitus; miksi apurahaa haetaan, kohde/toiminta mihin haetaan sekä euromäärä (summa, jota haetaan). Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä.

Lisätietoja apurahan hakemisesta saa toimistosta tai puheenjohtajalta.

Terveisin
Susanna ja Jonna

*********************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 44/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

Kokoukseen ilmoittautuminen
Kokoukseen ilmoittautuminen toimistolle 16.11. mennessä. Kokousmateriaali lähetetään osallistujille sähköpostitse PDF-muodossa, ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ilmoittautumisen yhteydessä. Jos tarvitset kokousmateriaalin kirjeenä postin välityksellä, ilmoita siitä viimeistään 7.11.

Kuljetus
Kokoukseen järjestetään tarvittaessa kuljetus välille Imatra -Lappeenranta -Imatra. Jos tarvitset kokoukseen kuljetuksen, ilmoita tarpeesta toimistoon mahdollisimman pikaisesti, kuitenkin 7.11. mennessä.

Toimiston yhteystiedot ilmoittautumista varten:
p. 040 486 0056, sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com.

KERHOT

Keskiviikkoklubin tuleva ohjelma:
9.11.2022            Tero Tuomainen: Miten älypuhelin helpottaa sokean arkea
23.11.2022          EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022            Ke-klubin pikkujoulut

Kerho alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30, ohjelma alkaa klo 13.00 ja kerho päättyy klo 14.30.
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

Sitruunakerhon tuleva ohjelma:
31.10. Pianokonsertti, Hanna Saarela klo 14.00
14.11. Tuula Rahkonen
28.11. Imatran Inkeri Tarja Valokorpi
12.12. Jouluinen kerho

Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048

TAPAHTUMIA

PIKKUJOULUT
Pikkujoulua vietämme la 26.11. Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Mikonsaarentie 15, Lappeenrannassa. Jouluruokailu alkaa klo 15 ja pikkujoulu klo 17. Etelä-Karjalan näkövammaiset järjestävät ohjelman ja arpajaiset. Kotiin lähtö on klo 20.

Sitovat ilmoittautumiset 9.11. mennessä Kaakkois-Suomen Näkövammaisten toimistoon.
Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry tukee jäsenistöään maksamalla puolet jäsenen omavastuusta.

Omavastuuna maksetaan siten 7,50 euroa jäseneltä. Avustaja maksaa 15 euroa. Virallisessa työsuhteessa olevat henkilökohtaiset avustajat maksavat kuitenkin pikkujouluista koko hinnan 38 euroa.

Omavastuut maksetaan Kasulle 16.11. mennessä Osuuspankin tilille FI05 5750 0120 2396 04. Omavastuu sisältää ohjelman sekä perinteisen jouluaterian noutopöydästä.

Seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen joulujuhla
Seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen joulujuhla järjestetään 2.12. 2022 klo 11.30 – 14.00 Piiluvan leirikeskuksessa. Juhla alkaa ruokailulla klo 11.30 ja klo 12.30 – 14.00 on varattu ohjelmalle. Kanttori Seija Tapanainen säestää yhteislauluja.
Ilmoittautuminen näkövammaisten toimistolle p. 040 486 0056, sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com 16.11. mennessä. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista ruoka-aineallergioista, sekä kuljetustarpeesta. Kuljetus järjestetään välille Imatra - Lappeenranta (Piiluvan leirikeskus) - Imatra.

Näkövammaiskiekkoleiri järjestetään Lahden Nastolassa Pajulahdessa 2.-4.12.2022
Ilmoittautumisaika leirille päättyy viikon päästä
torstaina 3.11.2022. Leiri on tarkoitettu kaikenikäisille
ensikertalaisista osaavampiin luistelijoihin alle kouluikäisistä
eläkeikäisiin. Leirille on osallistunut vuosittain ensikertalaisia,
jotka haluavat tutustua luisteluun ja jääkiekon mahdollisuuksiin.
Meillä on myös lainattavia varusteita. Lisätietoa ja ilmoittautuminen: https://aistisport.com/2022/09/13/nakovammaiskiekkoleiri-tulee-jalleen-joulukuussa-2022-ilmoittaudu-nyt/- Ulkoinen linkki.

HARRASTUSAPURAHA
Harrastusapurahan hakemisaikaa on jatkettu. Apurahahakemus on toimitettava toimistoon kirjallisesti ostitse tai sähköpostilla 17.11.2022 mennessä. Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta. Sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com.

Harrastusapuraha on tarkoitettu hakijan henkilökohtaiseen käyttöön/toimintaan. Vapaamuotoisesta hakemuksesta tulee ilmetä seuraavat asiat: nimi, osoite, puhelinnumero, tilinumero sekä sähköpostiosoite (jos käytössä).

Perustelut apurahan käyttöön: käyttötarkoitus; miksi apurahaa haetaan, kohde/toiminta mihin haetaan sekä euromäärä (summa, jota haetaan). Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä.

Lisätietoja apurahan hakemisesta saa toimistosta tai puheenjohtajalta.

Terveisin
Susanna ja Jonna

 

*****************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 43/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Rakennustelineet on poistettu, eikä kulkuesteitä rakennuksen luona ole.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

Syyskokoukseen ilmoittautuminen
Kokoukseen ilmoittautuminen toimistolle 16.11. mennessä. Kokousmateriaali lähetetään osallistujille sähköpostitse PDF-muodossa, ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ilmoittautumisen yhteydessä. Jos tarvitset kokousmateriaalin kirjeenä postin välityksellä, ilmoita siitä viimeistään 7.11.

Kuljetus
Kokoukseen järjestetään tarvittaessa kuljetus välille Imatra -Lappeenranta -Imatra. Jos tarvitset kokoukseen kuljetuksen, ilmoita tarpeesta toimistoon mahdollisimman pikaisesti, kuitenkin 7.11. mennessä.

Toimiston yhteystiedot ilmoittautumista varten:
p. 040 486 0056, sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com.

KERHOT

Keskiviikkoklubin tuleva ohjelma
26.10.2022          Anne Karhu, SPR ensiapuryhmä: Asumisen turvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy
9.11.2022            Tero Tuomainen: Miten älypuhelin helpottaa sokean arkea
23.11.2022          EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022            Ke-klubin pikkujoulut

Kerho alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30, ohjelma alkaa klo 13.00 ja kerho päättyy klo 14.30.
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

Sitruunakerhon tuleva ohjelma
31.10. Pianokonsertti, Hanna Saarela klo 14.00
14.11. Tuula Rahkonen
28.11. Imatran Inkeri Tarja Valokorpi
12.12. Jouluinen kerho

Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048

TAPAHTUMIA

Käsityöpäivät
Kaakkois-Suomen ja Etelä-Karjalan Näkövammaisten yhteiset käsityökurssit Etelä-Karjalan toimintakeskuksella ovat 27.10. klo 10-15 sekä 24.11. klo 10-15. Ilmoittautumiset 20.10. mennessä Anni Pitkämäelle p. 044 578 5271.

KAAKONKULMAN PIKKUJOULUT
Pikkujoulua vietämme la 26.11.2022. Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Mikonsaarentie 15, Lappeenrannassa. Jouluruokailu alkaa klo 15 ja pikkujoulu klo 17. Etelä-Karjalan näkövammaiset järjestävät ohjelman ja arpajaiset. Kotiin lähtö on klo 20.

Sitovat ilmoittautumiset 9.11. mennessä Kaakkois-Suomen Näkövammaisten toimistoon.

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry tukee jäsenistöään maksamalla puolet jäsenen omavastuusta.

Omavastuuna maksetaan siten 7,50 euroa jäseneltä. Avustaja maksaa 15 euroa. Virallisessa työsuhteessa olevat henkilökohtaiset avustajat maksavat kuitenkin pikkujouluista koko hinnan 38 euroa.

Omavastuut maksetaan Kasulle 16.11. mennessä Osuuspankin tilille FI05 5750 0120 2396 04. Omavastuu sisältää ohjelman sekä perinteisen jouluaterian noutopöydästä.

Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

SEURAKUNNAN JA NÄKÖVAMMAISTEN YHTEINEN JOULUJUHLA

Seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen joulujuhla järjestetään 2.12. 2022 klo 11.30 – 14.00 Piiluvan leirikeskuksessa. Juhla alkaa ruokailulla klo 11.30 ja klo 12.30 – 14.00 on varattu ohjelmalle. Kanttori Seija Tapanainen säestää yhteislauluja.

Ilmoittautuminen näkövammaisten toimistolle p. 040 486 0056, sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com
16.11. mennessä. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista ruoka-aineallergioista, sekä kuljetustarpeesta. Kuljetus järjestetään välille Imatra (Vuoksenniska) - Lappeenranta - Imatra.

HARRASTUSAPURAHA
Harrastusapurahan hakemisaikaa on jatkettu. Apurahahakemus on toimitettava toimistoon kirjallisesti postitse tai sähköpostilla 17.11.2022 mennessä. Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta. Sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com.

Harrastusapuraha on tarkoitettu hakijan henkilökohtaiseen käyttöön/toimintaan. Vapaamuotoisesta hakemuksesta tulee ilmetä seuraavat asiat: nimi, osoite, puhelinnumero, tilinumero sekä sähköpostiosoite (jos käytössä).

Perustelut apurahan käyttöön: käyttötarkoitus; miksi apurahaa haetaan, kohde/toiminta mihin haetaan sekä euromäärä (summa, jota haetaan). Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä.

Lisätietoja apurahan hakemisesta saa toimistosta tai puheenjohtajalta.

Terveisin
Susanna ja Jonna

************************
Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 42/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Viikon 41 aikana rakennustelineet ja muut kulkemista haittaavat esteet poistetaan. Toimistorakennukseen pääsee kulkemaan taas normaalisti 15.10. lähtien.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

KAAKKOIS-SUOMEN NÄKÖVAMMAISET RY:N JÄSENTIEDOTE
Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry:n jäsentiedote 3/2022 on luettavissa https://www.kasun.fi/fi/jasentiedote- Ulkoinen linkki.

Jäsentiedotteen liitteenä on esittely puhelimista, jotka ovat tarkoitettu heikkonäköisille ja näkövammaisille.

KERHOT

Keskiviikkoklubin tuleva ohjelma

26.10.2022          Anne Karhu, SPR ensiapuryhmä: Asumisen turvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy
9.11.2022            Tero Tuomainen: Miten älypuhelin helpottaa sokean arkea
23.11.2022          EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022            Ke-klubin pikkujoulut

Kerho alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30, ohjelma alkaa klo 13.00 ja kerho päättyy klo 14.30.

Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

Sitruunakerhon tuleva ohjelma
17.10. Pastori Susanna Julin
31.10. Pianokonsertti, Hanna Saarela klo 14.00
14.11. Tuula Rahkonen
28.11. Imatran Inkeri Tarja Valokorpi
12.12. Jouluinen kerho

Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048

TAPAHTUMIA

Valkoisen kepin päivä 15.10.
Liikenteessä on uusia riskejä näkövammaisille. Kaduille on viime vuosina ilmestynyt uusia liikennevälineitä ja kulkuneuvoja. Sähköpotkulaudat, -pyörät ja -autot voivat aiheuttaa valkoisen kepin kanssa ja kuulonvaraisesti kulkevalle näkövammaiselle ihmiselle ikäviä yllätyksiä.

Sähköauto on hiljainen, joten sen havaitseminen ilman näköä on hankalaa. Sähköautojen liikenneturvallisuuden parantamiseksi EU:n alueella edellytetään uusilta sähkö- ja hybridiajoneuvoilta varoitusäänijärjestelmää, joka aktivoituu, kun auto liikkuu alle 20 kilometriä tunnissa. Kuljettaja voi kuitenkin halutessaan kytkeä varoitusäänen pois.

Lisäksi vaaratilanteita aiheuttavat kulkuväylille jätetyt sähköpotkulaudat, sillä niitä ei aina havaitse valkoisella kepilläkään, ennen kuin on liian myöhäistä. Kovaa vauhtia ohi sujahtavat laudat ovat jalankulkijoille ylipäätään riski.

Kansainvälistä valkoisen kepin päivää vietetään vuosittain 15.lokakuuta. Päivä muistuttaa oikeudesta turvalliseen liikkumiseen. Valkoisen kepin päivän keskustelua sosiaalisessa mediassa voi seurata aihetunnisteella #ValkoisenKepinPäivä.

Vertaistuen päivä 20.10.
Kansainvälistä vertaistuen päivää vietetään vuosittain maailmalla lokakuun kolmannen viikon torstaina.

Juhlapäivän tarkoituksena on huomioida ja juhlistaa vertaistukijoiden tekemää arvokasta työtä ihmisten hyvinvoinnin tukemisessa. Näin vertaistukija ja hänen tekemänsä työ saavat ansaitsemansa kiitoksen. Huomioiminen voi tapahtua eri tavoin. Voit esimerkiksi lähettää kiitoskortin tai -viestin tai kutsua vertaistukijan tapaamiseen kahvikupin äärelle.

Vertaistukijoita voi kiittää somessa käyttämällä esimerkiksi hashtageja #SuuriKiitos ja #vertaistuki.
Lisää tietoa ja tapoja kiittää vertaistukijoita löytyy verkko-osoitteesta: https://kansalaisareena.fi/vertaistuen-paiva/- Ulkoinen linkki.

Käsityöpäivät

Kaakkois-Suomen ja Etelä-Karjalan Näkövammaisten yhteiset käsityökurssit Etelä-Karjalan toimintakeskuksella ovat 27.10. klo 10-15 sekä 24.11. klo 10-15. Ilmoittautumiset 20.10. mennessä Anni Pitkämäelle p. 044 578 5271.

PIKKUJOULUT
Pikkujoulua vietämme  la 26.11.2022. Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Mikonsaarentie 15, Lappeenrannassa. Jouluruokailu alkaa klo 15 ja pikkujoulu klo 17. Etelä-Karjalan näkövammaiset järjestävät ohjelman ja arpajaiset. Kotiin lähtö on klo 20.

Sitovat ilmoittautumiset 9.11. mennessä Kaakkois-Suomen Näkövammaisten toimistoon.

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry tukee jäsenistöään maksamalla puolet jäsenen omavastuusta.
Omavastuuna maksetaan siten 7,50 euroa jäseneltä. Avustaja maksaa 15 euroa. Virallisessa työsuhteessa olevat henkilökohtaiset avustajat maksavat kuitenkin pikkujouluista koko hinnan 38 euroa.

Omavastuut maksetaan Kasulle16.11. mennessä Osuuspankin tilille FI05 5750 0120 2396 04. Omavastuu sisältää yhteiskuljetuksen, ohjelman sekä perinteisen jouluaterian noutopöydästä.

Pikkujoulupalkinnot

Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

YLE:N KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA

Helsinki-syndrooma sunnuntaisin TV1:ssä klo 21.05.
Uusintana maanantaisin TV1:ssä klo 22.00.
Helsinki-syndrooma on Sorjosen tekijöiden uusi 8-osainen pohjoismainen jännitysdraama. Päärooleissa: Peter Franzén, Oona Airola, Taneli Mäkelä. Pääkäsikirjoittaja: Miikko Oikkonen. Ohjaajat: Juuso Syrjä, Lenka Hellstedt, Marko Mäkilaakso. Kaikki jaksot löytyvät Ylen Areena-palvelusta. Uusintana 10.10. klo 22.00 TV1.

Maija Isola Yle Teemalla klo 12.00
Maija Isola on Leena Kilpeläisen ohjaama dokumenttielokuva Marimekon rakastetuimpien kankaiden suunnittelijasta Maija Isolasta. Hänen tunnetuimpia mallejaan ovat mm. Unikko, Kivet ja Melooni. Greenlit Productions 2021.

Muumilaakso-sarjan 3. tuotantokausi
Sarjaa esitetään arkipäivisin 2 jaksoa klo 18.00 alkaen TV2:ssa. Kaikki jaksot löytyvät myös Ylen Areena-palvelussa.

Kaikki Yle Areenan kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

HARRASTUSAPURAHA

Harrastusapurahan hakemisaikaa on jatkettu. Apurahahakemus on toimitettava toimistoon kirjallisesti postitse tai sähköpostilla 17.11.2022 mennessä. Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta. Sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com.

Harrastusapuraha on tarkoitettu hakijan henkilökohtaiseen käyttöön/toimintaan. Vapaamuotoisesta hakemuksesta tulee ilmetä seuraavat asiat: nimi, osoite, puhelinnumero, tilinumero sekä sähköpostiosoite (jos käytössä).

Perustelut apurahan käyttöön: käyttötarkoitus; miksi apurahaa haetaan, kohde/toiminta mihin haetaan sekä euromäärä (summa, jota haetaan). Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä.

Lisätietoja apurahan hakemisesta saa toimistosta tai puheenjohtajalta.

Terveisin
Susanna ja Jonna

**************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 41/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.
Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.
Kulkukanavassa on valitettavasti toisinaan pyöräilijöitä sekä sähköpotkulautailijoita. Sähköpotkulautoja on myös jätetty kanavaan parkkiin.
Urakan odotetaan valmistuvan lokakuun loppuun mennessä.
Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.
Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

KERHOT

KESKIVIIKKOKLUBIN OHJELMA
Kerho alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30, ohjelma alkaa klo 13.00 ja kerho päättyy klo 14.30.
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.
Syksyn tuleva ohjelmisto:
12.10.2022           Ibrahim Milanovic: Voitto pimeydestä -kirjaesittely
26.10.2022           Anne Karhu, SPR ensiapuryhmä: Asumisen turvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy
9.11.2022             Tero Tuomainen: Miten älypuhelin helpottaa sokean arkea
23.11.2022           EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022             Ke-klubin pikkujoulut

Sitruunakerho Imatralla
Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

Yhdessä oikein ja nurin -käsityökerho
Näkövammaisille, tuleville näkövammaisille, heidän läheisilleen sekä avustajille tarkoitettu vapaamuotoinen käsityökerho kokoontuu aina parillisen viikon torstaina klo 14.00-17.00 osoitteessa Kauppakatu 3, Imatra. Kerhon ohjaajina toimivat Tarja Puolakka ja Anni Pitkämäki. Lisätietoja saat Tarjalta p. 040 063 5353.

Ruokolahden seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen kerho
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina kuukauden toisena perjantaina klo 13.00-14.30 osoitteessa Virastotie 4, Koivurannan kerhohuoneella. Kerhon ohjaajina toimivat Riitta Luume ja Anni Pitkämäki. Lisätietoja Annilta p. 044 578 5271.

Parikkalan kerho
Parikkalan kerho kokoontuu joka kuukauden toisena tiistaina klo 13-15 syyskuusta lähtien. Yhteyshenkilö Pentti Tarkkanen, p. 040 030 1532.

Keilakerho
Keilakerho kokoontuu keskiviikkoisin Lappeenrannan keilahallilla. Kellonaikaa ja muita lisätietoja voi tiedustella Toivo Tarvaiselta p. 040 552 9789.

Miesten oman ryhmän kokoontumisista tietoa antaa Timo Puustinen, p. 0400 703 628, sähköposti timo.puustinen@pp4.inet.fi.

Työikäisten toiminnasta tietoa antaa Tero Tuomainen,
p. 044 967 4422, sähköposti: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com. Jos haluat liittyä työikäisten WhatsApp ryhmään, ota yhteyttä Teroon.

TAPAHTUMIA

Apuvälineinfo "Rolla on the road"-kiertue
Apuvälineinfossa esitellään apuvälineitä, joita voi lainata toimintakyvyn ja kotona asumisen tueksi. Apuvälineinfossa saat myös tietoa mistä ja miten saat apuvälineitä omassa kunnassasi. Paikalla Eksoten apuvälineasiantuntija ja Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen projektityöntekijä.
Kiertueen päättää 10.10. klo 12-14 Seuratalo Joukola, Taavetti

Esteettömästi luontoon! -seminaari 11.10. Lappeenrannan kaupungintalolla klo 17-19
Tilaisuuden järjestäjänä toimii Lappeenrannan kaupungin Vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmä. Tilaisuuteen voi osallistua myös Teams- Ulkoinen linkki-linkin kautta.
Seminaarin pääpuhuja on Petri Rissanen. Hän työskentelee Suomen Paralympiakomiteassa luontoliikunnan ja yhdenvertaisen retkeilyn kehittämisen parissa. Hän on työskennellyt useissa hankkeissa, joissa on kehitetty erityisryhmien retkeilyn ja luontoliikunnan mahdollisuuksia.
Etelä-Karjalan maakunnasta löytyy esteettömiä metsäisiä luontokohteita. Seminaarissa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön edustajat kertovat säätiön esteettömistä luontokohteista maakunnassa.
Ennen varsinaista seminaaria voi Lappeenrannan kaupungintalon lämpiössä nauttia kahvitarjoilusta ja tutustua paikalla oleviin eri toimijoihin. Kahvia on varattu 70 osanottajalle.
Seminaarin ohjelma:
Klo 16:30 – 17:00 Kahvit ja eri toimintojen esittelyä lämpiössä.
Klo 17:00 – 17:10 Tapahtuman avaus. Vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja Jyry Loukiainen.
Klo 17:10 – 18:00 Esteettömän luontoreitin ja kohteen käyttäjälähtöinen tarkastelu, Petri Rissanen, Paralympiakomitea ry.
Klo 18:00 – 18:30 Virkistysaluesäätiön esteettömät luontokohteet, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.
Klo 18:30 – 19:00 Lappeenrannan Rantaraitti ja sen esteettömyys, Lappeenrannan kaupunki.Lisätietoja antaa:
Pia Pulliainen
vammaisneuvoston ja sen esteettömyystyöryhmän
sihteeri Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 5494 740
pia.pulliainen@lappeenranta.fi

PIKKUJOULUT
Etelä-Karjala järjestää tänä vuonna Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

YLE:N KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA

9.10. klo 21.05 TV1, Helsinki-syndrooma, jakso 6/8
Helsinki-syndrooma on Sorjosen tekijöiden uusi 8-osainen pohjoismainen jännitysdraama. Päärooleissa: Peter Franzén, Oona Airola, Taneli Mäkelä. Pääkäsikirjoittaja: Miikko Oikkonen. Ohjaajat: Juuso Syrjä, Lenka Hellstedt, Marko Mäkilaakso. Kaikki jaksot löytyvät Ylen Areena-palvelusta. Uusintana 10.10. klo 22.00 TV1.

Muumilaakso-sarjan 3. tuotantokausi
Sarjaa esitetään arkipäivisin 2 jaksoa klo 18.00 alkaen TV2:ssa. Kaikki jaksot löytyvät myös Ylen Areena-palvelussa.

Kaikki Yle Areenan kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

OPASKOIRAKALENTERI 2023 ja labbis pehmoheijastimet
Opaskoirakalenteri 2023 on ilmestynyt, alla on kuvatulkkaus. Kalenterissa selkeä päivien numerointi, suomalaiset pyhäpäivät sekä nimipäivien lisäksi myös koirien nimipäivät.

Kalenterin hinta on 15 euroa.
kalentereita voi tilata osoitteesta: susanna.kovasin@gmail.com tai ostaa toimistolta, jolloin saa maksuohjeet mukaan.

Pehmoheijastin, opaskoiravaljailla. Mukana kiinnityslukko. Heijastimien värit: valkoinen tai beige.
Hinnat:
1 kpl 6 euroa
2 kpl yhteensä 10 euroa

Ostamalla kalentereita tai heijastimia, tuet alueellista opaskoiratoimintaa.
Kiitos tuestasi!
Terkuin: Suski

Kalenteri 2023 kuvatulkkaus
Kansi: Vaalea labbis istuu järven rannalla sivuttain valjaat päällä ja katsoo kameraan, taustalla kesäinen järvimaisema.
Tammikuu: Musta labbis kahlaa lumihangessa nauttien vapaana olosta, taustalla risukkoa, isoja kiviä ja puita
Helmikuu: Vaalea labbis lumihangessa loikkaamassa ilmaan napatakseen suuhunsa lumikokkareen, taustalla metsää
Maaliskuu: Kaksi vaaleaa koiraa uimassa vettä loiskutellen pelastusliivit päällä ja vesilelut suussa.
Huhtikuu: Pitkäkarvainen vaalea noutaja, josta näkyy sivusta kuono ja vähän selkää, taustana puna-keltainen tulpaanimeren näköinen iso alue
Toukokuu: Musta labbis seisoo etutassut puiston penkin päällä ja katse viistoon oikealle, puistomaisema taustalla
Kesäkuu Musta labbis seisoo selin kameraan rantavedessä. Veteen muodostuu kauniita pieniä laineympyröitä koiran ympärille. Taustalla melko tyyni vesistö ja vastarannalla metsää.

Keskiaukeaman kuvat:
Yläkuvissa alueellista opaskoiratoimintaa, peesausta opaskoirankäyttäjälle sekä puistotiellä opaskoirankäyttäjä ja hoitoperhe kasvavan opaspennun kanssa, jolla on: Olen töissä -liivit päällä.
Alakuvassa teksti vuoden 2022 teemasta: Team Opaskoira sekä vuoden 2023 tulevasta teemasta: Näkövammaisena liikkumaan ’Uusin Silmin’ -Opaskoira mukana arjessa. Kuva: Musta labbis seisoo ison puisen pölkyn päällä ja käyttäjä koskettaa sitä kädellään.

Heinäkuu: Musta labbis makuulla nurmikolla kameraan katsoen ja kukkaloistoa etualalla.
Elokuu: Musta labbis istuu ison keltaisen auringonkukan vieressä katsoen kuono auki kameraan.
Syyskuu: Pitkäkarvainen pystykorvainen opaskoira makuulla metsän mättäällä kameraan päin katsoen kuono auki ja kieli ulkona. Taustalla metsää.
Lokakuu: Musta labbis istuu sivuttain kameraan päin ja katsoo vasemmalle. Taustalla keltaista syyslehteä puissa.
Marraskuu: Vaalea pitkäkarvainen noutaja istuu kameraan päin valjaat päällä ja kuono avoinna. Taustalla on runsaasti punaisia joulutähtiä kukka-asetelmina.
Joulukuu: Musta labbis makoilee kameraan päin katsoen tonttulakki vinosti päässään. Taustalla loistaa ikkunasta heijastuva joulutähti. 

Takakansi: takakannesta löytyy infoteksti Opaskoirayhdistyksestä, kalenterin hintatiedot, julkaisijan tiedot ja painopaikka. Kuva mustasta labbiksesta valjaat päällä, katsoen kameraan, makaamassa omalla alustallaan torilla pöydän vieressä yhdistyksen esittelytilaisuudessa.

Syksyisin terveisin
Susanna ja Jonna

***********************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 40/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.

Kulkukanavassa on valitettavasti toisinaan pyöräilijöitä sekä sähköpotkulautailijoita. Sähköpotkulautoja on myös jätetty kanavaan parkkiin.

Urakan odotetaan valmistuvan lokakuun loppuun mennessä. Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.

Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

KERHOT

KESKIVIIKKOKLUBIN OHJELMA
Kerho alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30, ohjelma alkaa klo 13.00 ja kerho päättyy klo 14.30.
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

Syksyn tuleva ohjelmisto
12.10.2022           Ibrahim Milanovic: Voitto pimeydestä -kirjaesittely
26.10.2022           Anne Karhu, SPR ensiapuryhmä: Asumisen turvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy
9.11.2022             Tero Tuomainen: Miten älypuhelin helpottaa sokean arkea
23.11.2022           EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022             Ke-klubin pikkujoulut

Sitruunakerho Imatralla
Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

Yhdessä oikein ja nurin -käsityökerho
Näkövammaisille, tuleville näkövammaisille, heidän läheisilleen sekä avustajille tarkoitettu vapaamuotoinen käsityökerho kokoontuu aina parillisen viikon torstaina klo 14.00-17.00 osoitteessa Kauppakatu 3, Imatra. Kerhon ohjaajina toimivat Tarja Puolakka ja Anni Pitkämäki. Lisätietoja saat Tarjalta p. 040 063 5353.

Ruokolahden seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen kerho
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina kuukauden toisena perjantaina klo 13.00-14.30 osoitteessa Virastotie 4, Koivurannan kerhohuoneella. Kerhon ohjaajina toimivat Riitta Luume ja Anni Pitkämäki. Lisätietoja Annilta p. 044 578 5271.

Parikkalan kerho
Parikkalan kerho kokoontuu joka kuukauden toisena tiistaina klo 13-15 syyskuusta lähtien. Yhteyshenkilö Pentti Tarkkanen, p. 040 030 1532.

Keilakerho
Keilakerho kokoontuu keskiviikkoisin Lappeenrannan keilahallilla. Kellonaikaa ja muita lisätietoja voi tiedustella Toivo Tarvaiselta p. 040 552 9789.

Miesten oman ryhmän kokoontumisista tietoa antaa Timo Puustinen, p. 0400 703 628, sähköposti timo.puustinen@pp4.inet.fi.

Työikäisten toiminnasta tietoa antaa Tero Tuomainen,
p. 044 967 4422, sähköposti: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com. Jos haluat liittyä työikäisten WhatsApp ryhmään, ota yhteyttä Teroon.

TAPAHTUMIA

Vanhusten viikon ohjelmaa Etelä-Karjalassa: Maakunnallinen etäjumppapäivä 4.10.
Ikäystävällinen Etelä-Karjala –hanke järjestää yhteistyössä alueen kuntien ja oppilaitosten kanssa 4. lokakuuta jo toisen kerran maksuttoman maakunnallisen etäjumppapäivän. Etäjumpat lähetetään suorana Imatran kaupungin YouTube-kanavalta. Jumppien tallenteet löytyvät myöhemmin samalta kanavalta: https://www.youtube.com/user/imatrankaupunki- Ulkoinen linkki

Etäjumppapäivä tarjoaa kolme jumppaa:
Voima- ja tasapainojumppa kello 10.00
Tuolijumppa kello 10.30
Keppijumppa kello 11.00

Jumpat kestävät 15–20 minuuttia ja ohjaajina toimivat LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijat. Jumppatuokioihin voi osallistua myös alla mainituissa paikoissa, 4.10. klo 10 alkaen:

Parikkalan kunnantalon valtuustosali
Rautjärven Arjen olohuone Sopukka
Ruokolahden kirjasto
Imatran urheilutalon liikuntahalli
Joutsenon Rientola
Lappeenrannan kaupunginteatterin yleisölämpiö Iso-Kristiinassa
Lemin asukastila
Luumäen Mäntykoti


Ikäakatemia -webinaari 5. lokakuuta
Ikäakatemia-webinaariin pääsevät myös kansalaiset osallistumaan 5.10. lmoittautumislinkki webinaariin löytyy Etelä-Karjalan tapahtumakalenterista Ikäakatemia -webinaari- Ulkoinen linkki.

Viime syksyn palautteen johdosta tämän syksyn Ikäakatemia- webinaari avataan myös kansalaisille. Webinaari toteutetaan keskiviikkona 5.10. klo 13.00–15.30. Ikäakatemia -webinaariin ovat tervetulleita Etelä-Karjalan alueen kuntalaiset, päättäjät, viranhaltijat, työntekijät, järjestötoimijat, opiskelijat ja kaikki muut ikääntyneiden hyvinvoinnista kiinnostuneet.

Ikäakatemia -webinaarissa esitellään muun muassa vanhusasiavaltuutetun toimintaa, kerrotaan Vanhusneuvosto 2022 -kyselyn tuloksista, jaetaan ajantasaista tietoa kotona asumisen turvallisuudesta sekä hyvinvointialueelle siirtymisestä. Kokemusasiantuntijapuheenvuoron käyttää Tuija Nummela, joka on kartoittanut ylisukupolvisia hoivakokemuksia. Webinaarin avaa Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen.

Ikäakatemia-webinaarin tallenne tullaan julkaisemaan noin viikko webinaarin jälkeen Saimaan ammattiopiston YouTube-kanavalta.

Apuvälineinfo "Rolla on the road"-kiertue
Apuvälineinfossa esitellään apuvälineitä, joita voi lainata toimintakyvyn ja kotona asumisen tueksi. Apuvälineinfossa saat myös tietoa mistä ja miten saat apuvälineitä omassa kunnassasi. Paikalla Eksoten apuvälineasiantuntija ja Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen projektityöntekijä.

Kiertueen tulevat kohteet ovat:
6.10. klo 13-15 Asukastila, Lemi
10.10. klo 12-14 Seuratalo Joukola, Taavetti

Kuulon ja näön päivä 6.10. klo 10–15
Lappeenrannan kaupungintalo, Valtuustosali ja aulatilat, Villimiehenkatu 1. Esittelypisteissä apuvälineitä, järjestöjä kertomassa toiminnasta ja palveluista, kuulon testausta kuuloautossa sekä maksutonta silmänpainemittausta. Vanhusneuvosto jakaa liukuesteitä.
Klo 11–12 Silmäaseman optometristi Vesa Peuhkuri luennoi silmäterveydestä.
Klo 13–14 Korvalääkäri Elina Rytsölä luennoi ikäkuulosta.
Luennoilla on kirjoitus- ja viittomakielen tulkkaus sekä induktiosilmukka.

Mikko Alatalon 70v -juhlakonsertti 8.10. Lappeenrannassa
Konsertti järjestetään Kulttuuritila Nuijamiehessä klo 19 - 21.
Juhlakiertue käsittää 24 konserttia ympäri maata. Kyseessä on Alatalon laajin konserttisalikiertue yli 10 vuoteen. Tunnelmallisissa illoissa yleisö pääsee poikkeuksellisen lähelle ainutlaatuista lauluntekijää, ja biisien lomassa kuullaan tarinoita värikkään uran varrelta. Kiertue toteutetaan akustisen trion kanssa, jossa Mikkoa säestää Kalle Alatalo Company.

Omavastuu 10 € jäseneltä, ja 5 € avustajalta. Ilmoittautuminen 29.9. mennessä toimistoon p. 040 486 0056. Omavastuu maksetaan yhdistyksen tilille FI03 5620 0920 3789 31. Huom! Koska paikkavarauksia ei tapahtumassa ole, pääsevät näkövammaiset edeltä saliin valitsemaan paikat.

PIKKUJOULUT
Etelä-Karjala järjestää tänä vuonna Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

YLE:N KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA

2.10. klo 21.05 TV1, Helsinki-syndrooma, jakso 5/8
Helsinki-syndrooma on Sorjosen tekijöiden uusi 8-osainen pohjoismainen jännitysdraama. Päärooleissa: Peter Franzén, Oona Airola, Taneli Mäkelä. Pääkäsikirjoittaja: Miikko Oikkonen. Ohjaajat: Juuso Syrjä, Lenka Hellstedt, Marko Mäkilaakso. Kaikki jaksot löytyvät Ylen Areena-palvelusta. Uusintana 3.10. klo 22.00 TV1.

Muumilaakso-sarjan 2. tuotantokausi
Sarjaa esitetään arkipäivisin 2 jaksoa klo 18.00 alkaen. Kausien 1 ja 2 jaksot Ylen Areena-palvelussa.

4.10. klo 23.30 Teemalta Uusi Kino: Myrsky
Lyhytelokuva kolmesta samankaltaisesta nuoresta naisesta eri puolilla Eurooppaa, joiden elämät kietoutuvat yhteen sateen, kuivuuden ja myrskyn hallitessa. Ohjannut Elena Näsänen.

Kaikki Yle Areenan kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät myös osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

KUNTOKORTTIEN PALAUTUS
Kuntokorttien palautus viimeistään 5.10. mennessä Etelä-Karjalan Näkövammaisten toimistoon tai 12.10. Kaakkois-Suomen Näkövammaisten toimistoon. Palautetut kuntokortit osallistuvat Paralympiakomitean Kuntokuu-arvontaan ja Kaakkois-Suomen Näkövammaisten arvontaan pikkujoulussa, jossa arvotaan kolme 50 € lahjakorttia.

OPASKOIRAKALENTERI 2023 ja labbis pehmoheijastimet
Opaskoirakalenteri 2023 on ilmestynyt, alla on kuvatulkkaus. Kalenterissa selkeä päivien numerointi, suomalaiset pyhäpäivät sekä nimipäivien lisäksi myös koirien nimipäivät.

Kalenterin hinta on 15 euroa.
kalentereita voi tilata osoitteesta: susanna.kovasin@gmail.com tai ostaa toimistolta, jolloin saa maksuohjeet mukaan.

Pehmoheijastin, opaskoiravaljailla. Mukana kiinnityslukko. Heijastimien värit: valkoinen tai beige.
Hinnat:
1 kpl 6 euroa
2 kpl yhteensä 10 euroa

Ostamalla kalentereita tai heijastimia, tuet alueellista opaskoiratoimintaa.
Kiitos tuestasi!
Terkuin: Suski

Kalenteri 2023 kuvatulkkaus
Kansi: Vaalea labbis istuu järven rannalla sivuttain valjaat päällä ja katsoo kameraan, taustalla kesäinen järvimaisema.
Tammikuu: Musta labbis kahlaa lumihangessa nauttien vapaana olosta, taustalla risukkoa, isoja kiviä ja puita
Helmikuu: Vaalea labbis lumihangessa loikkaamassa ilmaan napatakseen suuhunsa lumikokkareen, taustalla metsää
Maaliskuu: Kaksi vaaleaa koiraa uimassa vettä loiskutellen pelastusliivit päällä ja vesilelut suussa.
Huhtikuu: Pitkäkarvainen vaalea noutaja, josta näkyy sivusta kuono ja vähän selkää, taustana puna-keltainen tulpaanimeren näköinen iso alue
Toukokuu: Musta labbis seisoo etutassut puiston penkin päällä ja katse viistoon oikealle, puistomaisema taustalla
Kesäkuu Musta labbis seisoo selin kameraan rantavedessä. Veteen muodostuu kauniita pieniä laineympyröitä koiran ympärille. Taustalla melko tyyni vesistö ja vastarannalla metsää.

Keskiaukeaman kuvat:
Yläkuvissa alueellista opaskoiratoimintaa, peesausta opaskoirankäyttäjälle sekä puistotiellä opaskoirankäyttäjä ja hoitoperhe kasvavan opaspennun kanssa, jolla on: Olen töissä -liivit päällä.
Alakuvassa teksti vuoden 2022 teemasta: Team Opaskoira sekä vuoden 2023 tulevasta teemasta: Näkövammaisena liikkumaan ’Uusin Silmin’ -Opaskoira mukana arjessa. Kuva: Musta labbis seisoo ison puisen pölkyn päällä ja käyttäjä koskettaa sitä kädellään.

Heinäkuu: Musta labbis makuulla nurmikolla kameraan katsoen ja kukkaloistoa etualalla.
Elokuu: Musta labbis istuu ison keltaisen auringonkukan vieressä katsoen kuono auki kameraan.
Syyskuu: Pitkäkarvainen pystykorvainen opaskoira makuulla metsän mättäällä kameraan päin katsoen kuono auki ja kieli ulkona. Taustalla metsää.
Lokakuu: Musta labbis istuu sivuttain kameraan päin ja katsoo vasemmalle. Taustalla keltaista syyslehteä puissa.
Marraskuu: Vaalea pitkäkarvainen noutaja istuu kameraan päin valjaat päällä ja kuono avoinna. Taustalla on runsaasti punaisia joulutähtiä kukka-asetelmina.
Joulukuu: Musta labbis makoilee kameraan päin katsoen tonttulakki vinosti päässään. Taustalla loistaa ikkunasta heijastuva joulutähti. 

Takakansi: takakannesta löytyy infoteksti Opaskoirayhdistyksestä, kalenterin hintatiedot, julkaisijan tiedot ja painopaikka. Kuva mustasta labbiksesta valjaat päällä, katsoen kameraan, makaamassa omalla alustallaan torilla pöydän vieressä yhdistyksen esittelytilaisuudessa.

Iloista syksyä toivottavat
Susanna ja Jonna

********************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 39/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.

Kulkukanavassa on valitettavasti toisinaan pyöräilijöitä sekä sähköpotkulautailijoita. Sähköpotkulautoja on myös jätetty kanavaan parkkiin.

Urakoitsijan tiedotteen mukaan, nyt on meneillään vaihe, jossa pintaa tasoitetaan hiomalla. Tästä saattaa ajoittain aiheutua meteliä. Lisäksi hyvistä suojauksista huolimatta, vettä ja pölyä saattaa kulkukanavaan päästä. Tämän työvaiheen odotetaan kestävän syyskuun loppuun.

Koko urakan odotetaan valmistuvan lokakuun loppuun mennessä.

Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.

Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

SYYSKOKOUS

Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

KERHOT

Keskiviikkoklubin syksyn ohjelma löytyy tämän tiedotteen lopusta.

Sitruunakerho Imatralla
Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

Yhdessä oikein ja nurin -käsityökerho
Näkövammaisille, tuleville näkövammaisille, heidän läheisilleen sekä avustajille tarkoitettu vapaamuotoinen käsityökerho aloittaa to 22.9. klo 14.00-17.00 osoitteessa Kauppakatu 3, Imatra. Kerhon ohjaajina toimivat Tarja Puolakka ja Anni Pitkämäki. Ensimmäisellä kerralla voit ottaa oman käsityösi mukaan.
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina parillisen viikon torstaina. Lisätietoja saat Tarjalta p. 040 063 5353.

Ruokolahden seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen kerho
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina kuukauden toisena perjantaina klo 13.00-14.30 osoitteessa Virastotie 4, Koivurannan kerhohuoneella. Kerhon ohjaajina toimivat Riitta Luume ja Anni Pitkämäki. Lisätietoja Annilta p. 044 578 5271.

Parikkalan kerho
Parikkalan kerho kokoontuu joka kuukauden toisena tiistaina klo 13-15 syyskuusta lähtien. Yhteyshenkilö Pentti Tarkkanen, p. 040 030 1532.

Keilakerho
Keilakerho kokoontuu keskiviikkoisin Lappeenrannan keilahallilla. Kellonaikaa ja muita lisätietoja voi tiedustella Toivo Tarvaiselta p. 040 552 9789.

Miesten oman ryhmän kokoontumisista tietoa antaa Timo Puustinen, p. 0400 703 628, sähköposti timo.puustinen@pp4.inet.fi.

Työikäisten toiminnasta tietoa antaa Tero Tuomainen,
p. 044 967 4422, sähköposti: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com. Jos haluat liittyä työikäisten WhatsApp ryhmään, ota yhteyttä Teroon.

TAPAHTUMIA

Mikko Alatalon 70v -juhlakonsertti 8.10. Lappeenrannassa
Konsertti järjestetään Kulttuuritila Nuijamiehessä.
Juhlakiertue käsittää 24 konserttia ympäri maata. Kyseessä on Alatalon laajin konserttisalikiertue yli 10 vuoteen. Tunnelmallisissa illoissa yleisö pääsee poikkeuksellisen lähelle ainutlaatuista lauluntekijää, ja biisien lomassa kuullaan tarinoita värikkään uran varrelta. Kiertue toteutetaan akustisen trion kanssa, jossa Mikkoa säestää Kalle Alatalo Company.

Yhdistys tarjoaa liput omavastuuhintaan 10 € jäseneltä ja 5 € avustajalta kaikille to 29.9. mennessä toimistoon ilmoittautuneille p. 040 486 0056 ja omavastuun yhdistyksen tilille FI03 5620 0920 3789 31 maksaneille. Huom! Koska paikkavarauksia ei tapahtumassa ole, pääsevät näkövammaiset edeltä saliin valitsemaan paikat.

Apuvälineinfo "Rolla on the road"-kiertue
Apuvälineinfossa esitellään apuvälineitä, joita voi lainata toimintakyvyn ja kotona asumisen tueksi. Apuvälineinfossa saat myös tietoa mistä ja miten saat apuvälineitä omassa kunnassasi. Paikalla Eksoten apuvälineasiantuntija ja Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen projektityöntekijä.

Kiertueen tulevat kohteet ovat:
27.9. klo 13-15 Sopukka, Rautjärvi
29.9. klo 10-12 Iso Apu, Imatra
6.10. klo 13-15 Asukastila, Lemi
10.10. klo 12-14 Seuratalo Joukola, Taavetti

Filosofiakahvila Virtapiiri 26.9. klo 17-18.30 Imatralla
Tilaisuus järjestetään Kulttuuritalo Virrassa. Perinteinen filosofiakahvila Virtapiiri tarjoaa ajatuksenruokaa syksyllä. Tervetuloa keskustelemaan päivänpolttavista ja aina ajankohtaisista aiheista! Voit tulla mukaan myös pelkästään kuuntelemaan ja kahvittelemaan. Keskustelua isännöi Jukka Tavi. Tilaisuudet järjestää Kriittinen korkeakoulu.
Aiheet:
26.9. Tottumuksen voima
10.10. Kaikki alkaa siemenestä
24.10. Ovatko ihmiset vastuussa terveydestään?
7.11. Miksi tehdä mitään, jos kuolema on väistämätön?
21.11. Omistamisen tarve
12.12. Sosiaalisen median hyvät ja huonot puolet

Syyskuun säveliä -oppilaskonsertti 27.9. Imatralla
Musiikkiopiston oppilaita esiintymässä Kulttuuritalo Virran Kaleva-salissa oppilaskonsertissa klo 18:30- 19:15. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Inkeriläisten ja karjalaisten ilta 28.9. Imatralla
Jääskessä syntynyt Juhani Junna kertoo oman sukunsa Kirvun aikaisesta historiasta Kulttuuritalo Virrassa klo 16-17. Tilaisuuden järjestää Inkeri Klubi ry, ja se on kaikille avoin ja maksuton.

MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry järjestää avoimet ovet 28.9 klo 11-15 Lappeenrannassa, osoitteessa Kristiinankatu 11. Tapahtumassa on kahvitarjoilu ja samalla pääsee tutustumaan Etelä-Karjalan mielenterveys ry:n toimitiloihin linnoituksessa.

Virsiä ja Viiniä 30.9. klo 19-21 Lappeenrannassa
Tervetuloa nauttimaan virsistä ja viinistä Kulttuuritila Nuijamieheen perjantaina 30.9. klo 19.00. Gospel Covertajat esittää tuoreita sovituksia virsistä ja johtaa yhteislaulua. Illan teemana ovat virsikirjan lisävihkon virret. Juomia saa omakustanteisesti Bar Nuijasta.

Syyskirppu 1.10. klo 11-16 Lappeenrannassa
Linnoituksen Vihreän Makasiinin perinteinen kirpputori sekä käsityöläisten ja museokaupan poistotuotteita. Otathan huomioon, että tapahtumassa käy vain käteinen. Tervetuloa tekemään löytöjä! "Lämmikettä talveen", parittomien villasukkien, lapasten ja muiden asusteiden luokkakokous Vihreässä Makasiinissa.

Kuulon ja näön päivä 6.10. klo 10–15
Lappeenrannan kaupungintalo, Valtuustosali ja aulatilat, Villimiehenkatu 1. Esittelypisteissä apuvälineitä, järjestöjä kertomassa toiminnasta ja palveluista, kuulon testausta kuuloautossa sekä maksutonta silmänpainemittausta. Vanhusneuvosto jakaa liukuesteitä.
Klo 11–12 Silmäaseman optometristi Vesa Peuhkuri luennoi silmäterveydestä. Klo 13–14 Korvalääkäri Elina Rytsölä luennoi ikäkuulosta.
Luennoilla on kirjoitus- ja viittomakielen tulkkaus sekä induktiosilmukka.

PIKKUJOULUT
Etelä-Karjala järjestää tänä vuonna Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

YLE:N KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA

26.9. klo 22 TV1, Helsinki-syndrooma, jakso 4/8
Helsinki-syndrooma on Sorjosen tekijöiden uusi 8-osainen pohjoismainen jännitysdraama. Päärooleissa: Peter Franzén, Oona Airola, Taneli Mäkelä. Pääkäsikirjoittaja: Miikko Oikkonen. Ohjaajat: Juuso Syrjä, Lenka Hellstedt, Marko Mäkilaakso. Kaikki jaksot löytyvät Ylen Areena-palvelusta. Helsinki-syndrooman 5. jakso esitetään 2.10. klo 21.05 TV1:ssä.

Muumilaakso-sarjan 2. tuotantokausi
Sarjaa esitetään arkipäivisin 2 jaksoa klo 18.00 alkaen. Kausien 1 ja 2 jaksot Ylen Areena-palvelussa.

1.10 klo 23 Teemalla Uusi Kino: Myrsky
Lyhytelokuva kolmesta samankaltaisesta nuoresta naisesta eri puolilla Eurooppaa, joiden elämät kietoutuvat yhteen sateen, kuivuuden ja myrskyn hallitessa. Ohjannut Elena Näsänen.

Kaikki Yle Areenan kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät myös osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

KESKIVIIKKOKLUBIN syksyn tuleva ohjelmisto

Kerho alkaa kahvitarjoilulla klo 12.30, ohjelma alkaa klo 13.00 ja kerho päättyy klo 14.30.

Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

28.9.2022             Enni Tuuliainen, Etelä-Karjalan Marttayhdistys: ravitsemusasiaa, kotivara, luonnonantimet, ajankohtaista
12.10.2022           Ibrahim Milanovic: Voitto pimeydestä -kirjaesittely
26.10.2022           Anne Karhu, SPR ensiapuryhmä: Asumisen turvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy
9.11.2022             Tero Tuomainen: Miten älypuhelin helpottaa sokean arkea
23.11.2022           EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022             Ke-klubin pikkujoulut

Terveisin
Susanna ja Jonna

**************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 38/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.
Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.
Kulkukanavassa on valitettavasti toisinaan pyöräilijöitä sekä sähköpotkulautailijoita. Sähköpotkulautoja on myös jätetty kanavaan parkkiin.
Urakoitsijan 26.8.2022 päivätyn tiedotteen mukaan, nyt on alkamassa työvaihe, jossa pintaa tasoitetaan hiomalla. Tästä saattaa ajoittain aiheutua meteliä. Lisäksi hyvistä suojauksista huolimatta, vettä ja pölyä saattaa kulkukanavaan päästä. Tämän työvaiheen odotetaan kestävän 4-5 viikkoa.
Koko urakan odotetaan valmistuvan lokakuun loppuun mennessä.
Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.
Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

KERHOT

Keskiviikkoklubin syksyn ohjelma löytyy tämän tiedotteen lopusta.

Sitruunakerho Imatralla
Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

Yhdessä oikein ja nurin -käsityökerho
Näkövammaisille, tuleville näkövammaisille, heidän läheisilleen sekä avustajille tarkoitettu vapaamuotoinen käsityökerho aloittaa to 22.9. klo 14.00-17.00 osoitteessa Kauppakatu 3, Imatra. Kerhon ohjaajina toimivat Tarja Puolakka ja Anni Pitkämäki. Ensimmäisellä kerralla voit ottaa oman käsityösi mukaan.
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina parillisen viikon torstaina. Lisätietoja saat Tarjalta p. 040 063 5353.

Ruokolahden seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen kerho
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina kuukauden toisena perjantaina klo 13.00-14.30 osoitteessa Virastotie 4, Koivurannan kerhohuoneella. Kerhon ohjaajina toimivat Riitta Luume ja Anni Pitkämäki. Lisätietoja Annilta p. 044 578 5271.

Parikkalan kerho
Parikkalan kerho kokoontuu joka kuukauden toisena tiistaina klo 13-15 syyskuusta lähtien. Yhteyshenkilö Pentti Tarkkanen, p. 040 030 1532.

Keilakerho
Keilakerho kokoontuu keskiviikkoisin Lappeenrannan keilahallilla. Kellonaikaa ja muita lisätietoja voi tiedustella Toivo Tarvaiselta p. 040 552 9789.

Miesten oman ryhmän kokoontumisista tietoa antaa Timo Puustinen, p. 0400 703 628, sähköposti timo.puustinen@pp4.inet.fi.

Työikäisten toiminnasta tietoa antaa Tero Tuomainen,
p. 044 967 4422, sähköposti: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com. Jos haluat liittyä työikäisten WhatsApp ryhmään, ota yhteyttä Teroon.

TAPAHTUMIA

Mikko Alatalon 70v -juhlakonsertti 8.10. Lappeenrannassa
Konsertti järjestetään Kulttuuritila Nuijamiehessä.
Juhlakiertue käsittää 24 konserttia ympäri maata. Kyseessä on Alatalon laajin konserttisalikiertue yli 10 vuoteen. Tunnelmallisissa illoissa yleisö pääsee poikkeuksellisen lähelle ainutlaatuista lauluntekijää, ja biisien lomassa kuullaan tarinoita värikkään uran varrelta. Kiertue toteutetaan akustisen trion kanssa, jossa Mikkoa säestää Kalle Alatalo Company.
Yhdistys tarjoaa liput omavastuuhintaan 10 € jäseneltä ja 5 € avustajalta kaikille to 29.9. mennessä toimistoon ilmoittautuneille p. 040 486 0056 ja omavastuun yhdistyksen tilille FI03 5620 0920 3789 31 maksaneille. Huom! Koska paikkavarauksia ei tapahtumassa ole, pääsevät näkövammaiset edeltä saliin valitsemaan paikat.

Apuvälineinfo "Rolla on the road"-kiertue
Apuvälineinfossa esitellään apuvälineitä, joita voi lainata toimintakyvyn ja kotona asumisen tueksi. Apuvälineinfossa saat myös tietoa mistä ja miten saat apuvälineitä omassa kunnassasi. Paikalla Eksoten apuvälineasiantuntija ja Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen projektityöntekijä.

Kiertueen aikataulu ja kohteet ovat:
20.9. klo 10-12 Iso Apu, Lappeenranta
27.9. klo 13-15 Sopukka, Rautjärvi
29.9. klo 10-12 Iso Apu, Imatra
6.10. klo 13-15 Asukastila, Lemi
10.10. klo 12-14 Seuratalo Joukola, Taavetti

Arjen turvallisuus normaalitilanteesta yhteiskunnan häiriötilanteisiin 22.9.18 – 19
Kaikille avoin ja maksuton yleisöluento järjestetään Kulttuuritila Nuijamiehessä Lappeenrannassa, osoitteessa Valtakatu 39.
Suomalaiselle yhteiskunnalle on aina ollut varsin luontevaa varautuminen onnettomuuksiin ja kriiseihin. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttaja Vesa Kultanen kertoo luennolla, miten meistä jokainen voi ennaltaehkäistä onnettomuuksia ja toimia oikein onnettomuustilanteessa. Yhteiskuntaa voivat kohdata erilaiset häiriötilanteet. Toiset ovat lyhytaikaisia ja toiset pitkävaikutteisia. Näihinkin tilanteisiin eri viranomaiset, toimijat sekä kansalaiset voivat varautua.

Orquesta Tri Cohiba 23.9. 20 – 23 Kulttuuritila Nuijamiehessä
Orquesta Tri Cohiba on perustettu vuonna 1983 ja se on yksi tunnetuimpia suomalaisia salsaorkestereita. Orkesteri on tehnyt 6 kiertuetta Kuubaan ja konsertoinut myös Suomen lähimaissa.
Orkesteri soittaa salsaa ja sen nopeampaa nykyversiota timbaa, mutta niin, että timbassa on säilytetty sekä afrorytmi, että harmonia. Näin soundi on mehevä ja mukaansatempaava. Ohjelmistoon kuuluu myös cha cha chata ja boleroja. Tapahtuma alkaa klo 20.00, showtime klo 21. Liput 16€ ja 14€ (Kulttuuritila Nuijamiehen jäsenet, Etelä-Karjalan OPn omistajajäsenet, opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset) myynnissä Livetossa ja Bar Nuijassa. Tapahtuma on K18.

Sadonkorjuumarkkinat Parikkalassa 24.9. 10 – 13
Tule myymään oman puutarhan satoa tai ostamaan herkullisia ja tuoreita tuotteita. Paikalla on useita lähialueen tuottajia. Takakonttikirppikseen on myös mahdollisuus. Ei ole paikkamaksua.

Kuulon ja näön päivä 6.10. klo 10–15
Lappeenrannan kaupungintalo, Valtuustosali ja aulatilat, Villimiehenkatu 1. Esittelypisteissä apuvälineitä, järjestöjä kertomassa toiminnasta ja palveluista, kuulon testausta kuuloautossa sekä maksutonta silmänpainemittausta. Vanhusneuvosto jakaa liukuesteitä.
Klo 11–12 Silmäaseman optometristi Vesa Peuhkuri luennoi silmäterveydestä. Klo 13–14 Korvalääkäri Elina Rytsölä luennoi ikäkuulosta.
Luennoilla on kirjoitus- ja viittomakielen tulkkaus sekä induktiosilmukka.

PIKKUJOULUT
Etelä-Karjala järjestää tänä vuonna Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

YLE:N KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA
Helsinki-syndrooma 19.9. klo 22 TV1, jakso 3/8
Helsinki-syndrooma on Sorjosen tekijöiden uusi 8-osainen pohjoismainen jännitysdraama. Päärooleissa: Peter Franzén, Oona Airola, Taneli Mäkelä. Pääkäsikirjoittaja: Miikko Oikkonen. Ohjaajat: Juuso Syrjä, Lenka Hellstedt, Marko Mäkilaakso. Kaikki jaksot löytyvät Ylen Areena-palvelusta.

Muumilaakso-sarja 20.9. klo 18 TV2
Valloittavan Muumilaakso-sarjan toinen kausi alkaa 20.9. Sarjaa esitetään arkipäivisin 2 jaksoa klo 18.00 alkaen. Kausien 1 ja 2 jaksot Ylen Areena-palvelussa.

Marian paratiisi 20.9. klo 22 Teema, sekä 24.9. klo 19.55 TV2
Teini-ikäinen Salome on karismaattisen saarnaajan Maria Åkerblomin omistautuneimpia seuraajia, mutta tulee tuntemaan Marian rakkauden vaarallisuuden. N: Pihla Viitala, Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola. O: Zaida Bergroth.

This Train I Ride 21.9. klo 12.01 Teema
Yhteiskunnan odotukset taakseen jättäneinä nykyajan Amerikan kulkurit, Karen ja Ivy, lymyävät siltojen alla odottaen tilaisuutta hypätä ohikulkevaan junaan matkalla tuntemattomaan. Alkuperäismusiikki Warren Ellis. O: Arno Bitsch T: Napafilms.

Kaikki Yle Areenan kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät myös osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

KESKIVIIKKOKLUBI syksy 2022 KLO 12.30 – 14.30
Kahvitarjoilu klo 12.30 ohjelma alkaa klo 13.00
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

28.9.2022             Enni Tuuliainen, Etelä-Karjalan Marttayhdistys: ravitsemusasiaa, kotivara, luonnonantimet, ajankohtaista
12.10.2022           Ibrahim Milanovic: Voitto pimeydestä -kirjaesittely
26.10.2022           Anne Karhu, SPR ensiapuryhmä: Asumisen turvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy
9.11.2022             Tero Tuomainen: Miten älypuhelin helpottaa sokean arkea
23.11.2022           EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022             Ke-klubin pikkujoulut

Mukavaa syksyä kaikille!
Susanna ja Jonna

*********************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 37/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.
Kulkukanavassa on valitettavasti toisinaan pyöräilijöitä sekä sähköpotkulautailijoita. Sähköpotkulautoja on myös jätetty kanavaan parkkiin.

Urakoitsijan 26.8.2022 päivätyn tiedotteen mukaan, nyt on alkamassa työvaihe, jossa pintaa tasoitetaan hiomalla. Tästä saattaa ajoittain aiheutua meteliä. Lisäksi hyvistä suojauksista huolimatta, vettä ja pölyä saattaa kulkukanavaan päästä. Tämän työvaiheen odotetaan kestävän 4-5 viikkoa. Koko urakan odotetaan valmistuvan lokakuun loppuun mennessä.

Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.
Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

KERHOT

Sitruunakerho Imatralla
Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kokoontumiset ovat maanantaisin parillisina viikkoina klo 12.30 – 14.00. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

Yhdessä oikein ja nurin -käsityökerho
Näkövammaisille, tuleville näkövammaisille, heidän läheisilleen sekä avustajille tarkoitettu vapaamuotoinen käsityökerho. Kerhon ohjaajina toimivat Tarja Puolakka ja Anni Pitkämäki. Kerho kokoontuu syksyn aikana aina parillisen viikon torstaina klo 14 - 17 osoitteessa Kauppakatu 3, Imatra. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Tarja, p. 040 063 5353. HUOM! Kerhon aloitusajankohta on muuttunut torstaille 22.9.

Ruokolahden seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen kerho
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina kuukauden toisena perjantaina klo 13.00-14.30 osoitteessa Virastotie 4, Koivurannan kerhohuoneella. Kerhon ohjaajina toimivat Riitta Luume ja Anni Pitkämäki. Lisätietoja Annilta p. 044 578 5271.

Parikkalan kerho
Parikkalan kerho kokoontuu joka kuukauden toisena tiistaina klo 13-15 syyskuusta lähtien. Yhteyshenkilö Pentti Tarkkanen, p. 040 030 1532.

Keilakerho
Keilakerho kokoontuu keskiviikkoisin Lappeenrannan keilahallilla. Kellonaikaa ja muita lisätietoja voi tiedustella Toivo Tarvaiselta p. 040 552 9789.

Miesten oman ryhmän kokoontumisista tietoa antaa Timo Puustinen, p. 0400 703 628, sähköposti timo.puustinen@pp4.inet.fi.

Työikäisten toiminnasta tietoa antaa Tero Tuomainen,
p. 044 967 4422, sähköposti: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com. Jos haluat liittyä työikäisten WhatsApp ryhmään, ota yhteyttä Teroon.

Keskiviikkoklubin syksyn ohjelma löytyy tämän tiedotteen lopusta.

TAPAHTUMIA

Apuvälineinfo "Rolla on the road"-kiertue
Apuvälineinfossa esitellään apuvälineitä, joita voi lainata toimintakyvyn ja kotona asumisen tueksi. Apuvälineinfossa saat myös tietoa mistä ja miten saat apuvälineitä omassa kunnassasi. Paikalla Eksoten apuvälineasiantuntija ja Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen projektityöntekijä.

Kiertueen aikataulu ja kohteet ovat:
14.9. klo 10-12 Kirnu, Parikkala
15.9. klo 14-16 Luoto, Saimaanharju
20.9. klo 10-12 Iso Apu, Lappeenranta
27.9. klo 13-15 Sopukka, Rautjärvi
29.9. klo 10-12 Iso Apu, Imatra
6.10. klo 13-15 Asukastila, Lemi
10.10. klo 12-14 Seuratalo Joukola, Taavetti

YHES-kohtaamispaikka Lappeenrannassa ja Joutsenossa
Kaikille avoin ja maksuton kohtaamispaikka, tule sellaisena kuin olet. Tarjolla kahvia ja teetä sekä juttuseuraa ja rentoa yhdessäoloa. Lämpimästi tervetuloa!
Lappeenrannassa maanantaisin klo 17-19, osoitteessa Raastuvankatu 7 (sisäänkäynti sisäpihan puolelta).
Joutsenossa keskiviikkoisin klo 17-19. Paikkana Joutsenon arjen olohuone, Penttiläntie 13.

Savitaipaleen syysmarkkinat 17.9. klo 9-14
Lions Club Savitaipaleen järjestämä perinteinen markkinatapahtuma Savitaipaleen torilla.

Matalan kynnyksen jumpat senioreille Taipalsaarella
Matalan kynnyksen jumpat senioreille Taipalsaarella Väinölässä tiistaisin klo 10.00-10.45 ja kohtaamispaikka Luodolla tiistaisin klo 11.30-12.15. Jumpat sisältävät kevyttä ja matalatehoista liikuntaa, kuten keppi- ja kuminauhajumppaa, tasapainoharjoittelua sekä venyttelyä jokapäiväisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Osallistuminen on maksutonta. Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Lisätietoa: Hyvinvointiluotsi Jenna Backman Puh. 040 669 1007

Lisää tapahtumista voi lukea Etelä-Karjalan Tapahtumakalenterista- Ulkoinen linkki.

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

KESKIVIIKKOKLUBI syksy 2022
KLO 12.30 – 14.30

Kahvitarjoilu klo 12.30 ohjelma alkaa klo 13.00
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

14.9.2022             Jalkahoitajaopiskelija Olga Kirilenko
28.9.2022             Enni Tuuliainen, Etelä-Karjalan Marttayhdistys: ravitsemusasiaa, kotivara, luonnonantimet, ajankohtaista
12.10.2022           Ibrahim Milanovic: Voitto pimeydestä -kirjaesittely
26.10.2022           Anne Karhu, SPR ensiapuryhmä: Asumisen turvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy
9.11.2022             Tero Tuomainen: Miten älypuhelin helpottaa sokean arkea
23.11.2022           EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022             Ke-klubin pikkujoulut

 

Virkistävää syksyä toivottavat
Susanna ja Jonna

*****************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 36/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.

Kulkukanavassa on valitettavasti toisinaan pyöräilijöitä sekä sähköpotkulautailijoita. Sähköpotkulautoja on myös jätetty kanavaan parkkiin.

Urakoitsijan 26.8.2022 päivätyn tiedotteen mukaan, nyt on alkamassa työvaihe, jossa pintaa tasoitetaan hiomalla. Tästä saattaa ajoittain aiheutua meteliä. Lisäksi hyvistä suojauksista huolimatta, vettä ja pölyä saattaa kulkukanavaan päästä. Tämän työvaiheen odotetaan kestävän 4-5 viikkoa. Koko urakan odotetaan valmistuvan lokakuun loppuun mennessä. Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.

Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

KERHOT
Syksyn kerhotoiminta alkaa
Syksy saapuu ja niin myös yhdistyksen kerhotoiminta käynnistyy kesätauon jälkeen. Kerhojen toiminnasta lisätietoja antavat kerhojen vetäjät, joiden yhteystiedot löytyvät jäsenkirjeestä 3/2022 sekä yhdistyksen kotisivuilta osoitteesta: https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-kerhotoiminta- Ulkoinen linkki. Kerhotapahtumista tiedotamme myös viikkotiedotteissa.

Sitruunakerho Imatralla
Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kerho aloittaa syyskauden maanantaina 5.9.2022 klo 12.30 – 14.00, jolloin mukana Samuli Saarela.
Sitruunakerho kokoontuu parillisten viikkojen maanantaina. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

Yhdessä oikein ja nurin -käsityökerho
Näkövammaisille, tuleville näkövammaisille, heidän läheisilleen sekä avustajille tarkoitettu vapaamuotoinen käsityökerho to 8.9. klo 14.00-17.00 osoitteessa Kauppakatu 3, Imatra. Kerhon ohjaajina toimivat Tarja Puolakka ja Anni Pitkämäki. Ensimmäisellä kerralla voit ottaa oman käsityösi mukaan.
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina parillisen viikon torstaina. Lisätietoja saat Tarjalta p. 040 063 5353. Tervetuloa rohkeasti mukaan!

Ruokolahden seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen kerho
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina kuukauden toisena perjantaina alkaen 9.9. klo 13.00-14.30 osoitteessa Virastotie 4, Koivurannan kerhohuoneella. Kerhon ohjaajina toimivat Riitta Luume ja Anni Pitkämäki. Lisätietoja Annilta p. 044 578 5271. Tervetuloa rohkeasti mukaan.

Parikkalan kerho
Parikkalan kerho kokoontuu joka kuukauden toisena tiistaina klo 13.00-15.00 syyskuusta lähtien. Yhteyshenkilö Pentti Tarkkanen, p. 040 030 1532.

Keilakerho
Keilakerho aloittaa keskiviikkona 7.9. Lappeenrannan keilahallilla. Kellonaikaa ja muita lisätietoja voi tiedustella Toivo Tarvaiselta p. 040 552 9789.

Miesten oman ryhmän kokoontumisista tietoa antaa Timo Puustinen, p. 0400 703 628, sähköposti timo.puustinen@pp4.inet.fi.

Työikäisten toiminnasta tietoa antaa Tero Tuomainen,
p. 044 967 4422, sähköposti: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com. Jos haluat liittyä työikäisten WhatsApp ryhmään, ota yhteyttä Teroon.

Keskiviikkoklubin syksyn ohjelma päivittyy syksyn mittaan. Päivitetty ohjelma löytyy tämän tiedotteen lopusta.

TAPAHTUMIA

Ismo Leikola – Ei mitään vakavaa Stand up -tapahtuma
Perjantaina 21.10 esiintyy Lappeenranta-salissa Stand up -koomikko Ismo Leikola. Lipun varanneet voivat maksaa omavastuun 1.9.2022 mennessä (10 € jäsen / 1,50 € avustaja) yhdistyksen tilille FI03 5620 0920 3789. Lipun varanneet saavat liput yhdistyksen sihteeriltä.

Apuvälineinfo "Rolla on the road"-kiertue
Apuvälineinfossa esitellään apuvälineitä, joita voi lainata toimintakyvyn ja kotona asumisen tueksi. Apuvälineinfossa saat myös tietoa mistä ja miten saat apuvälineitä omassa kunnassasi. Paikalla Eksoten apuvälineasiantuntija ja Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen projektityöntekijä.

Kiertueen aikataulu ja kohteet ovat:
5.9. klo 13-15 Elvinkulman olohuone, Ruokolahti
7.9. klo 13-15 Toimintakeskus Suvanto, Savitaipale
14.9. klo 10-12 Kirnu, Parikkala
15.9. klo 14-16 Luoto, Saimaanharju
20.9. klo 10-12 Iso Apu, Lappeenranta
27.9. klo 13-15 Sopukka, Rautjärvi
29.9. klo 10-12 Iso Apu, Imatra
6.10. klo 13-15 Asukastila, Lemi
10.10. klo 12-14 Seuratalo Joukola, Taavetti

YHES-kohtaamispaikka Me-talolla Lappeenrannassa
Kaikille avoin ja maksuton kohtaamispaikka, tule sellaisena kuin olet. Tarjolla kahvia ja teetä sekä juttuseuraa ja rentoa yhdessäoloa. Lämpimästi tervetuloa! Maanantaisin klo 17-19, osoitteessa Raastuvankatu 7 (sisäänkäynti sisäpihan puolelta).

Luumäki 380 vuotta: Yhes enemmä -messut
Yhes enemmä yhdistys- ja harrastusmessut järjestetään Luumäellä Taavettihallilla ja sen piha-alueella, Urheilukuja 1, lauantaina 10.9. Tapahtuma on avoinna klo 10-14 välisenä aikana. Messut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Messut syntyivät alun perin tavoitteenaan lisätä tietoisuutta siitä, millaisia yhdistyksiä Luumäellä toimii ja mitä kaikkea kunnan alueella voi harrastaa. Toimintaa esittelemässä yli 20 yhdistystä ja muuta toimijaa sekä lisäksi koulujen pikkuyrityksiä, kaikkiaan toimijoita on yli 30.

Tyrnimarkkinat Parikkalassa
Osoitteessa Marjamäentie 57, 59130 Parikkala- Ulkoinen linkki.
Perinteiset Tyrnimarkkinat Marjatila Hallikaisen pihapiirissä la 10.9. klo 10-13. Mukana monipuolinen kattaus paikallisia lähiruuan tuottajia. Paikalla myös Toimentupa ja sammuttimien testauspalvelu. Koitsanlahden kyläyhdistyksen kahvio palvelee.

Matkailun juhlaa 250 vuotta: Valoja Vuoksella
Juhlavuoden kolmas tapahtuma Valoja Vuoksella järjestetään Vuoksen ympäristössä lauantaina 10.9. klo 10-24. Päivän tapahtumapaikat: Vuoksen kalastuspuisto, Karjalainen kotitalo – Hiljan piha, Neitsytniemen kartano ja Ravintola Sula. Luvassa paljon erilaista ohjelmaa.

Tarkempia tietoja tapahtumista voi lukea Etelä-Karjalan Tapahtumakalenterista- Ulkoinen linkki.

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

MUUTA TIEDOTETTAVAA

ICT-ohjaajan käyntimaksu ja esittelypuhelin
Päijät-Hämeen Näkövammaiset aloittaa asiakkailta laskuttamaan ICT-ohjaajan maksun kotikäynnistä 23.8.2022 alkaen. Ohjaajan kotikäyntiä ei siis enää tarvitse maksaa käteisellä.
ICT-ohjaajalla on esittelypuhelin Minivisio 2. Opastusta tai kyseisen puhelimen hankkimista harkitsevat voivat ottaa yhteyttä Jarmo Ylitaloon, p. 044 980 2580 tai sähköpostitse: jarmo.ylitalo@phn.fi

KESKIVIIKKOKLUBI syksy 2022 (klo 12.30 – 14.30)
Kahvitarjoilu klo 12.30 ohjelma alkaa klo 13.00
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

14.9.2022             Jalkahoitajaopiskelija Olga Kirilenko
28.9.2022             Enni Tuuliainen, Etelä-Karjalan Marttayhdistys: ravitsemusasiaa, kotivara, luonnonantimet ym.
12.10.2022           Ilmoitetaan myöhemmin
26.10.2022           Anne Karhu, SPR ensiapuryhmä; Asumisen turvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy
9.11.2022             Ilmoitetaan myöhemmin     
23.11.2022           EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022             Ke-klubin pikkujoulut


Iloista syksyä toivottaa
Susanna ja Jonna

*****************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 35/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.

Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.

Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

JÄSENTIEDOTE 3-2022
Jäsentiedote 3-2022 ilmestyi viikolla 32. Jos et ole saanut omaasi haluamassasi muodossa, ota yhteys toimistoon. Myös muut jäsentiedotteeseen liittyvät asiat ilmoitetaan toimistoon.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

KERHOT

Syksyn kerhotoiminta alkaa
Syksy saapuu ja niin myös yhdistyksen kerhotoiminta käynnistyy kesätauon jälkeen. Kerhojen toiminnasta lisätietoja antavat kerhojen vetäjät, joiden yhteystiedot löytyvät jäsenkirjeestä 3/2022 sekä yhdistyksen kotisivuilta osoitteesta: https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-kerhotoiminta- Ulkoinen linkki. Kerhotapahtumista tiedotamme myös viikkotiedotteissa.

Sitruunakerho Imatralla
Sitruunakerho kokoontuu Olavinkulman Kallen Kabinetissa (Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta). Kerho aloittaa syyskauden maanantaina 5.9.2022 klo 12.30 – 14.00.
Kokoontuminen parillisten viikkojen maanantaina. Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048.

Yhdessä oikein ja nurin -käsityökerho
Näkövammaisille, tuleville näkövammaisille, heidän läheisilleen sekä avustajille tarkoitettu vapaamuotoinen käsityökerho to 8.9. klo 14.00-17.00 osoitteessa Kauppakatu 3, Imatra. Kerhon ohjaajina toimivat Tarja Puolakka ja Anni Pitkämäki. Ensimmäisellä kerralla voit ottaa oman käsityösi mukaan. Kerho kokoontuu syksyn aikana aina parillisen viikon torstaina. Lisätietoja saat Tarjalta p. 040 063 5353. Tervetuloa rohkeasti mukaan!

Ruokolahden seurakunnan ja näkövammaisten yhteinen kerho
Kerho kokoontuu syksyn aikana aina kuukauden toisena perjantaina alkaen 9.9. klo 13.00-14.30 osoitteessa Virastotie 4, Koivurannan kerhohuoneella. Kerhon ohjaajina toimivat Riitta Luume ja Anni Pitkämäki. Lisätietoja Annilta p. 044 578 5271. Tervetuloa rohkeasti mukaan.

Parikkalan kerho
Parikkalan kerho kokoontuu joka kuukauden toisena tiistaina klo 13.00-15.00 syyskuusta lähtien. Yhteyshenkilö Pentti Tarkkanen, p. 040 030 1532.

Miesten oman ryhmän kokoontumisista tietoa antaa Timo Puustinen, p. 0400 703 628, sähköposti timo.puustinen@pp4.inet.fi.

Työikäisten toiminnasta tietoa antaa Tero Tuomainen,
p. 044 967 4422, sähköposti: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com. Jos haluat liittyä työikäisten WhatsApp ryhmään, ota yhteyttä Teroon.

Keskiviikkoklubin syksyn ohjelma päivittyy syksyn mittaan. Päivitetty ohjelma löytyy tämän tiedotteen lopusta.

TAPAHTUMIA

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Vierailimme Mikkelin retkellä Etelä-Savon näkövammaisten toimistolla, saimme mielenkiintoisen opastuksen Kenkäverossa, tutustuimme Uutta Elämää Groupin toimintakeskukseen sekä nautimme lounasta Frans & Michellessä. Paluumatkan ravakasta ukkoskuurosta huolimatta, sääkin oli suosiollinen. Seura oli mukavaa ja retki antoisa. Kiitämme kaikkia retkelle osallistuneita!

Toimistoon voi kertoa ajatuksia ja toiveita seuraavan retken suunnittelua varten p. 040 486 0056 tai sähköpostilla: eknakovammaiset@gmail.com.

Diakoniatyö 150 v -juhlavuoden tapahtuma Imatralla
Tapahtuma järjestetään Tainionkosken kirkolla to 1.9. klo 10:00 - 13:00 osoitteessa Kirkkokatu 2, 55120 Imatra.
Yhteislaulua kirkossa (Johannes Vesterinen), klo 10.45 Jumppa pihalla (Sanna Parvinen), klo 11–12 soppalounas kirkon pihalla, soppatykillä 120 henkilölle, klo 11.30 Musiikkia ruokailun iloksi, ulkona (Ismo Vänskä, Johannes Vesterinen), klo 12 Arkimessu kirkossa toivevirsillä (Susanna Halla, Johannes Vesterinen, diakonit), klo 12.45 Kakkukahvit kirkon takasalissa, klo 10–13 "Vapaaehtoistyön pysäkit", vapaaehtoisten esittelypisteitä Imatran seurakunnan diakonian eri toimintamuodoista. Sateen sattuessa tapahtumat ovat sisällä kirkossa. Imatran seurakunnan diakoniatiimi on mukana tapahtumassa.

Kesän kaikuja -konsertti Lauritsalassa 31.8. klo 18:00 - 19:15
Lauritsalan kirkossa. Marjukka Pola viulu Iida Hirvola sello ja laulu Maarit Peltoniemi piano Vapaa pääsy ja vapaaehtoinen ohjelmamaksu. Ohjelmassa mm. Saint-Saensin Joutsen, Sibeliuksen Kuusi, Svendsenin Romanssi, Dell'Acguan Villanelle ja Sibeliuksen pianotrio nro 4 C-duuri "Lovisa" Järjestää Lauritsalan seurakunta.

Muistan kesän, Yhteiskonsertti Aivinat ja Phonic
Tapahtuma-aika 3.9.2022 klo 17:00 - 18:30. KonserttipaikkanaUukuniemen kirkko, Uukuniementie 1016, 59730 Parikkala. Parikkalan seurakunnan kuoro Aivinat ja Pohjois-Helsingin musiikkiopiston kamarikuoro Phonic pitävät yhteiskonsertin Uukuniemen kirkolla. Vapaa pääsy. Ohjelmamaksu 10 euroa.

Yhteislaulu- ja ”ELÄMÄNI BIISI” tilaisuus Simpeleellä
Tapahtuma järjestetään työväentalolla 31.8. klo 17:00 - 19:00. Osoite: Simpeleentie 44, 56800 Rautjärvi.
Kimmo Viinanen säestää ja Pekka Rontu laulattaa. Jos haluat kertoa yleisölle tarinasi ja jakaa sinulle tärkeän muiston, mikä liittyy elämäsi biisiin, ota yhteyttä Pekkaan, puh. 050 0711730. Väliajalla maksullinen kahvio. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Järjestäjänä toimii Eläkeliiton Simpeleen yhdistys Rautjärven kunnan tuella.

Ruokolahti-markkinat 3.9. 10:00 - 14:00

Ruokolahden torilla, Eukkoaukio, Toritie, 56100 Ruokolahti. Vuodesta 1973 lähtien Ruokolahdella on järjestetty markkinat, joiden vetonaulana on riihitetty ruokolahtelainen ruis. Vuoden 2022 markkinat pidetään la 3.9. klo 10 - 14 Eukkoaukiolla. Puurotarjoilu järjestetään Ruokolahti-talolla osoitteessa Kappelitie 2. Järjestäjä Ruokolahti-Seura.

Ismo Leikola – Ei mitään vakavaa Stand up -tapahtuma
Perjantaina 21.10 esiintyy Lappeenranta-salissa Stand up -koomikko Ismo Leikola. Lipun varanneet voivat maksaa omavastuun 1.9.2022 mennessä (10 € jäsen / 1,50 € avustaja) yhdistyksen tilille FI03 5620 0920 3789. Lipun varanneet saavat liput yhdistyksen sihteeriltä.

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

MUUTA TIEDOTETTAVAA
ICT-ohjaajan käyntimaksu ja esittelypuhelin

Päijät-Hämeen Näkövammaiset aloittaa asiakkailta laskuttamaan ICT-ohjaajan maksun kotikäynnistä 23.8.2022 alkaen. Ohjaajan kotikäyntiä ei siis enää tarvitse maksaa käteisellä.

ICT-ohjaajalla on esittelypuhelin Minivisio 2. Opastusta tai kyseisen puhelimen hankkimista harkitsevat voivat ottaa yhteyttä Jarmo Ylitaloon, p. 044 980 2580 tai sähköpostitse: jarmo.ylitalo@phn.fi.

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE ELOKUU 2022
Useimpien Kelan kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksiin tehtiin elokuussa inflaation vuoksi ylimääräinen korotus.

Normaalisti tarkistuksia tehdään tammikuussa, mutta nyt eduskunta päätti tehdä ylimääräisen korotuksen 1.8.–31.12.2022.

Kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia ovat mm. kansaneläke, takuueläke, työmarkkinatuki ja peruspäiväraha sekä toimeentulotuen perusosa.

Korotukset eivät koske lapsilisiä, yleistä asumistukea eivätkä eläkkeensaajan asumistukea.

Kela ottaa etuuksien uudet määrät huomioon tulona, kun se tekee yleisen asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen ratkaisuja ja tarkistuksia 1.8.2022 alkaen. Tämä tarkoittaa, että jos saat niitä Kelan etuuksia, joihin tulee ylimääräinen korotus, asumistukesi määrä saattaa laskea hieman seuraavassa tarkistuksessa.

Esimerkkejä keskeisistä etuuksista korotuksen jälkeen
Yksinasuvan täysi kansaneläke 703,45 €/kk, jossa korotusta 23,95 €.
Takuueläkkeen täysi määrä on 885,63 €/kk, korotus 30,15 € .
16 vuotta täyttäneen vammaistuen perustuki 98,75 €/kk, korotus 3,36 €, korotettu vammaistuki 230,43 €/kk, korotus 7,85 € ja ylin tuki 446,81 €/kk, korotus 15,21 €.
Eläkettä saavan alin hoitotuki 75,58 €/kk, korotus 2,58 €, korotettu hoitotuki 164,65 €/kk, korotus 5,61 €, ylin hoitotuki 348,16 €/kk, korotus 11,86 €.
Toimeentulotuen perusosa yksinasuvalle 532,97 €/kk, korotus 18,15 €.

Myös työmarkkinatukiin sekä kuntoutusetuuksiin tuli indeksinmukaiset korotukset.

Opintoraha
Tänä vuonna opintorahaa korotettiin 1.8. alkaen 5,7 %, koska korotuksessa on mukana sekä normaali että ylimääräinen indeksitarkistus. Itsenäisesti asuvan ja 18 vuotta täyttäneen opiskelijan opintoraha on nyt 268,23 e/kk, aiemmin 253,69 e/kk. Opintorahan uusi määrä on voimassa 31.7.2023 asti. Seuraava tarkistus tehdään 1.1.2023

Mikäli edellä luetelluista etuuksista mikään ei ole tuttu, voisi olla syytä tarkistaa oletko mahdollisesti oikeutettu johonkin Kelan etuuteen. Usein voi esim. näkövamman aiheuttaman haitan takia ihmisillä olla oikeus joihinkin kelan vammaisetuuksiin.

Tarkempia tietoja Kelasta, Näkövammaisten palveluoppaasta sekä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta.

KESKIVIIKKOKLUBI syksy 2022 (klo 12.30 – 14.30)
Kahvitarjoilu klo 12.30 ohjelma alkaa klo 13.00
Keskiviikkoklubeihin ilmoittaudutaan viimeistään saman viikon maanantaina soittamalla toimiston numeroon. Voi ilmoittautua useampaan klubiin yhdellä kertaa.

14.9.2022             Jalkahoitajaopiskelija Olga Kirilenko
28.9.2022             Enni Tuuliainen, Etelä-Karjalan Marttayhdistys: ravitsemusasiaa, kotivara, luonnonantimet, ajankohtaista
12.10.2022           Ilmoitetaan myöhemmin
26.10.2022           Anne Karhu, SPR ensiapuryhmä; Asumisen turvallisuus, tapaturmien ennaltaehkäisy
9.11.2022             Ilmoitetaan myöhemmin     
23.11.2022           EI KE-KLUBIA, Syyskokous
7.12.2022             Ke-klubin pikkujoulut

 

Tiedottaa
Susanna ja Jonna

*****************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 34/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU

Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P. 040 486 0056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

Toimisto suljettu ke 24.8.
Jätä viesti toimiston vastaajaan p 040 486 0056 tai ota kiireellisissä asioissa yhteys puheenjohtajaan:
Susanna Kovasin, p. 041 440 3967.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.

Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.
Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

JÄSENTIEDOTE 3-2022
Jäsentiedote 3-2022 ilmestyi viikolla 32. Jos et ole saanut omaasi haluamassasi muodossa, ota yhteys toimistoon. Myös muut jäsentiedotteeseen liittyvät asiat ilmoitetaan toimistoon.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

TAPAHTUMIA

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.

Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan. Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään. Heillä on myös kahvio, jossa voi nauttia päiväkahvit.

Bussipysäkit ja pysähdysajat:
Imatra, Vuoksenniska klo 7.35
Imatra, Sienimäki 7.40
Imatra, keskusasema klo 7.45
Imatra, Olavinkatu klo 7.50
Joutseno keskusta klo 8.05
Lampikangas
Lappeenranta, Lauritsala klo 8.20
Lappeenranta, Koulukatu klo 8.30
Lappeenranta, Matkakeskus
Lappeenranta, Lavolan pysäkki
Savitaipale, keskusta klo 9.00

Huom! Pysähdysajat ovat noin aikoja, johtuen mm. liikennettä haittaavista työmaista Lappeenrannan keskustan alueella. Olethan pysäkillä ajoissa. Helteet jatkuvat vielä ensi viikolla, joten muistathan myös varata vesipullon mukaan.

Liikettä arkeen -tapahtuman Imatralla 25.8.2022
Tapahtuma järjestetään Imatran uimahalli-urheilutalolla.

Kaksiosaisen tapahtuman ensimmäinen osa on suunnattu ikäihmisille klo 12.30-15.30 ja toinen osa työikäisille klo 16.00-19.00. Tapahtuma on maksuton ja siellä tarjotaan pullakahvit. Katso mainos ja sisältöesittely liitteistä.

Tapahtumassa kuntalaiset saavat eri alueen toimijoilta tietoa, neuvoa, tukea ja rohkaisua oman elämänsä hallintaan ja aktivoitumiseen. Tavoitteena on löytää vähän liikkuville säännöllinen harrastus, turinaporukka tai jotain muuta sisältöä elämään. Tapahtumassa autetaan ihmisiä mukaan eri tahojen toimintaan tai omatoimiseen itsestä huolehtimiseen. Tapahtuman pointti on, että saataisiin ihmisiä pois kodista ja neljän seinän sisältä. Pelkästään liikunta ei ole se juttu, vaan että ihminen saa sosiaalista elämää ja aktiivisuutta arkeen.

Lisätietoja tapahtumasta: Liikettä arkeen -tapahtuma 25.8. innostaa työikäisiä ja senioreja liikkumaan- Ulkoinen linkki

Ismo Leikola – Ei mitään vakavaa Stand up -tapahtuma
Perjantaina 21.10 esiintyy Lappeenranta-salissa Stand up -koomikko Ismo Leikola. Lipun varanneet voivat maksaa omavastuun 1.9.2022 mennessä (10 € jäsen / 1,50 € avustaja) yhdistyksen tilille FI03 5620 0920 3789. Lipun ostaneet saavat liput yhdistyksen sihteeriltä.

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

MUUTA TIEDOTETTAVAA

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote elokuu 2022
Useimpien Kelan kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksiin tehtiin elokuussa inflaation vuoksi ylimääräinen korotus.

Normaalisti tarkistuksia tehdään tammikuussa, mutta nyt eduskunta päätti tehdä ylimääräisen korotuksen 1.8.–31.12.2022.

Kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia ovat mm. kansaneläke, takuueläke, työmarkkinatuki ja peruspäiväraha sekä toimeentulotuen perusosa.

Korotukset eivät koske lapsilisiä, yleistä asumistukea eivätkä eläkkeensaajan asumistukea.

Kela ottaa etuuksien uudet määrät huomioon tulona, kun se tekee yleisen asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen ratkaisuja ja tarkistuksia 1.8.2022 alkaen. Tämä tarkoittaa, että jos saat niitä Kelan etuuksia, joihin tulee ylimääräinen korotus, asumistukesi määrä saattaa laskea hieman seuraavassa tarkistuksessa.

Esimerkkejä keskeisistä etuuksista korotuksen jälkeen

Yksinasuvan täysi kansaneläke 703,45 €/kk,
jossa korotusta 23,95 €.

Takuueläkkeen täysi määrä on 885,63 €/kk, korotus 30,15 € .

16 vuotta täyttäneen vammaistuen perustuki 98,75 €/kk, korotus 3,36 €, korotettu vammaistuki 230,43 €/kk, korotus 7,85 € ja ylin tuki 446,81 €/kk, korotus 15,21 €.

Eläkettä saavan alin hoitotuki 75,58 €/kk, korotus 2,58 €, korotettu hoitotuki 164,65 €/kk, korotus 5,61 €, ylin hoitotuki 348,16 €/kk, korotus 11,86 €.

Toimeentulotuen perusosa yksinasuvalle 532,97 €/kk, korotus 18,15 €

Myös työmarkkinatukiin sekä kuntoutusetuuksiin tuli indeksinmukaiset korotukset.

Opintoraha

Tänä vuonna opintorahaa korotettiin 1.8. alkaen 5,7 %, koska korotuksessa on mukana sekä normaali että ylimääräinen indeksitarkistus. Itsenäisesti asuvan ja 18 vuotta täyttäneen opiskelijan opintoraha on nyt 268,23 e/kk, aiemmin 253,69 e/kk. Opintorahan uusi määrä on voimassa 31.7.2023 asti. Seuraava tarkistus tehdään 1.1.2023

Mikäli edellä luetelluista etuuksista mikään ei ole tuttu, voisi olla syytä tarkistaa oletko mahdollisesti oikeutettu johonkin Kelan etuuteen. Usein voi esim. näkövamman aiheuttaman haitan takia ihmisillä olla oikeus joihinkin kelan vammaisetuuksiin.

Tarkempia tietoja Kelasta, Näkövammaisten palveluoppaasta sekä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta.

Syksyä odotellen
Susanna ja Jonna

*****************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 33/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS

Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.

Viikolla 32 saadaan seinien pesuvaihe suoritettua loppuun. Pesusta on aiheutunut paikoittain veden tiputtelua suojausten ohi kävelykanavaan.

Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.
Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

JÄSENTIEDOTE 3-2022
Jäsentiedote 3-2022 ilmestyi viikolla 32. Jos et ole saanut omaasi haluamassasi muodossa 15.8. mennessä, ota yhteys toimistoon. Myös muut jäsentiedotteeseen liittyvät asiat ilmoitetaan toimistoon.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu on lähetetty jäsentiedotteessa 3-2022. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

TAPAHTUMIA

Ismo Leikola – Ei mitään vakavaa Stand up -tapahtuma
Perjantaina 21.10 esiintyy Lappeenranta-salissa Stand up -koomikko Ismo Leikola. Jos jäsenistössä on kiinnostusta, tarjoaa yhdistys lipun 10 € omavastuulla (avustaja 1,50 €) tapahtumaan. Sitovat ilmoittautumiset ke 17.8. mennessä toimistoon, p. 040 486 0056. Liput tilataan, kun osallistujamäärä vahvistuu. Huom! Lippujen saatavuus on tapahtuman järjestäjästä riippuvaa ja ne saattavat loppua kesken. Omavastuu maksetaan vasta kun olemme lunastaneet liput tapahtumaan!

YHES-kohtaamispaikka Joutsenossa 10.8.-1.9.
Keskiviikkoisin klo 17-19, osoitteessa Penttiläntie 13, 54100 Lappeenranta. Kaikille avoin ja maksuton kohtaamispaikka, tule sellaisena kuin olet. Tarjolla kahvia ja teetä sekä juttuseuraa ja rentoa yhdessäoloa.

Timo Mattilan Runoratsaille! -kiertueen runoilta 16.08.
Klo 18:00 - 19:00 Taipalsaaren kunnankirjastossa, Kuhatie 3, 54915 Saimaanharju. Lappeenrantalainen kulttuurituottaja Timo Mattila esittää kiertueella runojaan ja avaa niiden taustoja sekä poimii otteita uusimmasta runokirjastaan KAIPUU - Kootut runot.

Tolpojen tarina kirkko-ooppera 19.08. 18:00 - 19:30
Esityspaikkana Ruokolahden kirkko, Ukonsalmentie 5, 56100 Ruokolahti. Imatran kaupunginarkkitehtina v. 1975-85 toimineen, nykyään Liperin Viinijärvellä kulttuurituottajana eläkepäiviään viettävän Paavo Joensalon käsikirjoittama ja säveltämä kirkko-ooppera kertoo 1800 -luvulla eläneestä kolmannen polven kirkonrakentajasta, Theodor Tolposta, joka saattoi isänsä kuoltua päätökseen Kerimäen suuren puukirkon rakennustyön ja sen jälkeen rakensi mm. Ruokolahden puukirkon sekä Rääkkylän puukirkon löytäen samalla vaimokseen Hirvosen kartanon Anna Marian. Theodor rakensi myös Liperiin suuren tiilikirkon, edisti kievarilaitoksen ja maatalouden kehittämistä, toimi kauppaporvarina Joensuussa ja kuoli Liperistä ostamassaan Harjulan kartanossa.
Käsiohjelma-pääsylippu 20 € / henkilö ovelta.

Imatra päivä - Matkailua Imatralla 250 vuotta 20.08.
Imatra päivä tarjoaa aamusta iltaan paljon tapahtumia eri puolilla Imatraa. Mm. kävelykatu Koskenpartaan lavalla on esityksiä klo 12 - 00. Kävelykatu Koskenpartaalta löytyy myös seurojen ja yhdistysten infopisteitä, esimerkiksi Eksoten hyvinvoinnin ja edistämisen tiimi. Nepparilla kello 10 – 15 runsaasti matkailualan yrittäjiä, yhdistyksiä ja kuntien infopisteitä. Stadion Live -konserttiesiintyjät Ukonniemi-stadionilla ovat Kaija Koo ja Antti Tuisku. Imatra-päivänä paikallisliikenteen autoilla pääsee kulkemaan koko päivän veloituksetta. Lisätietoja antaa Mari Haaparanta puh. 020 617 1096, sähköpostiosoite: mari.haaparanta@imatra.fi.

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan.

Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään.

Heillä on myös kahvio, jossa voi nauttia päiväkahvit. Kaikki retkelle osallistujat maksavat 10 € omavastuun, myös avustajat! Omavastuu tulee olla maksettuna 10.8.2022. Vapaita paikkoja voi tiedustella toimistosta p. 040 486 0056.

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

YLE AREENAN KUVAILUTULKATUT OHJELMAT

Näkemiin Neuvostoliitto
21.8. klo 21.05 TV1 sekä 22.8. klo 22.00 TV1.
Lauri Randlan lennokas draamakomedia nurinkurisesta perheestä murenevan Neuvostoliiton pyörteissä. T: Exitfilm OÜ, Bufo Oy, 2019. Kuvailutulkkausmahdollisuus TV-esityksessä.

Kaikki Yle Areenan kuvailutulkatut ohjelmat löytyvät verkko-osoitteesta
https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki.

 

Terveisin
Susanna ja Jonna

*****************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 32/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.

Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.
Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

JÄSENTIEDOTE 3-2022

Jäsentiedote 3-2022 ilmestyy viikolla 32. Jos et ole saanut omaasi haluamassasi muodossa 15.8. mennessä, ota yhteys toimistoon. Myös muut jäsentiedotteeseen liittyvät asiat ilmoitetaan toimistoon.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu lähetetään jäsentiedotteessa elokuussa. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

TAPAHTUMIA

Ismo Leikola – Ei mitään vakavaa Stand up -tapahtuma
Perjantaina 21.10 esiintyy Lappeenrantasalissa Stand up -koomikko Ismo Leikola. Jos jäsenistössä on kiinnostusta, tarjoaa yhdistys lipun 10 € omavastuulla (avustaja 1,50 €) tapahtumaan. Sitovat ilmoittautumiset ke 17.8. mennessä toimistoon, p. 040 486 0056. Liput tilataan, kun osallistujamäärä vahvistuu. Huom! Lippujen saatavuus on tapahtuman järjestäjästä riippuvaa ja ne saattavat loppua kesken. Omavastuu maksetaan vasta kun olemme lunastaneet liput tapahtumaan!

YHES-kohtaamispaikka Joutsenossa 10.8.-1.9.
Keskiviikkoisin klo 17-19, osoitteessa Penttiläntie 13, 54100 Lappeenranta. Kaikille avoin ja maksuton kohtaamispaikka, tule sellaisena kuin olet. Tarjolla kahvia ja teetä sekä juttuseuraa ja rentoa yhdessäoloa.

Linnoitus Live/ Suvi Teräsniska 11.8. klo 18.30-23.00
Tapahtumapaikkana Kristiinankatu 2b, 53100 Lappeenranta. Suvi Teräsniska on julkaissut urallaan yhteensä yksitoista albumia. Hänen tuorein levynsä, Tämä maailma tarvitsee joulun, ilmestyi marraskuussa 2021. Tulevalta studioalbumilta on julkaistu tähän mennessä singlet Kaikki joiden jäljet säästin ja Vihaton. Syksyllä 2021 katsojat Vain elämää -ohjelmassa hurmanneen Suvin suurimpia hittejä ovat muun muassa Hento kuiskaus, Täydellinen elämä, Jos menet pois, Pahalta piilossa, Elämäni miehiä ja Hei mummo. Suvi Teräsniskan albumeita on myyty yhteensä puoli miljoonaa kappaletta ja lähes jokainen niistä on ylittänyt platinarajan. Yleisön rakastama Suvi on palkittu mm. Emma-gaalassa Vuoden iskelmäalbumista 2017, Iskelmä-Finlandialla 2016 sekä Kullervo Linnan säätiön palkinnolla 2013. Liput 39 €.

Linnoitus Live/ The Sound Of Divas 12.8. klo 18.30-23.00
Tapahtumapaikkana Kristiinankatu 2b, 53100 Lappeenranta. The Sound of Divas palaa jälleen Lappeenrannan kesäteatterin lavalle. Tänä vuonna huikealta Diva Ensemblelta kuullaan groovaavia disco-, funk- ja soul-hittejä. Kaksiosainen konsertti pitää sisällään myös suurten naisartistien klassikoita tuttuun ja säihkyvään Diiva-tyyliin. The Sound of Divas koostuu etelä-karjalaisista ammattimuusikoista. Kokoonpanoa tähdittää viisi naissolistia ja kymmenhenkinen orkesteri. The Sound of Divas: Sonja Kangastalo, Elisa Pellinen, Hannele Haimila, Heidi Aaltonen, Saara Östman, Jyri Kangastalo, Heikki Kaskela, Pekka Ranta, Mikko Taipale, Oscar El Husseini, Aino Heikkonen, Stina Myllys, Kiia Kuittinen, Tero Savolainen ja Jouni Nuorgam. Liput 25€.

Luumäki 380 vuotta: Pääjuhlaviikonloppu 13.8. – 14.8.
Linnalantie 33, 54500 Luumäki. 13.8.2022 Pääjuhlaviikonloppu alkaa Marttilan toritapahtumalla klo 10.00 Taavetin torilla ja klo 18.00 pääjuhla Taavetin linnoituksessa.14.8.2022 juhlajumalanpalvelus Luumäen kirkossa.

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan.
Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään.
Heillä on myös kahvio, jossa voi nauttia päiväkahvit. Kaikki retkelle osallistujat maksavat 10 € omavastuun, myös avustajat! Omavastuu tulee olla maksettuna 10.8.2022. Ilmoittautumiset toimistoon p. 040 486 0056.

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

OPASKOIRATOIMINTAA ETELÄ-KARJALASSA
Opaskoirakalenteri 2023 ilmestyy loppuvuonna ja niitä voi jo nyt varata ostettavaksi! Kalenterissa on monipuolisesti kuvia opaskoirista niin vapaalla kuin työtehtävissäkin. Lisäksi kalenterissa on koirien nimipäivät. Tilaukset/varaukset voi tehdä opaskoira yhteyshenkilöltä: Susanna Kovasin. p 0414403967 tai: susanna.kovasin@gmail.com. Kalenterin hinta on 15 euroa. Ostamalla kalenterin tuet alueemme opaskoiratoimintaa!
Muita Opaskoirayhdistyksen varainkeruutuotteita löytyy yhdistyksen nettisivuilta:
https://opaskoirayhdistys.fi/tuotteet/myynnissa-olevat-tuotteet-toiminnan-tukemiseen/- Ulkoinen linkki

Terveisin
Susanna ja Jonna

*****************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 31/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen kuljetaan rakennustelineiden alla olevan kanavan kautta. Kanava on helppokulkuinen, se on hyvin merkitty molemmin puolin kulkuväylää oransseilla työmaaverkoilla. Oviaukon tuntumassa on lisäksi kulkemista ohjaamassa vanerilevyt rakennustelineiden edessä.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehotammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.

Tarkempia tilannetietoja viikkotiedotteissa, sekä toimistolta sihteeriltä.

Pyydämme noudattamaan varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

JÄSENTIEDOTE 3-2022
Seuraavaan jäsentiedotteeseen tulee toimittaa materiaali 1.8. mennessä toimistoon joko puhelimitse numeroon 040 486 0056, tai sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com.

Toivomme erityisesti jäseniltä toiveita ke-klubin vieraista ja/tai aiheista syksylle 2022 sekä toiveita virkistys/ulkoilu päivistä ja retkistä.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu lähetetään jäsentiedotteessa elokuussa. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

Julkaisemme mielellämme esittelyn kaikista jäsenistä, jotka ovat kiinnostuneet hallitustyöskentelystä. Laita rohkeasti oma esittelysi toimistoon 1.8. mennessä! Nykyinen hallitus antaa mielellään lisätietoja hallitustyöskentelystä ja yhdistyksen toiminnasta.

TAPAHTUMIA

Kesäkivaa Marjolassa! 4.8. klo 14:00 - 17:00
Osoite: Mikonsaarentie 15, 53300 Lappeenranta.
Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto järjestää jo seitsemännen kerran suositun kesätapahtuman ”Kesäkivaa Marjolassa”. Tapahtuman aloitus on klo 14 sen jälkeen voi kierrellä omaan tahtiin tapahtuman eri toimintapisteillä. Tilaisuus on maksuton.

Kotkaniemi-foorumi Luumäellä 4.8. 10:00 - 17:00
Keskustelutilaisuus järjestetään presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolla Kotkaniemessä, Lappeenrannantie 455, 54530 Luumäki.
Otsikolla ”Demokratian ja Suomen suvereniteetin turvaaminen nyt ja sata vuotta sitten” -kulkevaan tapahtumaan osallistuvat mm. eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, historioitsija Matti Lackman, dosentti Marko Paavilainen, Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, kansanedustaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin sekä Ylen ulkomaantoimittajat Marja Manninen ja Mika Hentunen. Tilaisuuden juontaa toimittaja Kari Lumikero

Ruokolahden toritapahtuma 5.8. klo 14:00 - 16:00
Torilla pannaan jalalla koreasti. Kansantanssiryhmä Kei´ku esittäytyy klo 15.00. Kansallispukujen tuuletuspäivä.

Kesätori Taipalsaaren kirkonkylän torilla 5.8. klo 17:00 - 20:30
Taipalsaaren Kirkonkylän Kyläyhdistys, 54920 Taipalsaari.

Kesäkonsertti Taipalsaarella 5.8.2022 19:00 - 20:30
Taipalsaaren kirkko, Muukkolantie 1, 54920 Taipalsaari
Markus Leivo laulu ja Timo Koskinen piano. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma 10 €.

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan.
Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään.
Heillä on myös kahvio, jossa voi nauttia päiväkahvit. Omavastuu 10 € tulee olla maksettuna 10.8.2022. Bussissa on muutama paikka vapaana, joten vielä ehtii ilmoittautua mukaan! Ilmoittautumiset toimistoon p. 040 486 0056.

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

OPASKOIRATOIMINTAA ETELÄ-KARJALASSA
Opaskoirakalenteri 2023 ilmestyy loppuvuonna ja niitä voi jo nyt varata ostettavaksi! Kalenterissa on monipuolisesti kuvia opaskoirista niin vapaalla kuin työtehtävissäkin. Lisäksi kalenterissa on koirien nimipäivät. Tilaukset/varaukset voi tehdä opaskoira yhteyshenkilöltä: Susanna Kovasin. p 0414403967 tai: susanna.kovasin@gmail.com. Kalenterin hinta on 15 euroa. Ostamalla kalenterin tuet alueemme opaskoiratoimintaa!
Muita Opaskoirayhdistyksen varainkeruutuotteita löytyy yhdistyksen nettisivuilta:
https://opaskoirayhdistys.fi/tuotteet/myynnissa-olevat-tuotteet-toiminnan-tukemiseen/- Ulkoinen linkki

 

Terveisin
Susanna ja Jonna

***********************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 30/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

 

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli. 11.7. alkaen tehdään alustavia suojaustöitä ja asennetaan rakennustelineitä.

Rakennukseen kulkeminen
Rakennukseen saavutaan rakennuksen seinustalla olevien rakennustelineiden alla kulkevaa kanavaa pitkin. Kanavaa reunustavat metalliset rakennustelineen putket, joiden lisäksi on laitettu noin metrin korkeuteen ylettyvää oranssia muoviverkkoa reunustamaan kulkuväylää. Kanavaan tuloväylät ovat hyvät, molemmat suojatiet ovat hyvin esillä. Opaskoiralla ei ole mahdollisuutta väistellä muualle.

Kanava, vielä tässä vaiheessa näyttää helppokulkuiselta. Rappukäytävien syvennysten kohdalla, joita on kaksi, molemmat Valtakadun puolella on kuitenkin huomioitavaa. Rakennusteline on seinän sivulla, aivan ovisyvennyksen lähituntumassa. Tähän on tällä hetkellä laitettu noin metrin korkeuteen ulottuva vaneriseinämä estämään rakennustelineiden väliin pääsyä ja ohjaamaan oikealle väylälle.

Taksilla ei ole mahdollisuutta jättää asiakasta toimiston oven eteen, sillä siitä ei ole käyntiä ovelle. Kehoitammekin yksin taksilla tulevaa henkilöä pyytämään kuskia saattamaan ovelle, tai turvautumaan toisiin näkeviin henkilöihin.
Valtakadun puoleinen pyörätie ei ole tällä hetkellä käytössä rakennuksen edustalla ja osa pyöräilijöistä ajaa kanavaa pitkin.

Tunnelin rakentaminen jatkuu edelleen ja sen odotetaan valmistuvan viikolla 30. Sihteeriltä saa tarvittaessa tarkempia tilannetietoja.

Pyydämme noudattamaan erityistä varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

JÄSENTIEDOTE 3-2022
Seuraavaan jäsentiedotteeseen tulee toimittaa materiaali 1.8. mennessä toimistoon joko puhelimitse numeroon 040 486 0056, tai sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com
Toivomme erityisesti jäseniltä toiveita ke-klubin vieraista ja/tai aiheista syksylle 2022 sekä toiveita virkistys/ulkoilu päivistä ja retkistä.

SYYSKOKOUS
Yhdistyksemme syyskokous pidetään ke 23.11. alkaen klo 12:30 kahvitarjoilulla. Kokous alkaa klo 13:00. Kokouskutsu lähetetään jäsentiedotteessa elokuussa. Nyt on tilaisuus jäsenillä asettua ehdolle tulevaan hallitukseen! Erovuoroisena on kolme hallituksen jäsentä ja puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole jatkamassa/ehdolla puheenjohtajan tehtävään.

Julkaisemme mielellämme esittelyn kaikista jäsenistä, jotka ovat kiinnostuneet hallitustyöskentelystä. Laita rohkeasti oma esittelysi toimistoon 1.8. mennessä! Nykyinen hallitus antaa mielellään lisätietoja hallitustyöskentelystä ja yhdistyksen toiminnasta.

Lomia

Kasun toimisto on suljettu 27.6.-24.7
Kasun toimisto on avoinna elokuussa ma-pe klo 8.00-14.00.

Toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen lomalla heinäkuun loppuun. Työn ääressä sitten elokuun alusta.

ICT ohjaaja Jarmo palaa lomalta 25.7.

TAPAHTUMIA

Notkuva Pöytä Imatran Koskenpartaalla 27.07. 17:00 - 19:00
Notkuva Pöytä järjestetään nyt 36. kerran. Tapahtuman tuotto lahjoitetaan sellaisenaan imatralaisten lasten ja nuorten hyväksi. Annos maksaa 10 € (maksu käteisellä) ja se sisältää salaatin, leivät, pääruoan, jälkiruoan ja kahvin tai teen. Lämpimästi tervetuloa! Tapahtumassa säävaraus.

Lampun Livessä: Mikko Alatalo pe 29.7. klo 22.00-00.00
Esiintymispaikkana Ravintola Lamppu, Kauppakatu 27, 53100 Lappeenranta. Mikko Alatalo on rokkari, kantri- ja iskelmänikkari ja yli 30 pitkäsoittoa julkaissut taiteilija, jonka keikat eivät jätä ketään kylmäksi! Ilmainen sisäänpääsy.

Martan päivä Risulahden lavalla 26.07. 17:00 - 21:0
Luumäen marttayhdistysten järjestämä tapahtuma Risulahden lavalla, osoitteessa Saarentie 92, 54530 Luumäki. Ohjelmassa: Teatteriesitys Yötön yö - ratkiriemukas komedia, jonka esittävät Eija Vilpas, Tiia Louste ja Valdemar Virtanen. Oiset trion säestämä Lavis Arpajaiset, tuote-esittelyjä. Portit avataan klo 17.00 ja esitys alkaa klo 18.30.

Hakamäki-päivä 31.07. 12:00 - 14:00
Savitaipaleen Kotiseutuyhdistyksen 90-vuotisjuhla. Paimensaarentie 10, 54800 Savitaipale. Historiasta kertoilee evp. rehtori Markku Tani ja konserttisäveliä tarjoilee oiva yhtye Loimolan Voima. Loimolan voima on folk-yhtye, jonka juuret ovat Raja-Karjalassa. Laulun, domran ja ukulelen lisäksi luupataan toisinaan sekaan rytmejä ja melodicaa.

Taipalsaari Sounds 28.-31.7. Kirkonrannassa
Kirkonrantatie, 54920. Tapahtumassa esiintyvät F, Pyhimys, Heikki Silvennoinen Band, Erja Lyytinen, Jukka Kuoppamäki, Kaija Kärkinen & Ile Kallio ja Samuli Edelmann. Liput: Lippu.fi.

Tarkempia tietoja tapahtumista voi lukea Etelä-Karjalan Tapahtumakalenterista- Ulkoinen linkki.

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan.
Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään.
Heillä on myös kahvio, jossa voi nauttia päiväkahvit. Omavastuu 10 € tulee olla maksettuna 10.8.2022.

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakkois-Suomen Näkövammaisille pikkujoulut la 26.11. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

OPASKOIRATOIMINTAA ETELÄ-KARJALASSA
Opaskoirakalenteri 2023 ilmestyy loppuvuonna ja niitä voi jo nyt varata ostettavaksi! Kalenterissa on monipuolisesti kuvia opaskoirista niin vapaalla kuin työtehtävissäkin. Lisäksi kalenterissa on koirien nimipäivät. Tilaukset/varaukset voi tehdä opaskoira yhteyshenkilöltä: Susanna Kovasin. p 0414403967 tai: susanna.kovasin@gmail.com. Kalenterin hinta on 15 euroa. Ostamalla kalenterin tuet alueemme opaskoiratoimintaa!

Muita Opaskoirayhdistyksen varainkeruutuotteita löytyy yhdistyksen nettisivuilta:
https://opaskoirayhdistys.fi/tuotteet/myynnissa-olevat-tuotteet-toiminnan-tukemiseen/- Ulkoinen linkki

Mukavaa viikkoa kaikille!
Susanna ja Jonna

 

**************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 29/2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

 

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä on meneillään julkisivun saneerausurakka. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli. 11.7. alkaen tehdään alustavia suojaustöitä ja asennetaan rakennustelineitä. 18.7. alkavat telinetyöt. Seinustalle tulevat rakennuselementit aiheuttavat kulkuongelmia. Tällöin rakennukseen kulkeminen tapahtuu vaneritunnelin kautta. Sihteeriltä saa tarvittaessa tarkempia tilannetietoja.
Pyydämme noudattamaan erityistä varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä!

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan.
Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään. Heillä on myös kahvio, jossa voi nauttia päiväkahvit. Lähtijöitä ilmoittautunut 15 ja mukaan mahtuu vielä. Ilmoittautumisia retkelle otetaan vastaan heinäkuun loppuun asti. Omavastuu 10 € tulee olla maksettuna 10.8.2022.

Kasun toimisto on suljettu 27.6.-24.7
Kasun toimisto on avoinna elokuussa ma-pe klo 8.00-14.00.

Lomia
Toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen lomalla heinäkuun loppuun. Työn ääressä sitten elokuun alusta.

ICT ohjaaja Jarmo palaa lomalta 25.7.

Tapahtumia

Vaurioteatteri: GEBOLTZ 19.07. 19:00 - 20:00
Joutsenon Opistolla, Pöyhiänniementie 2, 54100 Joutseno.
Vuoden 2021 nuoren lausujan, Juuso Timosen, vaurioitunut monologi, joka ruumiillistaa kielen. Kantaesitys Kajaanin Runoviikolla 2022.

Yleisöluento: Kirjailija Kai Nieminen 20.07. 17:00 - 18:00
Joutsenon Opistolla, Pöyhiänniementie 2, 54100 Joutseno.
Kirjailija, runoilija, japanilaisen runon suomentaja Kai Nieminen luennoi Joutsenon Taidekesän kirjailijavieraana.

Black & White Theatre Festival 21. – 23.7. Imatralla
Vuoden 2022 teeman Sota-sivilisaation loppu.
Esitykset ovat Teatteri Imatrassa, Valtionhotellin kongressisiiven Imatra-salissa ja Kävelykatu Koskenpartaalla.
Festivaalin tarkoituksena on esitellä kansainvälistä teatteria sen kaikissa ilmenemismuodoissaan ja koota yhteen teatterialan ammattilaisia ympäri maailmaa houkuttelemalla kaikenikäisiä katsojia tutustumaan teatterin ihmeellisen traagiseen ja jopa hullunhauskaan maailmaan. Festivaalin ohjelma löytyy osoitteesta https://blackandwhitetheatre.fi/- Ulkoinen linkki

Museopäivät Putronniemessä 19.7. – 25.7.
Osoite: Putronniementie 33, 54930 Taipalsaari.
Putronniemi on entinen kalamaja, jonka säveltäjä ja inkeriläinen kulttuurivaikuttaja Mooses Putro hankki perheensä kesänviettopaikaksi 1890-luvulla. Kotimuseon pihapiirissä järjestetään kesäisin inkeriläisyyteen liittyviä kulttuuritilaisuuksia.

Tarkempia tietoja tapahtumista voi lukea Etelä-Karjalan Tapahtumakalenterista- Ulkoinen linkki.

Aurinkoisin terveisin
Susanna ja Jonna

**************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 28/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

SIHTEERI VAIHTUNUT
1.7. alkaen toimistolla sihteerinä Jonna. Yhteyttä voi ottaa niin pienissä kuin isoissakin asioissa 😊

TOIMISTORAKENNUKSEN JULKISIVUSANEERAUS
Valtakatu 26 kiinteistössä alkaa julkisivun saneerausurakka 11.7.2022. Saneerauksen kohteena ovat sekä Valtakadun, että Snellmaninkadun puoli. 11.7. alkaen tehdään alustavia suojaustöitä ja 18.7. alkavat telinetyöt. Seinustalle tulevat rakennuselementit aiheuttavat kulkuongelmia. Tällöin rakennukseen kulkeminen tapahtuu vaneritunnelin kautta.
Pyydämme noudattamaan erityistä varovaisuutta liikkuessanne rakennuksen läheisyydessä.

LAPPEENRANNAN KESÄTEATTERI
Krokotiili Rock 15.7. KLO 14:00.
Omavastuu 5 €. Omakustanteiset väliaikakahvit. HUOMIO!!! VIELÄ ON MUUTAMA LIPPU JÄLJELLÄ.

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8 TOTEUTUU.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan.
Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään.
Heillä on myös kahvio, jossa voi nauttia päiväkahvit. Lähtijöitä ilmoittautunut 15 ja mukaan mahtuu vielä. Ilmoittautumisia retkelle otetaan vastaan heinäkuun loppuun asti. Omavastuu 10 € tulee olla maksettuna 10.8.2022.

Kasun toimisto on suljettu 27.6.-24.7
Kasun toimisto on avoinna elokuussa ma-pe klo 8.00-14.00.

Tapahtumia

Piikapitäjän rehvit, Melkoniementie 139, Parikkala
pe 1.7.2022 klo 18:00-21:00
Perinteinen Pikkupiian julkistaminen, jossa kahvitarjoilua ja paikkakunnan yhdistysten esittely/myyntipöytiä. Musiikista vastaa Ipe ja Harmaa Aavistus.

Musiikkia Tainionkosken kirkossa
Tilaisuuksia järjestetään 10.8. asti joka keskiviikko klo 13.00- 13.30.
Vapaa pääsy.

Wanhan Kaupungin Festiwaali
Tapahtuma järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, 29.-31.7.2022 Lappeenrannan Linnoituksessa, Kristiinankadulla.

Maksuttomia kotikulman jumppahetkiä senioreille
Louhenpuisto 4.5.–10.8 ke klo 10.00.

Kruununpuiston opastettu kävelykierros 27.6.-29.8.
Kävelykierroksella tutustut Kruununpuiston keisarillisiin näköalapaviljonkeihin, kalliokaiverruksiin, hiidenkirnuihin, Imatra Impi –veistokseen ja Imatran Valtionhotellin historiaan.

Veskansan ry:n Kyläkeskus Pettilässä 2.6.-30.8.
Kyläkeskus on auki tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 10.00- 15.00. Tarjolla lounasta, kahvia ja pullaa, kaikkina aukioloaikoina.

Tarkempia tietoja tapahtumista voi lukea Etelä-Karjalan Tapahtumakalenterista- Ulkoinen linkki.

Kesäisin terveisin
Susanna ja Jonna

**************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 27/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.
SIHTEERI VAIHTUU
1.7. alkaen toimistolla sihteerinä Jonna. Pia kiittää kaikkia yhteistyöstä ja toivottaa hyvää jatkoa.
LAPPEENRANNAN KESÄTEATTERI
Krokotiili Rock 15.7. KLO 14:00.
Omavastuu 5 €. Omakustanteiset väliaikakahvit. HUOMIO!!! VIELÄ ON JOITAIN LIPPUJA JÄLJELLÄ.

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8 TOTEUTUU.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan.
Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään. Heillä on myös kahvio, jossa voi nauttia päiväkahvit. Lähtijöitä ilmoittautunut 15 ja mukaan mahtuu vielä. Ilmoittautumisia retkelle otetaan vastaan heinäkuun loppuun asti. Omavastuu 10 € tulee olla maksettuna 10.8.2022.

Kasun toimisto on suljettu 27.6.-24.7
Kasun toimisto on avoinna elokuussa ma-pe klo 8.00-14.00.

Tapahtumia

Piikapitäjän rehvit, Melkoniementie 139, Parikkala
pe 1.7.2022 klo 18:00-21:00
Perinteinen Pikkupiian julkistaminen, jossa kahvitarjoilua ja paikkakunnan yhdistysten esittely/myyntipöytiä. Musiikista vastaa Ipe ja Harmaa Aavistus.

Wanhan Kaupungin Festiwaali
Tapahtuma järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, 29.-31.7.2022 Lappeenrannan Linnoituksessa, Kristiinankadulla.

Maksuttomia kotikulman jumppahetkiä senioreille
Louhenpuisto 4.5.–10.8 ke klo 10.00.

Kruununpuiston opastettu kävelykierros 27.6.-29.8.
Kävelykierroksella tutustut Kruununpuiston keisarillisiin näköalapaviljonkeihin, kalliokaiverruksiin, hiidenkirnuihin, Imatra Impi –veistokseen ja Imatran Valtionhotellin historiaan.

Veskansan ry:n Kyläkeskus Pettilässä 2.6.-30.8.
Kyläkeskus on auki tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 10.00- 15.00. Tarjolla lounasta, kahvia ja pullaa, kaikkina aukioloaikoina.

Tarkempia tietoja tapahtumista voi lukea Etelä-Karjalan Tapahtumakalenterista- Ulkoinen linkki.

Helteestä huolimatta, nautitaan kesästä!
Susanna, Pia ja Jonna

 

**************************************************

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 26/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

SIHTEERI VAIHTUU
Toimistolla on 20.6. aloittanut uusi sihteeri, Jonna Pentikäinen, joka ottaa vetovastuun 1.7. alkaen. Pia kiittää kaikkia yhteistyöstä ja toivottaa hyvää jatkoa.

LAPPEENRANNAN KESÄTEATTERI
Krokotiili Rock 15.7. KLO 14:00.
Omavastuu 5 €. Omakustanteiset väliaikakahvit. HUOMIO!!! VIELÄ ON JOITAIN LIPPUJA JÄLJELLÄ.

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan.
Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään. Heillä on myös kahvio, jossa voipi hörpätä päiväkaffet. Lähtijöitä pitää olla minimissään 20, retken toteuttamiseksi. Omavastuu 10 €. VIELÄ PITÄISI SAADA LÄHTIJÖITÄ MUKAAN, JOTTA MATKA TOTEUTUU!!!

LOMIA
Kuntoutusohjaaja Hanna Räisänen on lomalla 20.6. - 12.7.2022 ja 22.8. - 31.8.2022.
Toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen lomailee juhannuksesta 5 viikkoa eli 27.6.-29.7. Työn ääressä sitten elokuun alusta.
ICT ohjaaja Jarmo on lomalla 27.6.-24.7.

Kasun toimisto on avoinna kesä- ja elokuussa ma-pe klo 8.00-14.00. Toimisto on suljettu 27.6.-24.7.

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto järjestää jo SEITSEMÄNNEN kerran suurta suosiota saavuttaneen kesätapahtumansa ”Kesäkivaa Marjolassa” to 4.8.2022 klo 14 – 17.
Joka kesä noin parisen sataa osanottajaa on löytänyt tiensä vammaisneuvoston tapahtumaan, myös viime vuonna.
Vammaisneuvosto esittää alueen vammaisjärjestöille kutsun tulla paikan päälle esittelemään toimintaansa – veloituksetta. Tarjoamme pöydän ja tilan, ulkona sään salliessa.
Ohjelmassa on jo tällä hetkellä seuraavaa ja ohjelma täydentyy koko ajan:

 1. Kahvipöytä on varattu 200 henkilön mukaan
 2. Anu Talka, Lappeenrannan kaupunki, kulttuurijohtaja tuo kaupungin tervehdyksen
 3. Paloauto on paikalla
 4. SPR Piristäjät on paikalla sähköriksoineen
 5. Musiikista vastaa Seppo Äikäs
 6. Marjola myy pikkurahalla lettuja ja makkaraa
 7. Kaupungin liikuntatoimi esittelee erityisliikuntaa
 8. Lappeenrannan Vammaiskeilailu esittelee toimintaansa
 9. Muut lähialueen vammaisjärjestöt ja muut toimijat esittelevät toimintaansa
 10. Mutta ennen kaikkea yhteisöllistä yhdessä oloa ja korvaamatonta vertaistukea

VOIMAANTUMISviikonloppu
Tervetuloa voimaantumaan samanhenkisessä seurassa!
Näkövammaiset Käsityöntekijät ry järjestää jäsenilleen
Loma- ja kurssikeskus Koivupuistossa 17. - 18.9.2022.
Osoite: Petäjäntie 137 Ylöjärvi
Viikonlopun vieton voi aloittaa jo perjantaina 16.9.2022 tai lauantaina klo 11:00 alkaen.
Koivupuistoon järjestetään kimppakyyti Tampereen rautatieasemalta perjantaina klo 15:30 ja lauantaina klo10:15. Paluukyyti sunnuntaina n. klo 15:00. Kimppakyydin hinta määräytyy tarvitsijoiden ja kyytien mukaan.

Majoittuminen ja Hinnat:
Lauantaista sunnuntaihin osallistuvan jäsenhinta aterioineen
2 tai 3 henkilön huoneessa 72 €
1 henkilön huoneessa 102 €
Aitassa majoittuva 67€
Päiväkävijän ateria hinta on 22 €
Perjantaista sunnuntaihin osallistuvan jäsenhinta aterioineen
2 tai 3 henkilön huoneessa 137€
1 henkilön huoneessa 197 €
Aitassa majoittuva 127€

Avustajalta peritään jäsenhinta.
Ei jäsenelle hintaan lisätään 24 euroa.
Päiväkävijöiden kustannus riippuu valituista aterioista.

Viikonlopun ohjelmassa on luvassa rentoa yhdessä oloa, tuote-esittelyjä, myyntinäyttely, museoharjaesittely, liikuntaa ohjatusti ja omatoimisesti ulkoillen, Saunomista ja uintia.
Sitovat ilmoittautumiset Mellalle 15.8.2022 mennessä p. 044 534 0042 tai sp. nakovammaiset@kasityontekijat.fi
Ilmoitathan mahdolliset ruokarajoitteet ja kimppakyytitarpeet Tampereella. Opaskoirastasikin tarvitaan tieto huonejärjestelyiden vuoksi.

KAAKKOIS-SUOMEN NÄKKÄRIEN PIKKUJOULUT
Muistattehan, että toimistolla odotellaan palkintoja pikkujoulujen arpajaisiin. Kaikki uusi ja etenkin käsillä tehdyt asiat, ovat tervetulleita.

Hyvää juhannusta kaikille
Susanna, Pia ja Jonna

**************************************************

 

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 25/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

ELÄINKERHO SENIOREILLE 11.6. ALKAEN
Rauhallista puuhastelua ja voimaantumista eläinten parissa luonnon helmassa, mahdolliset liikkumisvaikeudet huomioiden. Kerho on tarkoitettu iäkkäille tai muutoin liikkumisessa mahdollisesti apua tarvitseville. Lauantaisin klo 14-15. Hinta 17 euroa / kerta, viiden kerran kortti 80 €, 10 kerran kortti 150 €.
Lisätietoa Ailalta, puhelin 040 7667591. Osoite Tmi Vilkkoni, Kiurulantie 152, 55100 Imatra

LAPPEENRANNAN KESÄTEATTERI
Krokotiili Rock 15.7. KLO 14:00.
Sitovat ilmoittautumiset to 22.6 mennessä ja omavastuu tulee maksaa ma 30.6. mennessä. Omavastuu 5 €. Omakustanteiset väliaikakahvit. HUOMIO!!! VIELÄ ON JOITAIN LIPPUJA JÄLJELLÄ.

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan.
Ruokapaikka Sokos hotelli Vaakuna. Kenkäveron opastettu kierros. Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään. Heillä on myös kahvio, jossa voipi hörpätä päiväkaffet. Lähtijöitä pitää olla minimissään 20, retken toteuttamiseksi. Omavastuu 10 €. VIELÄ PITÄISI SAADA LÄHTIJÖITÄ MUKAAN, JOTTA MATKA TOTEUTUU!!!

LOMIA
Kuntoutusohjaaja Hanna Räisänen on lomalla 20.6. - 12.7.2022 ja 22.8. - 31.8.2022.
Toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen lomailee juhannuksesta 5 viikkoa eli 27.6.-29.7. Työn ääressä sitten elokuun alusta.
ICT ohjaaja Jarmo on lomalla 30.5.-3.6. ja 27.6.-24.7.
Kasun toimisto on avoinna kesä- ja elokuussa ma-pe klo 8.00-14.00. Toimisto on suljettu 27.6.-24.7.

Esteetön Lappeenranta - "Kerro se kuvin" haastekampanja lappeenrantalaisille
Tiedote. Julkaistu: 10.06.2022, 08:00
Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmä haluaa herätellä lappeenrantalaisia huomioimaan oman lähiympäristönsä esteettömyyttä ja toisaalta myös sen esteellisyyttä.
"Kerro se kuvin" kutsuu asukkaat mukaan esteettömyys sekä esteellisyys huomiointiin
 "Kerro se kuvin" - haastekampanjalla kutsutaan asukkaat mukaan edistämään entistä esteettömämpää Lappeenrantaa meille kaikille, kertoo Jyry Loukiainen, esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja ja vammaisneuvoston varapuheenjohtaja. - Esteettömyys ei ole pelkästään vammaisen tai toimintarajoitteisen vaan myös muun muassa ikääntyneen ja lapsiperheen, tai raskasta kuormaa kantavan, tai tapaturmaisesti väliaikaisesti loukkaantuneen etu, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Siis ihan meidän kaikkien etu ja hyöty. Ja vastoin ennakkoluuloja, esteettömyys ei ole kallista, se on lähinnä asenteista kiinni, Loukiainen jatkaa.
- Lappeenrannan kaupungin tahtotila edistää esteettömyyttä on positiivinen asia ja haluamme tuoda sitä esiin, toteaa Pia Pulliainen, kaupungin osallisuuskoordinaattori ja vammaisneuvoston sekä esteettömyystyöryhmän sihteeri.
Kuvahaastekampanjan kautta halutaan tuoda esiin jo hyvin toteutettuja julkisten tilojen ja palveluiden esteettömyysratkaisuja, jotta voidaan hyödyntää niitä myös muissa esteettömyyttä vaativissa kohteissa.
- Lappeenrantalaisia kannustetaan tuomaan esiin kuvien kautta myös kohteita, joissa esteettömyys ei ole vielä toteutunut, Pulliainen kertoo kuvahaastekampanjan tavoitteesta korjata esteettömyys epäkohdat kuntoon Lappeenrannassa. - Lappeenranta on toiminnoiltaan ja pinta-alaltaan isohko kaupunki ja tarvitsemme asukkaiden omakohtaista huomiointia esteettömyyden huomioimiseksi, Pullianen toteaa.
"Kerro se kuvin" - esteetön Lappeenranta haastekampanja ei ole määräaikainen, vaan se on tarkoitettu pysyväksi toiminnaksi.
Miten osallistua kuvahaastekampanjaan?
- Kun eteesi tulee tilanne, jossa huomaat, että esteettömyys on otettu hienosti huomioon ja tehdyt toimenpiteet helpottavat meidän jokaisen elämää ja erityisesti vammaisten ja toimintarajoitteisten, niin ota siitä kuva ja lähetä se minulle sähköpostilla, ohjeistaa Pia Pulliainen.
- Vastaavasti, kun huomaat jonkin epäkohdan, joka aiheuttaa esteellisyyttä, ota siitäkin kuva ja lähetä se minulle sähköpostilla, Pulliainen jatkaa. - Näin saamme tietoa parannusta kaipaavista kohteista.
Esteettömyyttä ja esteellisyyttä on kaikissa toiminnoissa, niin katujen reunakivissä, portaissa, ovien avaamisissa, julkiseen tilaan, kauppoihin, urheilutapahtumiin tai elokuviin pääsemisessä, siis ihan kaikessa mikä liittyy jokapäiväiseen elämäämme. Esteettömyyttä ja esteellisyyttä on myös palveluissa, onko tilassa induktiosilmukkaa helpottamaan kuulovammaisen toimintoja tai pistekirjoituissa opastamaan näkövammaista.
Nykyään puhelimissa on hyvät kamerat eli kuvien ottaminen kohdalle osuvista tilanteista on helppoa. Kuvia lähetettäessä, tulee viestissä olla mukana myös seuraavat tiedot:
Kuka otti kuvan
Milloin kuva on otettu
Mistä kuva on otettu, osoite, paikka, tilanne
Mikä on mielestäsi kuvassa esteetöntä tai esteellistä
Kuvat lähetetään sähköpostilla osoitteeseen: pia.pulliainen@lappeenranta.fi
- Mitä parempi resoluutio ja kuvan tarkkuus on, sen paremmin saadaan esille esteettömyyttä tai esteellisyyttä, sinun ei kuitenkaan tarvitse olla valokuvauksen ammattilainen, jotta voisit lähettää kuvia. Tämän kuvahaastekampanjan on tarkoitus tuoda lappeenrantalaisten näkemystä esiin, ei kilpailla kuvan sommittelun tai laadun kanssa, kannustaa Pulliainen kaikkia asukkaita rohkeasti mukaan kuvahaastekampanjaan.
Kuvien tekijänoikeudet
Kuvan lähettäjällä tulee olla täydet oikeudet kuvaan. Kuva ei saa rikkoa Suomen lainsäädäntöä, tekijänoikeuksia, muita immateriaalioikeuksia eikä se saa olla loukkaava, epäsiveellinen tai hyvien tapojen vastainen. Kuvien tekijänoikeudet säilyvät kuvaajilla. Lä­het­tä­mäl­lä va­lo­ku­via kaupungille, kuvaaja kuitenkin an­taa Lappeenrannan kaupungille oi­keu­den julkaista kaikki lähetetyt kuvat www-sivuillaan, sosiaalisen median kanavissaan sekä muissa kaupungin viestintä- ja markkinointimateriaaleissa ilman erillistä korvausta kuvan lähettäjään liittyvissä yhteyksissä. Kuvan julkaisun yhteydessä mainitaan kuvaajan nimi, ellei kuvaaja toisin pyydä.
Kuvat julkaistaan ensisijaisesti Lappeenrannan kaupungin kuvapankki -sivustolla, osoite: lappeenranta.kuvat.fi- Ulkoinen linkki / Esteetön Lappeenranta -kansio.
Jos samasta kohteesta tulee useita samantyyppisiä kuvia, niin kohteesta julkaistaan vain yksi kuva. Kuvapankki on käytössä niin medialle kuin yksityisille toimijoille, josta ns. kolmas osapuoli saa siis ladata kuvia. Kuvan lähteenä pyydetään mainitsemaan Lappeenrannan kaupunki. Lisäksi mm. ilmakuvissa ja kaupunginteatterin sekä esteetön Lappeenranta kuvissa näkyvä kuvaajan nimi on mainittava. Myöskään kuvapankin kuvien latauksesta ei makseta palkkiota Esteetön Lappeenranta kuvan ottajalle. Lähettäessään kuvat Lappeenrannan kaupungille, kuvan ottaja hyväksyy edellä mainitut asiat
Esteettömyys
Esteettömyydessä on kyse ihmisten moninaisuuden huomioon ottamisesta rakennetun ympäristön suunnittelussa, toteuttamisessa ja kunnossapidossa. Esteettömät ympäristöt yhdessä saavutettavien palvelujen, käytettävien välineiden ja ymmärrettävän tiedon kanssa mahdollistavat yhdenvertaisen osallisuuden toteutumisen. Esteettömyys mahdollistaa ihmisten asumisen valitsemassaan paikassa ja sujuvan osallistumisen muun muassa työntekoon, harrastuksiin, kulttuuriin ja opiskeluun. Esteettömyys on yhdenvertaisuutta ja osa kestävää kehitystä.
Esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä. Siinä otetaan huomioon myös esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, ymmärtämiseen ja kommunikaatioon liittyvät asiat.
Lähde: https://www.invalidiliitto.fi/esteettomyys- Ulkoinen linkki
Lisätietoja:
Pia Pulliainen, osallisuuskoordinaattori, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740, sähköposti pia.pulliainen@lappeenranta.fi

Hyvää kesänalkua kaikille
Susanna ja Pia

 

*******

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote

Viikko 23-2022

 

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme: 

https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki

Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

 

KERHOT

Yhdistyksen omat kerhot ovat jääneet kesätauolle. Kiitos kaikille jäsenille ja kerhon vetäjille osallistumisesta! Yhdistyksellä ja kunnissa on tapahtumia ja toimintaa kesälläkin, muistakaa ilmoittautua ajoissa ja tervetuloa kaikki mukaan tapahtumiin.

 

TOIMISTON ASIAKASPALVELU

Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

 

SIHTEERIN LOMA

30.5-12.6.2022 Sihteerin loman aikana asiakaspalvelu vain puhelimitse p 0404860056 ja sähköpostilla: eknakovammaiset@gmail.com. Asiakaskäynnit toimistolla ajanvarauksella p 0404860056. Voit ilmoittautua tapahtumiin myös sihteerin loman aikana!!

 

TULEVIA TAPAHTUMIA

 

LAPPEENRANNAN KESÄTEATTERI 15.7.

Nyt kaikki mukaan kesäteatteriin!!

Krokotiili Rock 15.7. KLO 14:00. 

Sitovat ilmoittautumiset to 9.6 mennessä ja omavastuu tulee maksaa Yhdistyksen tilille 13.6. mennessä: FI03 5620 0920 3789 31. Omavastuu 5 €. Omakustanteiset väliaikakahvit.

 

MIKKELIN PÄIVÄRETKI 24.8.

Ohjelmassa:

- Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan

- Ruokailu Mikkelissä

- Kenkäveron opastettu kierros Kenkäverossa

- Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen ry:n toimintaan ja tehtävään. Heillä on myös kahvio, jossa voipi hörpätä päiväkaffet.

Lisätietoja toimintakeskuksesta: 

https://www.uuttaelamaa.fi/toimintakeskus- Ulkoinen linkki

Aikataulu tarkentuu myöhemmin mutta ilmoittautua voi vaikka heti. Lähtijöitä pitää olla minimissään 20, retken toteuttamiseksi. Omavastuu 10 €. Ilmoittaudu viimeistään 10.8. mennessä toimistoon.

 

TÄÄLHÄ MYÖKIN ASUTAAN! 14.6.

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto järjestää Lappeenrannan Satamatorilla tiistaina 14.6.2022 klo 14 - 18 "Täällähä myökin asutaa"" -tapahtuman.

Ohjelmassa:

* Klo 14:00 Tervetuloa, vammaisneuvoston puheenjohtaja Jaana Kauppinen

* Klo 14:05 Tilaisuuden avaus, E-K maakuntajohtaja Satu Sikanen

* Klo 14:15 Mahdollisuus kokeilla pyörätuolitanssia

* Klo 14:30 TwoStep tanssistudion erityisen tuen opetusryhmän tanssiesitys ”Aurinkoon"

* Klo 15:00 Amazing Race, miten kulkea toimintarajoitteisena Satamassa. Mukana Kimmo Jarva, Tuomo Sallinen, Jukka-Pekka Lätti ja Sanna Koskenranta.

* Klo 16:00 Hurja Joukko, erityisryhmän esitys, "Ikimuistoiset iltamat"

* Klo 16:30 Taikuri Oliver esiintyy

* Klo 17:30 Suvorov Band, bändin muotoista musiikkiteatteria

* Klo 18:00 Tilaisuus loppuu

Tilaisuuden juontaa Sirkku Haverinen.

 

 

Satamatorilla on eri toimijoita esittelemässä omaa toimintaansa, kohderyhmänä vammaiset ja eri tavoin toimintarajoitteiset asukkaat. Tervetuloa mukaan!

Eläinkerho senioreille 11.6. alkaen

Rauhallista puuhastelua ja voimaantumista eläinten parissa luonnon helmassa, mahdolliset liikkumisvaikeudet huomioiden. Kerho on tarkoitettu iäkkäille tai muutoin liikkumisessa mahdollisesti apua tarvitseville. Lauantaisin klo 14-15. Hinta 17 euroa / kerta, viiden kerran kortti 80 €,  10 kerran kortti 150 €.

Lisätietoa Ailalta, puhelin 040 7667591.  

Osoite Tmi Vilkkoni,  Kiurulantie 152, 55100 Imatra

 

MUITA LOMIA

Kuntoutusohjaaja Hanna Räisänen on lomalla 20.6. - 12.7.2022 ja 22.8. - 31.8.2022.

 

Toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen lomailee juhannuksesta 5 viikkoa eli 27.6.-29.7. Työn ääressä sitten elokuun alusta.

 

ICT ohjaaja Jarmo on lomalla 30.5.-3.6. ja 27.6.-24.7.

 

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE kesäkuu 2022

 Mistä apua matkustamiseen

Kun matkustat junalla

Saattajalippu

Jos haitta-asteesi on vähintään 65 %, sinulla on oikeus saada saattaja maksutta matkalle mukaan. Saattajalippu ja oma lippu ostetaan yhtä aikaa. Oikeus saattajaan todistetaan jollakin seuraavista:

 • Näkövammaisten liiton, Näkövammaiset Lapset ry:n tai Suomen Kuurosokeat ry:n näkövammaiskortilla, jossa haitta-aste on vähintään 65 %
 • lääkärintodistuksella, josta ilmenee, että näkövamman haitta-aste on vähintään 65 % tai

·         EU-vammaiskortilla, jossa on A-merkintä.

Avustamispalvelu asemilla

 • Auttaa vammaista matkustajaa useilla rautatieasemilla.
 • Avustamisvaraus tulee tehdä viimeistään 36 tuntia ennen matkan alkua.
 • Palvelu on maksuton ja se tilataan VR:n asiakastuesta.
 • Avustuspisteessä tulee olla 20 minuuttia ennen junan lähtöä.

Asiakastuki

VR:n maksuttomasta asiakastuesta saat puhelimitse tietoa esteettömän matkustamisen palveluista ja asemien avustamispalveluista. Asiakastuen numero on 0800 188 822. Palvelu on avoinna arkisin klo 5–22 ja viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 7–22.

Kun matkustat linja-autolla

Vammainen matkustaja saa apua siirtymisessä linja-auton lähtölaiturille sekä tarvittaessa lipunmyyntipisteeseen ja odotustiloihin seuraavilla henkilöliikenteen linja-autoasemilla: Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu, Rovaniemi, Tampere ja Vaasa. Avustamispalvelut ovat käytettävissä lipunmyynnin aukioloaikoina.

 • Avuntarpeesta tulee ilmoittaa vähintään 36 tuntia ennen avuntarvetta.
 • Tilaus tehdään ma–pe klo 8–16 p. 020 331 222 (puhelun hinta 8,4 snt/min) tai avustuspalvelut@matkahuolto.fi.
 • Sovitussa avustamispisteessä ilmoittaudutaan sovittuna aikana, joka on viimeistään 30 minuuttia ennen linja-auton lähtöaikaa.

Jos et pysty matkustamaan yksin bussilla, sinulla pitää olla mukana saattaja. Saattaja matkustaa avustettavan mukana veloituksetta, kun vuoron kokonaispituus on lähtöpaikasta määräpaikkaan yli 250 km, vaikka avustettava ja saattaja matkustaisivat vuorolla tätä lyhemmän matkan.

Eri liikennöitsijät ja joidenkin kuntien liikennelaitokset myöntävät maksuttomia invalidilippuja ja erilaisia alennuksia näkövammaisille matkustajille myös lyhyemmillä reiteillä. Lisätietoja alennuksista saa oman kunnan liikennelaitokselta ja liikennöitsijöiltä. Käytännöistä kannattaa kysyä kyseisellä alueella toimivasta alueyhdistyksestä.

Helsingin seudun paikallisliikenteessä näkövammaisella oikeus matkustaa ilmaiseksi

Näkövammaiset voivat hankkia vapaata matkustusoikeutta varten HSL:n palvelupisteestä HSL-kortin. Saadaksesi matkalle maksuttoman saattajan mukaan tarvitset myös oikeus saattajaan -kantakortin.

Korttien hankkimiseksi tarvitset

 • henkilötodistuksen ja
 • silmälääkärin todistuksen, jossa näkövamman haitta-aste on vähintään 50 % tai
 • HUS:n todistuksen näkövamman haitta-asteesta tai
 • Näkövammaisten Liitto ry:n tai Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf:n myöntämä näkövammaiskortin ja
 • passikuvan kantakorttia varten.

Lisätietoja HSL:n asiakaspalvelusta p. 09 4766 4000 ma–pe 7.30–19 ja la–su 9.30–17 sekä HSL:n verkkosivuilta- Ulkoinen linkki.

Kun matkustat laivalla

Sinulla on oikeus saada apua satamassa, laivaan siirtymisessä ja matkan aikana. Jos tarvitset matkan aikana jatkuvaa tai henkilökohtaista avustamista esimerkiksi ruokailussa, nostamisessa, yhteydenpidossa, lääkityksessä ja wc-käynneissä, tulee sinulla olla mukanaan oma henkilökohtainen avustaja.

Avustamispalvelu on maksutonta. Avuntarpeesta kannattaa ilmoittaa samalla, kun varaa matkan tai viimeistään 48 tuntia ennen matkaa matkatoimistolle tai laivayhtiölle.

Kun matkustat lentokoneella

Avustamispalvelu tilataan lentoyhtiöltä tai matkatoimistolta matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään 48 tuntia ennen lennon lähtöä. Palvelu on maksuton. Samalla ilmoitetaan, jos mukana on apuvälineitä, kuten pyörätuoli. Myös opaskoirasta on ilmoitettava 48 tuntia ennen matkan alkua. Lentoasemalla ilmoittaudutaan lähtöselvityksessä tai kutsupisteellä viimeistään tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Ruuhka-aikaan kannattaa varata hieman enemmän aikaa. 

Saat avustusta lentokoneen istuimelle saakka. Myös matkalla olevissa lentokoneiden vaihdoissa avustetaan. Määränpäässä sinut avustetaan lentokoneesta terminaaliin ja pysäköintialueelle, bussilaitureille, juna-asemalle tai takseille.

Lähteet ja lisätietoa:

Näkövammaisen palveluopas | Näkövammaisten liitto (nkl.fi)- Ulkoinen linkki

Esteetön junamatkustus - VR- Ulkoinen linkki

Liikuntarajoitteisten ja vammaisten henkilöiden avustaminen linja-autoasemilla - Matkahuolto- Ulkoinen linkki

Näkövammaiset | Esteettömyys | Matkustaminen | HSL.fi- Ulkoinen linkki

 

Hyvää alkanutta kesäkuuta toivottaen:

Susanna, puheenjohtaja

***

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikot 21-22/2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

SIHTEERIN LOMA
30.5.-12.6.2022 asiakaspalvelu suljettu 25.-26.5. Sihteerin loman aikana asiakaspalvelu vain puhelimitse p 0404860056 ja sähköpostilla: eknakovammaiset@gmail.com. Asiakaskäynnit toimistolla ajanvarauksella p 0404860056.

KASUN JA E-K NÄKÖVAMMAISTEN KÄSITYÖPÄIVÄ
Maanantai 30.5. klo 10-15 Ruokolahdella os. Nällisuontie 3. Valmistamme makramee amppeleita, unisieppareita tms.
Ilmoittautumiset, ruokarajoitteet sekä kyytijärjestelytoiveet Anni Väänäselle p. 044 5785271, keskiviikkoon 25.5. mennessä.

TYÖIKÄISTEN KOKOONTUMINEN MARJOLASSA
Saunaillan merkeissä 3.6. klo 17-20. Ilmoittautumiset: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com tai P. 044 967 4422.

LAPPEENRANNAN KESÄTEATTERI
Krokotiili Rock 15.7. KLO 14:00.
Sitovat ilmoittautumiset to 9.6 mennessä ja omavastuu tulee maksaa 13.6. mennessä. Omavastuu 5 €. Omakustanteiset väliaikakahvit. Yhdistyksen pitää lunastaa liput kuukautta ennen näytöstä!!!

TÄÄLLÄHÄ MYÖKIN ASUTAAN! VAMMAISNEUVOSTON TAPAHTUMA SATAMATORILLA KESÄKUUSSA
Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto järjestää Lappeenrannan Satamatorilla tiistaina 14.6.2022 klo 14–18 "Täällähä myökin asutaan" -tapahtuman. Tiedote luettavissa: https://www.lappeenranta.fi/news/Taallaha-myokin-asutaan!-Vammaisneuvoston-tapahtuma-Satamatorilla-kesakuussa/33804/27e07240-a8a7-4fe2-89e8-92dbef2c5c22- Ulkoinen linkki
Tapahtuman nettisivut: https://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Paatoksenteko-ja-talous/Vammaisneuvosto/Taallaha-myokin-asutaan- Ulkoinen linkki!

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan
Ruokapaikka mahdollisesti vaihtuu
Kenkäveron opastettu kierros
Tutustuminen Mikkelin toimintakeskuksen toimintaan ja tehtävään. Heillä on myös kahvio, jossa voipi hörpätä päiväkaffet.
Aikataulu tarkentuu myöhemmin mutta ilmoittautua voi vaikka heti. Lähtijöitä pitää olla minimissään 20, retken toteuttamiseksi.

MUITA LOMIA
Kuntoutusohjaaja Hanna Räisänen on lomalla 20.6. - 12.7.2022 ja 22.8. - 31.8.2022.
Toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen lomailee juhannuksesta 5 viikkoa eli 27.6.-29.7. Työn ääressä sitten elokuun alusta.
ICT ohjaaja Jarmo on lomalla 30.5.-3.6. ja 27.6.-24.7.

HEI NÄKÖVAMMAYHDISTYSTEN TOIMIJAT,
Hankkeen rahoitus päättyy ja siten myös minun työskentelyni hankkeessa. Olen vielä tavattavissa ensi viikolla alkuviikon, jonka jälkeen jään lomille ja syksyllä siirryn muihin työtehtäviin.
Tässä sähköpostin liitteenä on Opas ryhmänohjaajalle – aivoterveysaiheisia materiaaleja näkövammaisten kerhotoimintaan, joka on tarkoitettu työvälineeksi ja ideapankiksi näkövammaisten kerhojen ohjaajille. Sen pääasialliseksi kohderyhmäksi on ajateltu iäkkäät näkövammaiset kerholaiset. Oppaasta löytyy myös vinkkejä näkövammaisen, huonokuuloisen sekä muistioireisen osallistujan huomioimiseen ryhmässä. Opas löytyy myös meidän nettisivuiltamme www.mikkelinseudunmuisti.fi- Ulkoinen linkki materiaalit-alasivujen alta. Lisäksi opas on Vahvikkeen ja RyhmäRengin sivuilla.
Kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneilla ja yhteistyötä tehneille. Olette olleet avainasemassa hankkeen onnistumisessa.
Hyvää kesää kaikille,
toivottaa Jaana

HUOMIO – Nyt olisi erittäin tärkeää saada jokaisesta kunnasta edustaja tähän ryhmään! Terveisin Etelä-Karjalan Vammaispoliittisen ohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja Riitta Hakoma (Eksote)
Tule mukaan kehittämään ja edistämään vammaispoliittisen ohjelman toimenpiteitä!
Aktiivisen tuen alueellinen kehittämishanke (Atak) toimii Etelä-Karjalan alueella 1.9.2022-31.12.2023 ajalla.

Hankkeen ensimmäinen työpajapäivä on Lappeenrannassa 1.9.2022.
Alustava aikataulu klo 9-15. Lisätietoa paikasta ja aikataulusta lähempänä tapahtumaa.
Ilmoittaudu 31.5.2022 mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/eksote-kehittajat- Ulkoinen linkki

Lisätietoja:
Taija Halme
Projektipäällikkö
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö
Pinninkatu 51, 33100 Tampere
taija.halme@kvps.fi puh. 044-2022261

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakonkulman pikkujoulut. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

Tässäpä tietoa tapahtumista.

Tervetuloa!
Susanna ja Pia

 

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 20-2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

PÄIVÄRANNAN KYYTI AIKATAULU 16.5.
Lähdetään Koulukadulta klo 8.40
Karjalantie n. klo 8.50
Olavinkatu n. klo 9.20
Imatran keskusasema
Liikennöitsijänä Pekki

VILKONIN VIRKISTYSPÄIVÄ KYYTI AIKATAULU 20.5.
Lähtö klo 9.00 Koulukatu 10,
Olavinkadun pysäkki 9.30
Perillä Kiurulantiellä klo 9.45.
Liikennöitsijänä Eteläpää

KASUN JA E-K NÄKÖVAMMAISTEN KÄSITYÖPÄIVÄ
Maanantai 30.5. klo 10-15 Ruokolahdella os. Nällisuontie 3. Valmistamme makramee amppeleita, unisieppareita tms.
Ilmoittautumiset, ruokarajoitteet sekä kyytijärjestelytoiveet AnniVäänäselle p. 044 5785271, keskiviikkoon 25.5. mennessä.

TYÖIKÄISTEN KOKOONTUMINEN MARJOLASSA
Saunaillan merkeissä 3.6. klo 17-20. Ilmoittautumiset: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com tai P. 044 967 4422.

LAPPEENRANNAN KESÄTEATTERI
Krokotiili Rock 15.7. KLO 14:00. Sitovat ilmoittautumiset to 9.6 mennessä ja omavastuu tulee maksaa 13.6. mennessä. Omavastuu 5 €. Omakustanteiset väliaikakahvit.

MIKKELIN PÄIVÄMATKA 24.8.
Tutustuminen Etelä-Savon Näkövammaisten toimintaan
Lounas ravintola Griinari
Kenkäveron opastettu kierros ja oma kustanteiset kahvit
Aikataulu tarkentuu myöhemmin mutta ilmoittautua voi vaikka heti. Lähtijöitä pitää olla minimissään 20, retken toteuttamiseksi.

KASUN TOIMISTON KESÄN AUKIOLOAJAT
Toukokuussa 8-15.
Suljettu 26.-27.5.
Kesä- elokuussa avoinna 8-14.
Suljettu 27.6.-24.7.

PIKKUJOULUT
On Etelä-Karjalan vuoro järjestää Kaakonkulman pikkujoulut. Otamme toimistolla vastaan lahjoituksena arpajaispalkintoja. Palkintojen tulee olla käyttämättömiä, erityisesti käsin tehdyt palkinnot tuottavat iloa.

Nautitaan keväästä
Susanna ja Pia

********

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry Viikkotiedote
Viikko 19-2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

MUISTUTUS
Päiväranta päivä 16.5., ilmoittautuminen viimeistään ma 9.5. Omavastuu 16 €, joka maksetaan paikan päällä.
Vilkkoni virkistyspäivä 20.5., ilmoittautuminen viimeistään ma 9.5. toimistolle. Omavastuu 10 € tulee olla maksettuna 11.5. mennessä. Vain muutamasta henkilöstä kiinni, jotta saisimme päivän toteutettua. Huhuilkaa tutuillenne.

KASUN JA E-K NÄKÖVAMMAISTEN KÄSITYÖPÄIVÄ pidetään maanantaina 30.5. klo 10-15 Ruokolahdella os. Nällisuontie 3. Valmistamme makramee amppeleita, unisieppareita tms. Ilmoittautumiset, ruokarajoitteet sekä kyytijärjestelytoiveet Anni Väänäselle p. 044 5785271, keskiviikkoon 25.5. mennessä.

POHJOISTEN KUNTIEN SOTE MATKAT LAPPEENRANTAAN
Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry (Susanna Kovasin) ja Näkövammaisten liitto (Vuokko Jantunen) esittivät Eksoten vammaispalvelulle, että rajakunnissa asuvat näkövammaiset saisivat 2 matkaa /kk Lappeenrannassa käyntiin. Eksote on antanut tähän esitykseen vastineen:
” Kuten näkövammaisten esityksessä todetaan, oikeuskäytännössä lähikunniksi on katsottu pääasiassa maantieteelliset rajakunnat, mutta joissain tilanteissa myös muita kuin rajakuntia voidaan pitää toiminnallisina lähikuntina. Etelä-Karjalassa, Eksoten alueella, Lappeenrantaa voidaanjoissain tapauksissa pitää toiminnallisena lähikuntana niillekin henkilöille, joiden asuinkunnalla ei ole maantieteellistä rajaa Lappeenrannan kanssa. Tästä syystä Eksoten kunnista on jatkossa mahdollista matkustaa erityisestä syystä kerran kuussa (2 matkaa/kk) Lappeenrantaan. Matkustusoikeus tulee hakea kirjallisesti ja päätös tehdään yksilöllisen tilanteen ja tarpeenperusteella. Päätökset tehdään pääsääntöisesti toistaiseksi, joten jokaista matkaa ei tarvitse erikseen hakea. Mikäli matkustustarvetta Lappeenrantaan (tai muualle käyttöalueen ulkopuolelle) on enemmän kuin kerran kuussa, kuljetuspalvelulla on mahdollista matkustaa käyttöalueen rajalle ja siitä eteenpäin omalla kustannuksella. Tämä tulee mainita matkaa tilatessa.
/Riitta Hakoma ja Henna Rautio, Eksote vammaispalvelut”

OIKEUKSIEN VALVONTA TIEDOTTAA
KUUKAUSITIEDOTE Toukokuu 2022

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on aina henkilökohtainen, eli se myönnetään vammaiselle henkilölle. Tunnusta voi käyttää siinä autossa, jolla asianomainen liikkuu, kun on tarvetta pysäköidä merkitylle paikalle. Päätöksen siitä, täyttyvätkö myöntämisen edellytykset, tekee lääkäri. Jos henkilöllä on pysyvä haitta, pysäköintitunnus myönnetään 10 vuodeksi. Muussa tapauksessa tunnus myönnetään lääkärin lausunnossaan erikseen ilmoittamaksi ajaksi. Se myönnetään kuljetettavalle henkilölle, ei kuljettajalle. Tunnusta voidaan käyttää siinä ajoneuvossa, jossa luvanhaltija on itse kuljetettavana. Pysäköintitunnus kelpaa kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa. 

Pysäköintitunnuksen myöntämisen edellytykset:

 • Jos vammaisuus aiheutuu heikentyneestä näöstä, näöntarkkuuden on oltava paremmassa silmässä enintään 0.1 tai näkökyvyn kokonaisuudessaan arvioiden vähintään haittaluokan 17 mukainen.
 • Sairaudesta, viasta tai vammasta johtuva haitta estää henkilöä itsenäisesti kävelemästä ja kuuluu vähintään haittaluokkaan 11 (ks. työtapaturma- ja ammattitautilaki 84 §).
 • Kuljetettavalla tulee olla säännöllinen tai usein toistuva kuljetustarve, eikä hän selviydy kuljetuksen jälkeen ilman toisen henkilön apua.

  Yleisen pysäköinnin säännöt
 • Pysäköimistä koskevat säännöt ovat selkeämpiä yleisillä kuin yksityisillä alueilla. Yksityisillä alueilla käytäntö on kirjava.
 • Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella saa ajoneuvon pysäköidä yleisillä alueilla liikennemerkillä osoitetusta kiellosta tai rajoituksesta huolimatta:pysäköintipaikoille, jotka on merkitty pyörätuolimerkillä
 • maksullisille pysäköintipaikoille maksua suorittamatta
 • alueille, joissa pysäköinti on muuten kielletty liikennemerkillä ”Pysäköinti kielletty” tai ”Pysäköintikieltoalue” 
 • rajoitusta pidemmäksi ajaksi alueelle, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu
 • pihakaduille sillä varauksella, ettei pysäköinnistä aiheudu huomattavaa haittaa pihakadun liikenteelle eikä muulle käyttämiselle
  pyöräkadun ajoradalla muuallekin kuin merkitylle pysäköintipaikalle, jos siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa.

Ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä sellaiseen paikkaan eikä siten, että siitä aiheutuu vaaraa tai että liikenne tarpeettomasti estyy tai häiriytyy. Pysäköinti on kiellettyä myös sellaisella alueella tai paikalla, joka on osoitettu liikennemerkillä vain tiettyjen ajoneuvojen pysäköintiin.

Yksityisillä alueilla pysäköinti
Liikkumisesteisen pysäköintitunnus ei välttämättä oikeuta pysäköimään maksutta ja aikarajoituksetta yksityisillä alueilla. Alueilla on noudatettava alueiden omia pysäköimisen sääntöjä ja liikennemerkkejä. Pysäköinnin maksuttomuus tulee tarkastaa alueen omistajalta. Yksityisillä pysäköintialueilla, joissa pysäköinnille on asetettu aikaraja, liikkumisesteisen pysäköintitunnus ei yksin riitä. Sen lisäksi pysäköinnin alkamisaika tulee ilmoittaa siten, että se on nähtävissä auton ulkopuolella, esim. parkkikiekolla. Tällaisia yksityisiä alueita ja pysäköintipaikkoja ovat esim. lentokenttien, ostoskeskusten sekä asuintalojen piha- ja pysäköintialueet. Liikkumisesteisen pysäköintitunnus ei näin ollen oikeuta pysäköimään esimerkiksi kerrostalon pihaan, mikäli asianmukaisia autopaikkoja ei ole erikseen merkitty tai asianomaisella ei ole taloyhtiön erillistä pysäköintilupaa, jos sellainen tarvitaan. Jos alueella oleva parkkipaikka on merkitty varattu -kyltillä jollekin tietylle henkilölle tai ajoneuvolle, ei siihen ole lupa pysäköidä liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella.

Pysäköintivirhemaksut
Suomessa ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa lainsäädäntöä yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. On kuitenkin olemassa muutamia asiaan vaikuttavia seikkoja, jotka on hyvä muistaa pysäköidessään. Yksityiset pysäköinninvalvontayritykset voivat määrätä pysäköintivalvontamaksun myös liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen haltijalle, mikäli hän ei ole käyttänyt pysäköintikiekkoa yksityisellä pysäköintialueella. Yksityisen kiinteistön tai alueen omistaja määrittelee alueellaan pysäköintiä koskevan ohjeistuksen. Tämä ohjeistus on voimassa rajatulla alueella ja se määrittelee, miten alueella pysäköidään. Ohjeistus koskee myös pysäköintitunnuksen käyttäjiä. Ohjeistus ja määräykset on ilmaistava selkeästi havaittavalla tavalla, esim. lisäkilpien avulla. Maksuton pysäköinti liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella edellyttää aina kiinteistön omistajan päätöstä, eikä ole itsestäänselvyys.

Mikäli liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen haltija kokee yksityisellä pysäköintialueella saamansa pysäköinnin valvontamaksun aiheettomaksi, asiasta kannattaa:

 • reklamoida ensin yksityiseen pysäköinnin valvontayritykseen
 • ottaa yhteyttä kyseessä olevan yksityisen kiinteistön tai alueen omistajaan, jonka toimeksiannosta pysäköinninvalvontayritykset toimivat
 • tai kysyä neuvoa kunnan kuluttajaoikeusneuvonnasta.

Pelkkä liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen käyttö ei ole riittävä syy reklamointiin, mikäli alueella on kilvin osoitettu pysäköintiin vaikuttavia velvoitteita. Turhien valvontamaksujen välttämiseksi kannattaakin aina pysäköidessään tarkastaa, onko kyseinen pysäköintialue yksityinen vai yleinen.
Lähteet:
Näkövammaisen palveluopas | Näkövammaisten liitto (nkl.fi)
https://www.invalidiliitto.fi/vammaisuus/liikkumisen-tuen-palvelut/pysakointi- Ulkoinen linkki


Vuokko Jantunen
toimeentuloturvan asiantuntija
Näkövammaisten liitto ry
Telkänkatu 2
55400 Imatra
p. 050 526 3725
vuokko.jantunen@nkl.fi
Voit lähettää minulle salattua sähköpostia linkistä:
https://www.turvaposti.fi/viesti/vuokko.jantunen@nkl.fi- Ulkoinen linkki

Vuokko lomailee juhannuksesta 5 viikkoa eli 27.6.-29.7. Työn ääressä sitten elokuun alusta.

KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA
Ylen kesän 2022 kuvailutulkatut ohjelmat
Kultainen maa Yle Areena 16.5., TV1 7.6.
Mehiläiskesä Yle Areena 20.5., Teema 21.5.
Docventures Punkkisota TV1 22.5.
Miekkailija Yle Areena 22.5., TV1 22.5.
Luontosinfonia TV1 26.5.
Pysäyttäkää Nyqvist x 8 Yle Areena 10.6. (kaikki 8 osaa), TV1 12.6. alkaen 1 osa / viikko
Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset Yle Areena 22.6., TV2 22.6.
Diva of Finland Yle Areena 29.6., TV2 29.6.
Pysäyttäkää Nyqvist, on 8-osainen komediasarja, jonka esitys alkaa 10.6., ja on nähtävissä kokonaisuudessaan kuvailutulkattuna Yle Areenassa tuona päivänä. Televisiossa sarja esitetään kuvailutulkattuna 12.6. lähtien aina yksi osa joka sunnuntai.
https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki

TIETOA RYHMÄNOHJAAJAN OPPAASTA JA SUOSITUKSISTA
Hei näkövammayhdistysten toimijat,
Kiikarissa aivoterveys -hanke on jo virallisesti päättynyt, mutta hankkeessa jäi vielä rahoitusta vuodelle 2022. Tällä rahoituksella on koottu Opas ryhmänohjaajalle – Aivoterveysaiheisia materiaaleja näkövammaisten kerhotoimintaan.
Haluaisin toivottaa näkövammayhdistysten kerhonohjaajia tervetulleeksi tutustumaan tähän oppaaseen webinaarissa, joka on 18.5 klo 13.00–14.00. Lisäksi webinaarissa käydään lävitse hankkeessa tehdyt Huomioitavaa -suositukset näkövammayhdistysten toimintaan.
Tervetuloa osallistumaan webinaariin TÄMÄN LINSKIN KAUTTA- Ulkoinen linkki.
Webinaariin voi osallistua myös muita asiasta kiinnostuneita näkövammayhdistysten työntekijöitä ja toimijoita, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Opas tullaan lähettämään kaikkiin näkövammayhdistyksiin sähköisessä muodossa, joten sen saa tutustuttavaksi ja käyttöön, vaikka tähän webinaariin ei pääsisi osallistumaan.
Kiitän kaikkia hankkeeseen osallistuneita, toivotan kaikille hyvää tulevaa kesää sekä innostusta jatkaa arvokasta työtänne, jota teette näkövammaisten ihmisten hyväksi.
Lisätietoja webinaarista voi kysyä Jaana Paasoselta puh. 050 314 2111 tai jaana.paasonen@msmuisti.fi
Ystävällisin terveisin,
Hankesuunnittelija
Jaana Paasonen
Kiikarissa aivoterveys –                
tietoa ja tukea näkövammaisille-
hanke 2019 – 2021

Mikkelin seudun Muisti ry          
Porrassalmenkatu 26
50100 Mikkeli                          

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille, varaäideille, anopeille…

En koskaan aarteita maailman,
voi palkaksi sulle kantaa.
Vaan sydänlämpöisen kiitoksen näin, äiti,
sun lapsesi antaa.

*****
Jos evoluutio todella toimii,
niin miten äideillä on vain kaksi kättä?
– Milton Berle –

 

*********

Viikko 18

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme: https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkkiJa Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse tai paikan päällä ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköposti eknakovammaiset@gmail.com.

MUISTUTUS
Päiväranta päivä 16.5., ilmoittautuminen viimeistään 9.5. Omavastuu 16 €, joka maksetaan paikan päällä.
Vilkkoni virkistyspäivä 20.5., ilmoittautuminen viimeistään to 9.5. toimistolle. Omavastuu 10 € tulee olla maksettuna 11.5. mennessä.

KAIKUKORTTI
Kaikukortista on tullut kyselyitä. Ohessa tietoa mitkä tahot niitä luovuttaa. Eksoten sivuilla on ilmeisesti päivityksiä koska useat suorat linkit eivät toimi.

Kaikukortin luovuttajat Lappeenrannassa:
Aikuissosiaalityö, aikuisten keskus, Valtakatu 51, Lpr, p. 0400 235926,
www.eksote.fi/sosiaalipalvelut/sosiaalityo
Heikintalo, Kahilanniementie, 53130 Lpr, p. 0400 451344,
heikintalot@gmail.com, www.heikintalo.fi
Kuntouttava päivätoiminta/toimintakeskus Veturi, Ratakatu 28, Lpr,
p. 040 1944882
Lappeenrannan Katulähetys ry, Ratakatu 13 Lpr p. 045 3581749, rahastonhoitaja Inkeri Tukiainen, www.facebook.com, lappeenrannankatulahetys@gmail.com
Lasten ja nuorten talo, Kasarmikatu 9, Lpr, p. 040 357 8690 tai 040 6513814
Ohjaamo Lappeenranta, Anni Swanin katu 7, p. 0400 154661,
ohjaamo@lappeenranta.fi, Saimaan Kriisikeskus, Kirkkokatu 1, Lpr, p.05 4530020,
toimisto@sairaankriisikeskus.fi,
Terveyssosiaalityö, EKKS, Valto Käkelänkatu 1, Lpr, p. 044 7915533,
www.eksote.fi/sosiaalipalvelut/sosiaalityö/terveyssosiaalityöntekijät
Työvoiman palvelukeskus TYP, Koulukatu 5-7, Lpr p. 040 8353134,
Vammaispalvelut, Iso apu -palvelukeskus, Kauppakatu 63, Lpr,
Vanhussosiaalityö, Iso apu -palvelukeskus, Kauppakatu 63, Lpr, p. 05 3522370,

Kaiku-kortin luovuttajat Imatralla:
Aikuissosiaalityö, aikuisten keskus, Tainionkoskentie 1, Imatra p. 05 3525 926,
Lapsiperheiden peruspalvelut, Tainionkoskentie 14, Imatra p. 040 564 7746 tai 040 511 0103 ja Napinkuja 3 C, Imatra,
Kaupungin nuorisopalvelut, Ohjaamo, Torigalleria Einonkatu 10, Imatra, p. 040 6625 637
Imatran Klubitalo, Suntionkuja 2 (Joutsenonkatu 5), Imatra, p. 050 4698 986, imatranklubitalo@eskot.org,
SaimaanVirta Karhumäenkatu 6, 55120 Imatra, p. 040 835 1753 www.saimaanvirta.fi
Facebook: Työnvuoksi, Työnvuoksi Kierrätys, Siun Olkkari, Partex-Paja; kesäkuusta alkaen osoite on Karhumäenkatu 6 (vanha Prisma)
Terveyssosiaalityö, EKKS, Valto Käkelänkatu 1, Lpr, p. 044 7915533,
Toimintakeskus Portti, kuntouttava päivätoiminta, Tainionkoskentie 1, Imatra p. 040 6803046,
Työvoiman palvelukeskus, Tainionkoskentie 1, Imatra p. 040 6511303,
Vammaispalvelut, Iso apu -palvelukeskus, Esterinkatu 10, Imatra, p. 05 3522 370,
Vanhussosiaalityö, Iso apupalvelukeskus, Esterinkatu 10, Imatra p. 05 3522 370, e
-mail: isoapu.palvelukeskus@eksote.fi
Eksoten kulttuuri hyvinvointi palvelut- Ulkoinen linkki

JOKAISESSA ETELÄ-KARJALAN KUNNASSA TARJOTAAN IKÄIHMISILLE TOUKOKUUSSA DIGITUKEA, TYÖPAJOJA KAATUMISEEN EHKÄISYYN SEKÄ OSALLISUUTEEN
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri
Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen yhtenä tavoitteena on vahvistaa ikääntyneiden osallisuutta. Kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa järjestetään toukokuussa 2022 ikäihmisten vaikuttamispäiviä.
Ikäihmisten vaikuttamispäivät sisältävät kaksi osallistavaa työpajaa, toinen työpaja ikäihmisten vaikuttamiseen ja osallisuuteen liittyen ja toinen työpaja kaatumisen ehkäisyyn.
Ikäihmisten vaikuttamiseen ja osallisuuteen liittyvässä työpajassa käydään aluksi infoa tulevan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen käynnistymiseen liittyen. Tämän jälkeen pienemmissä ryhmissä keskustellaan ja jaetaan käytännön kokemuksia siitä, mikä on toiminut hyvin ja mistä syntyy kokemus osallisuudesta. Tätä työpajaa luotsaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen muutoskoordinaattori Heini Maijanen.
Kaatumisen ehkäisyn työpajassa käydään aluksi läpi tietoa Etelä-Karjalan kaatumisen seurauksista ja esitellään alueellinen kaatumisen ehkäisyn toimintamallin nykytila. Osallistujien on mahdollista tehdä myös henkilökohtainen kaatumisvaaran arviointi. Pienemmissä ryhmissä keskustellaan ja jaetaan kokemuksia yhdessä niistä keinoista, miten kaatumisia voidaan ehkäistä. Kaatumisen ehkäisyn työpajaa luotsaavat Eksoten ja Ikäinstituutin asiantuntijat.

Ikäihmisten vaikuttamispäivissä on tarjolla myös maksutonta, henkilökohtaista digitukea Saimaan ammattiopiston IT-tukihenkilöopiskelijoiden avulla.
Ikäihmisten vaikuttamispäivät aloitetaan yhteisellä kahvittelulla.
Tervetuloa osallistumaan, oppimaan, keskustelemaan ja vaikuttamaan:
2.5 klo 13–15 Luumäen Mäntykoti
3.5 klo 13.30–15.30 Rautjärven Simpele, kunnantalo
5.5 klo 13–15 Taipalsaaren kirkonkylän koulu
6.5 klo 10–12 Savitaipaleen Toimintakeskus Suvanto
11.5 klo 13–15 Imatran valtuustosali ja talvipuutarha
12.5 klo 13–15 Parikkala, kunnantalo
19.5 klo 13–15 Lappeenrannan valtuustosali ja lehdistötila (tilaan mahtuu 70 henkilöä, kahvitarjoilu 70 henkilölle)
20.5 klo 13–15 Lemin koulukeskus
8.6 klo 13–15 Ruokolahden koulu
Ikäihmisten vaikuttamispäiviä on valmisteltu yhteistyössä alueen kuntien vanhus- ja vammaisneuvostojen kanssa.

NYT PUHUTAAN MIEHISTÄ
Tervetuloa Miehen mieli: Mies ja mielenterveys – seminaariin edistämään miesten hyvinvointia- Ulkoinen linkki.

Miehen mieli
Aika: Perjantai 13.5.2022 klo 9.00 – 15.00
Paikka: Kulttuuritila Nuijamies, Lappeenranta / striimi
Seminaarissa pääset kuulemaan aiheen asiantuntijoita sekä miestyön toimijoita. Ohjelmassa mm.
Miestyön ABC (Miehen mieli -hanke)
Mies ja masennus (Jukka Valkonen – Erityisasiantuntija, MIELI ry)
Miesten tueksi. Kaikkien hyväksi. (Miessakit ry)
Mies työllisyyspalveluissa (Miestämö – Hybridillä työelämään hanke)
Eksoten isäneuvola toiminta (Lape-hanke)
Onko mies terapoitavissa? (Juha Kemppinen – ylilääkäri, integroidut mielenterveys- ja päihdepalvelut, aikuispsykiatria, Eksote)
Ovet ja ilmoittautuminen aukeavat klo 08:00, ohjelma alkaa klo 09:00 ja päättyy klo 15:00. Tilaisuus striimataan, joten osallistuminen on mahdollista myös verkon kautta.
Seminaari on maksuton.
ILMOITTAUDU TÄSTÄ- Ulkoinen linkki

Unohda työ,
löysennä vyö,
herkkuja syö.
Ystävää halaa.
muistoihin palaa.
Suukota salaa,
kullanpalaa!

Hauskaa Vappua!
Susanna ja Pia

*************

 

 

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 15-2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Viikko 16 sihteeri lomalla19.-25.4. Kiireellisissä asioissa ota yhteys puheenjohtajaan, Susanna Kovasin P. 041 440 3967 tai susanna.kovasin@gmail.com. Muussa tapauksessa laita sähköpostia tai jätä viesti puhelinvastaajaan.

Jäsentiedote 2/2022 on postitettu viikolla 15. Jos et ole saanut omaasi haluamassasi muodossa viimeistään viikolla 16, ilmoita siitä toimistoon tai puheenjohtajalle.

Huomio! Viikkotiedote ei ilmesty ensi viikolla (vko 16).

Vapun vastaanotto tiistaina 26.4. klo 12:30-14:30 toimintakeskuksella, Valtakatu 26 A 1. Tule jutustelemaan, nauttimaan vappu tunnelamasta ja hyvästä ruuasta. Pientä vappuvisaakin tiedossa, palkintojen kera.

KANSAINVÄLINEN OPASKOIRAPÄIVÄ 27.4.2022
Vuoden teeman: Team Opaskoira -tapahtuma Lappeenrannassa

ke 27.4. klo 15-16
Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta, Kahvitarjoilu!
Tule tutustumaan opaskoira toimintaan ja vuoden teemaan: Team Opaskoira,
Saat tietoa mm:
– Hoitoperhetoiminnasta
– Opaskoirien koulutuksesta
– Peesareista ja peesaritoiminnasta
– Opaskoirakäyttäjiä paikalla koirineen, voit kysellä kokemuksia
– Opaskoiratuotteita myynnissä, voit tukea opaskoira toimintaa

Toimimme koronaturvallisesti, siksi pyydämme ennakkoon ilmoittautumista viimeistään 26.4. Klo 14 mennessä, p. 050 432 8431 tai spostilla:
puheenjohtaja@opaskoirayhdistys.fi 
TERVETULOA!!

Viikon 14 tiedotteen, vielä ajankohtaiset aiheet.

ELOKUVA, JOKA JOKAISEN VANHUSHOIVASTA HUOLESTUNEEN, HOIVATYÖN TILANTEESTA KIINNOSTUNEEN JA KUOROSSA LAULAVAN PITÄÄ NÄHDÄ
ARMOTONTA MENOA
hoivatyön lauluja on koskettava ja tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhushoivan tilasta, hoivatyöntekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla.  Elokuvan tarinoissa seurataan lähihoitaja Tiinaa Hämeenlinnassa, eläkeläisiä Kaavilla ja vanhushoivan digiloikkaa Helsingissä.
Seuraa paikkakuntasi elokuvateatterin ohjelmistoa 8.4. alkaen. Voit koota myös isomman ryhmän katsomaan elokuvaa, useimmat teatterit antavat ryhmille alennuksen. Jos elokuva ei ole ohjelmistossa, pyydä paikkakuntasi elokuvateatteria järjestämään näytös ryhmällesi. Teatteri hoitaa yhteydet elokuvan levittäjään, Pirkanmaan elokuvakeskukseen.
Näytöspaikat ja teatterien yhteystiedot
https://www.facebook.com/ArmotontaMenoa
https://www.instagram.com/armotontamenoaelokuva/

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE huhtikuu 2022
Eläkettä saavan hoitotuki
Tässä tiedotteessa kerromme eläkettä saavan hoitotuesta. Muista vammaistuista löydät tietoa esimerkiksi näkövammaisen palveluoppaasta ja Kelasta.
Eläkettä saavan hoitotuki tukee sairaan tai vammaisen eläkkeensaajan kotona asumista ja siellä tapahtuvaa hoitoa sekä korvaa sairaudesta tai vammasta aiheutuvia erityskustannuksia. Tuki helpottaa avun ja palvelujen hankkimista ja itsenäistä kotona asumista. Tukea voi saada 65 vuotta täyttänyt tai alle 65-vuotias työkyvyttömyyseläkkeellä, kuntoutustuella tai yksilöllisellä varhaiseläkkeellä oleva henkilö. Tukeen eivät vaikuta hakijan omat tai perheen tulot tai omaisuus. Hoitotukea ei veroteta.
Vuonna 2022 hoitotuen määrät ovat:
•                perustuki 73,00 e/kk
•                korotettu tuki 159,04 e/kk
•                ylin tuki 336,30 e/kk.

Hoitotuen hakutilanteessa huomioitavaa:
Tukiratkaisussa arvioidaan kokonaistilanne sekä avun, ohjauksen ja valvonnan tarve henkilökohtaisissa toiminnoissa. Avun tarve vain kotitaloustöissä ja asioinneissa ei riitä tuen saamiseen. Toimintakyvyn tulee olla heikentynyt ainakin vuoden ajaksi. Tuki voidaan myöntää korotettuna, jos perustuen edellytykset täyttyvät ja vammasta tai sairaudesta aiheutuvat erityiskustannukset nousevat vähintään korotetun tuen määrään. Tukea voidaan myöntää takautuvasti yleensä vain puolen vuoden ajalta.
Sokealla henkilöllä on aina oikeus vähintään perushoitotukeen. Heikkonäköisellä henkilöllä ei automaattisesti tätä oikeutta ole.
Tarkka ja yksityiskohtainen hakulomakkeen täyttäminen kannattaa
Hakukaavakkeet ovat pelkistettyjä. Tässä muutamia yleisperiaatteita sekä apukysymyksiä kaavakkeen täyttöön: Vaikka tuen perusteena on avun tai valvonnan tarve henkilökohtaisissa toimissa, kotitaloustöissä ja asioinnissa, voidaan tarvetta katsoa olevan silloinkin, kun apua ei ole saatavilla ja on selviydyttävä apuvälineiden tai oman sinnikkyytensä avulla. Valvontaa voivat osittain korvata esimerkiksi omaisten kesken sovitut erityisjärjestelyt tai erilaiset hälytys- ja puhelinjärjestelyt. Hakemuksen liitetään lääkärintodistus, yleensä C-lausunto, jossa on kuvattuna yksityiskohtaisesti toimintakyvyn alenemiseen ja avuntarpeeseen vaikuttavat seikat. Muutkin lääkärin- ja asiantuntijalausunnot kannattaa liittää hakemukseen, jos niissä on kokonaistilanteen kannalta jotain olennaista tietoa. Valmiiksi täytetty hakulomake auttaa lausuntoa kirjoittavaa lääkäriä kuvaamaan arkipäivän ongelmatilanteita ja niistä selviytymistä lääkärinlausunnossa.

Tarkennuksia hakukaavakkeen kysymyksiin
Liikkuminen sisällä: tuttu tai vieras ympäristö, portaat, valaistus, ulkoa sisään tullessa, löytyvätkö ovet, huonekalut, virastoissa asiointi, jonotusnumerot.Liikkuminen ulkona: tuttu tai vieras ympäristö, korkeuserot, katukivien reunat, suojatiet, liikennevalot, lähestyvät autot, asuinympäristö, hämärä ja pimeä, sadekeli, vastasatanut lumi, auringon häikäisy.
Pukeutuminen: vaatteiden löytäminen komerosta ja valinta, vaatteiden siisteyden tarkistaminen, väri, lajittelu ja peseminen?
Henkilökohtainen hygienia: pesuainepullojen tarkistaminen, parranajo, kynsien leikkaaminen, peilikuvan näkeminen, avuntarve suihkussa tai saunassa esim. vesien sekoittamisessa ja saunan lämmityksessä, jos ei suihkua tai sähkösaunaa.
Ruokailu tai ruoanlaitto: ruoan osto, laitto, annostelu, nesteiden kaataminen, ruokailujätteiden hoitaminen ja lajittelu, tiskaus ja siivoaminen.
Vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa: henkilöiden tunnistaminen, keskustelun seuraaminen.
Kodinhoito: siivoaminen ja jälkien tarkistaminen, kadonneet tavarat, pyykkihuolto, silitys ja muu vaatehuolto, irronneet napit ym. pienet korjaukset, kauppa- ja virastoasiat, kellonaika, tiedonhankinta, postin luku, kirjoitusapu.
Lääkityksen hoito: lääkkeiden annostelu ja ottaminen, reseptien löytäminen, verensokerin tai verenpaineen mittaaminen.
Esimerkkejä jatkuvista erityiskustannuksista
Kotipalvelusta, tukipalveluista ja kotisairaanhoidosta aiheutuvat sekä palveluasumisen tai tuetun asumisen hoito- ja hoivakustannukset, laitoshoidon ja sairaalahoidon kustannukset (ei pitkäaikaisen laitoshoidon maksut) ja lääkärin tai hammaslääkärin antamasta tai määräämästä hoidosta sekä lääkkeistä ja kuntoutuksesta aiheutuvat kustannukset.

Muutoksenhaku
Kielteiseen päätökseen voi hakea muutosta. Valitusaikaa on päätöksen postituspäivästä 7+ 30 päivää. Valitus toimitetaan Kelaan.
Kelalta kannattaa pyytää kopiot kaikista päätökseen liittyvistä asiakirjoista. Erityisesti asiantuntijalääkärin kannanotto tai muu Kelan sisäinen keskustelu on hyvä tietää ennen valitusasiakirjojen laatimista.
Valituksen sijaan tai rinnalle voi harkita uuden hakemuksen tekoa, jos alkuperäisessä hakemuksessa ei ole tullut ilmi kaikkia asiaan vaikuttavia seikkoja.
Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijat avustavat tarvittaessa muutoksenhaussa.
Lähteet:
www.kela.fi
Näkövammaisen palveluopas 2022

Tervetuloa kuuntelemaan ”Aktiivinen näkövammainen nuori” -webinaaria! ti 24.5. klo 9–11.30
Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiriksen kaksivuotisen My Own Life -kehityshankkeen tavoitteena on ollut aktivoida näkövammaisia nuoria ja ehkäistä syrjäytymistä. Se on toteutettu yhteistyössä Viron näkövammaisten liiton kanssa. Hanke lähenee loppuaan, ja nyt on aika jakaa kokemuksia ja tietoa eteenpäin kaikille, joita kiinnostaa näkövammaisten nuorten omatoimisuuden edistäminen. Webinaarissa kuullaan puheenvuoroja mm. hankkeessa työskennelleiltä kuntoutuksen asiantuntijoilta. Webinaarissa myös julkaistaan uunituore opas, joka tarjoaa käytännön vinkkejä itsenäisen elämän tueksi. Tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin, mutta varaathan ajan jo kalenteriisi. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Lisää tietoa hankkeesta löydät sivuilta:nkl.fi/fi/hankkeet
database.centralbaltic.eu/project/128- Ulkoinen linkki

Terveisin,
Hanna Forsman, projektipäällikkö
Timo Ylikarhu, projektityöntekijä

Luuta hukassa, narsisseja tukassa.
Hiirenkorvat höröllä, mämmivatsa löröllä.
Tättärää, noita tää,
terveisiä lähettää.
Iloista Pääsiäistä!

Hyvää Pääsiäistä kaikille!
Terveisin Pia ja Susanna

*******

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 13-2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

KANSAINVÄLINEN OPASKOIRAPÄIVÄ 27.4.2022
Vuoden teeman: Team Opaskoira -tapahtuma Lappeenrannassa

ke 27.4. klo 15-16
Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta, Kahvitarjoilu!
Tule tutustumaan opaskoira toimintaan ja vuoden teemaan: Team Opaskoira,
Saat tietoa mm:
– Hoitoperhetoiminnasta
– Opaskoirien koulutuksesta
– Peesareista ja peesaritoiminnasta
– Opaskoirakäyttäjiä paikalla koirineen, voit kysellä kokemuksia
– Opaskoiratuotteita myynnissä, voit tukea opaskoira toimintaa
Toimimme koronaturvallisesti, siksi pyydämme ennakkoon ilmoittautumista viimeistään 26.4. Klo 14 mennessä, p. 050 432 8431 tai spostilla:
puheenjohtaja@opaskoirayhdistys.fi 
TERVETULOA!!

ELOKUVA, JOKA JOKAISEN VANHUSHOIVASTA HUOLESTUNEEN, HOIVATYÖN TILANTEESTA KIINNOSTUNEEN JA KUOROSSA LAULAVAN PITÄÄ NÄHDÄ
ARMOTONTA MENOA
hoivatyön lauluja on koskettava ja tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhushoivan tilasta, hoivatyöntekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla.  Elokuvan tarinoissa seurataan lähihoitaja Tiinaa Hämeenlinnassa, eläkeläisiä Kaavilla ja vanhushoivan digiloikkaa Helsingissä. Seuraa paikkakuntasi elokuvateatterin ohjelmistoa 8.4. Alkaen. Voit koota myös isomman ryhmän katsomaan elokuvaa, useimmat teatterit antavat ryhmille alennuksen. Jos elokuva ei ole ohjelmistossa, pyydä paikkakuntasi elokuvateatteria järjestämään näytös ryhmällesi. Teatteri hoitaa yhteydet elokuvan levittäjään, Pirkanmaan elokuvakeskukseen.
Näytöspaikat ja teatterien yhteystiedot
https://www.facebook.com/ArmotontaMenoa
https://www.instagram.com/armotontamenoaelokuva/

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE huhtikuu 2022
Eläkettä saavan hoitotuki

Tässä tiedotteessa kerromme eläkettä saavan hoitotuesta. Muista vammaistuista löydät tietoa esimerkiksi näkövammaisen palveluoppaasta ja Kelasta.
Eläkettä saavan hoitotuki tukee sairaan tai vammaisen eläkkeensaajan kotona asumista ja siellä tapahtuvaa hoitoa sekä korvaa sairaudesta tai vammasta aiheutuvia erityskustannuksia. Tuki helpottaa avun ja palvelujen hankkimista ja itsenäistä kotona asumista. Tukea voi saada 65 vuotta täyttänyt tai alle 65-vuotias työkyvyttömyyseläkkeellä, kuntoutustuella tai yksilöllisellä varhaiseläkkeellä oleva henkilö. Tukeen eivät vaikuta hakijan omat tai perheen tulot tai omaisuus. Hoitotukea ei veroteta.
Vuonna 2022 hoitotuen määrät ovat:
•                perustuki 73,00 e/kk
•                korotettu tuki 159,04 e/kk
•                ylin tuki 336,30 e/kk.
Hoitotuen hakutilanteessa huomioitavaa:
Tukiratkaisussa arvioidaan kokonaistilanne sekä avun, ohjauksen ja valvonnan tarve henkilökohtaisissa toiminnoissa. Avun tarve vain kotitaloustöissä ja asioinneissa ei riitä tuen saamiseen. Toimintakyvyn tulee olla heikentynyt ainakin vuoden ajaksi. Tuki voidaan myöntää korotettuna, jos perustuen edellytykset täyttyvät ja vammasta tai sairaudesta aiheutuvat erityiskustannukset nousevat vähintään korotetun tuen määrään. Tukea voidaan myöntää takautuvasti yleensä vain puolen vuoden ajalta. Sokealla henkilöllä on aina oikeus vähintään perushoitotukeen. Heikkonäköisellä henkilöllä ei automaattisesti tätä oikeutta ole.

Tarkka ja yksityiskohtainen hakulomakkeen täyttäminen kannattaa
Hakukaavakkeet ovat pelkistettyjä. Tässä muutamia yleisperiaatteita sekä apukysymyksiä kaavakkeen täyttöön: Vaikka tuen perusteena on avun tai valvonnan tarve henkilökohtaisissa toimissa, kotitaloustöissä ja asioinnissa, voidaan tarvetta katsoa olevan silloinkin, kun apua ei ole saatavilla ja on selviydyttävä apuvälineiden tai oman sinnikkyytensä avulla. Valvontaa voivat osittain korvata esimerkiksi omaisten kesken sovitut erityisjärjestelyt tai erilaiset hälytys- ja puhelinjärjestelyt. Hakemuksen liitetään lääkärintodistus, yleensä C-lausunto, jossa on kuvattuna yksityiskohtaisesti toimintakyvyn alenemiseen ja avuntarpeeseen vaikuttavat seikat. Muutkin lääkärin- ja asiantuntijalausunnot kannattaa liittää hakemukseen, jos niissä on kokonaistilanteen kannalta jotain olennaista tietoa. Valmiiksi täytetty hakulomake auttaa lausuntoa kirjoittavaa lääkäriä kuvaamaan arkipäivän ongelmatilanteita ja niistä selviytymistä lääkärinlausunnossa.

Tarkennuksia hakukaavakkeen kysymyksiin
Liikkuminen sisällä: tuttu tai vieras ympäristö, portaat, valaistus, ulkoa sisään tullessa, löytyvätkö ovet, huonekalut, virastoissa asiointi, jonotusnumerot.
Liikkuminen ulkona: tuttu tai vieras ympäristö, korkeuserot, katukivien reunat, suojatiet, liikennevalot, lähestyvät autot, asuinympäristö, hämärä ja pimeä, sadekeli, vastasatanut lumi, auringon häikäisy.
Pukeutuminen: vaatteiden löytäminen komerosta ja valinta, vaatteiden siisteyden tarkistaminen, väri, lajittelu ja peseminen?
Henkilökohtainen hygienia: pesuainepullojen tarkistaminen, parranajo, kynsien leikkaaminen, peilikuvan näkeminen, avuntarve suihkussa tai saunassa esim. vesien sekoittamisessa ja saunan lämmityksessä, jos ei suihkua tai sähkösaunaa.
Ruokailu tai ruoanlaitto: ruoan osto, laitto, annostelu, nesteiden kaataminen, ruokailujätteiden hoitaminen ja lajittelu, tiskaus ja siivoaminen.
Vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa: henkilöiden tunnistaminen, keskustelun seuraaminen.
Kodinhoito: siivoaminen ja jälkien tarkistaminen, kadonneet tavarat, pyykkihuolto, silitys ja muu vaatehuolto, irronneet napit ym. pienet korjaukset, kauppa- ja virastoasiat, kellonaika, tiedonhankinta, postin luku, kirjoitusapu.
Lääkityksen hoito: lääkkeiden annostelu ja ottaminen, reseptien löytäminen, verensokerin tai verenpaineen mittaaminen.
Esimerkkejä jatkuvista erityiskustannuksista:
Kotipalvelusta, tukipalveluista ja kotisairaanhoidosta aiheutuvat sekä palveluasumisen tai tuetun asumisen hoito- ja hoivakustannukset, laitoshoidon ja sairaalahoidon kustannukset (ei pitkäaikaisen laitoshoidon maksut) ja lääkärin tai hammaslääkärin antamasta tai määräämästä hoidosta sekä lääkkeistä ja kuntoutuksesta aiheutuvat kustannukset.

Muutoksenhaku
Kielteiseen päätökseen voi hakea muutosta. Valitusaikaa on päätöksen postituspäivästä 7+ 30 päivää. Valitus toimitetaan Kelaan.
Kelalta kannattaa pyytää kopiot kaikista päätökseen liittyvistä asiakirjoista. Erityisesti asiantuntijalääkärin kannanotto tai muu Kelan sisäinen keskustelu on hyvä tietää ennen valitusasiakirjojen laatimista. Valituksen sijaan tai rinnalle voi harkita uuden hakemuksen tekoa, jos alkuperäisessä hakemuksessa ei ole tullut ilmi kaikkia asiaan vaikuttavia seikkoja. Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijat avustavat tarvittaessa muutoksenhaussa.
Lähteet: www.kela.fi Näkövammaisen palveluopas 2022

Digitukiopastukset
Kevään viimeinen digitukiopastuskerta pidetään keskiviikkona 20.4.2022 Iso apu -palvelukeskuksessa, Esterinkatu 10- Ulkoinen linkki. Vapaaehtoiset digivertaisohjaajat neuvovat sähköisessä asioinnissa ja antavat digitukea niin pienemmissä kuin suuremmissa ongelmissa. Heitä voi myös pyytää henkilökohtaisille digitukikotikäynneille.
Digitukiopastukset ovat kaikille avoimia, ei ennakkoilmoittautumisia.
Kaikki toiminta on luottamuksellista ja maksutonta.
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Eksoten vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin:
Riia Karels, p. 040 139 0366, riia.karels@eksote.fi

Tervetuloa kuuntelemaan ”Aktiivinen näkövammainen nuori” -webinaaria! ti 24.5. klo 9–11.30
Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiriksen kaksivuotisen My Own Life -kehityshankkeen tavoitteena on ollut aktivoida näkövammaisia nuoria ja ehkäistä syrjäytymistä. Se on toteutettu yhteistyössä Viron näkövammaisten liiton kanssa. Hanke lähenee loppuaan, ja nyt on aika jakaa kokemuksia ja tietoa eteenpäin kaikille, joita kiinnostaa näkövammaisten nuorten omatoimisuuden edistäminen. Webinaarissa kuullaan puheenvuoroja mm. hankkeessa työskennelleiltä kuntoutuksen asiantuntijoilta. Webinaarissa myös julkaistaan uunituore opas, joka tarjoaa käytännön vinkkejä itsenäisen elämän tueksi. Tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin, mutta varaathan ajan jo kalenteriisi. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Lisää tietoa hankkeesta löydät sivuilta:
nkl.fi/fi/hankkeet
database.centralbaltic.eu/project/128- Ulkoinen linkki

Terveisin,
Hanna Forsman, projektipäällikkö
Timo Ylikarhu, projektityöntekijä

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 12-2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

SITRUUNAKERHO
ma 4.4. klo 12:30-15:00, Olavinkulman Olkkarissa. Vieraana gerontologian opiskelija, vetää myös jumppaa.

Kevään viimeinen Sitruunakerho on ma 2.5. klo 12:30-15:00, Olavinkulman Olkkarissa.
Sitruunakerho alkaa syksyllä ma 5.9. klo 12:30-15:00 tutussa paikassa.

KÄSITYÖPÄIVÄT
Huom! Poikkeuksellinen viikonpäivä Ke 6.4. klo 10-15 Kasun ja Etelä-Karjalan Näkövammaisten käsityöpäivä pidetään Lappeenrannan toimintakeskuksella. Päivän aiheena on Fimo-massa askartelu sekä makramee solmeilulla mukinalunen. Ilmoittautumiset ja ruokarajoitteet 31.3. mennessä Anni Väänäselle p. 044 5785271.

TOIMINTAKESKUKSELLE ON ASENNETTU INDUKTOSILMUKKA
Induktiosilmukka on kuulokojeen käyttäjälle suunniteltu kuuntelun apuväline. Sen avulla siirretään ääni langattomasti vahvistettuna suoraan kuulokojeelle. Sen ansiosta kuulokojeen käyttäjä voi kuunnella vahvistettua ääntä ilman taustahälyä.

IMATRAN KAUPUNKI PYYTÄÄ KOMMENTTEJA
Imatran kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman luonnos on kommentoitavana parhaillaan. Kommentit voi jättää joko kaupungin verkkosivulla www.imatra.fi- Ulkoinen linkki tai käydä täyttämässä paperinen lomake pääkirjastossa tai kaupungintalon asiakaspalvelussa 6.4.2022 mennessä.
Suunnitelma löytyy osoitteesta:
https://www.imatra.fi/uutinen/2022-03-24_kommentoi-imatran-kaupungin-yhdenvertaisuus-ja-tasa-arvosuunnitelman-luonnosta- Ulkoinen linkki

Kommentoi Imatran kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman luonnosta
Luonnosta voi kommentoida 6.4. saakka.
Imatran kaupunki päivittää lakisääteistä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaansa. – Pyydämme asukkaiden ottavan kantaa suunnitelman luonnokseen- Ulkoinen linkki. Kommentointia on pyritty helpottamaan jakamalla suunnitelma osiin, joihin voi halutessaan kommentoida erikseen, kertoo työllisyys- ja Kehittämiskoordinaattori Sirkku Sarlomo.
Kysely on auki verkkosivulla 25.3.-6.4.2022- Ulkoinen linkki. Kyselyyn voi vastata myös kaupungin asiakaspalvelussa ja pääkirjastossa joko paperilomakkeella tai sähköisesti.
Lisätietoja: Kehittämis- ja työllisyyskoordinaattori Sirkku Sarlomo, sirkku.sarlomo@imatra.fi, p. 020 - 617 2225

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman teosta on säädetty lailla
Ihmisten yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta säädetään useissa laeissa, kuten perustuslaissa, kuntalaissa ja erityisesti yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaissa. Yhdenvertaisuuslain mukaan kunnan tulee edistää yhdenvertaisuuden toteutumista
·       viranomaistoiminnassa ja palvelutoiminnassa,
·       koulutuksen järjestäjänä opetustoiminnassa ja
·       työnantajana rekrytointi- ja työnjohtotoiminnassa.
Viranomaisen on kaikessa toiminnassaan edistettävä naisten ja miesten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Viranomaisen tulee luoda ja vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan naisten ja miesten tasa-arvon edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Erityisesti viranomaisen tulee muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät tasa-arvon toteutumista. Tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi sekä kaikenlaisen syrjinnän estämiseksi kunnan on arvioitava jatkuvasti ja säännöllisesti yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä arvioinnin osoittamiin tarpeellisiin korjaaviin toimenpiteisiin.

Älkää huomenna uskoko kaikkea mitä kuulette/luette. Se on 1.4. näes!

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 11-2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki
TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.
KEVÄÄN VIIMEISIÄ KE-KLUBEJA VIEDÄÄN
Ke 30.3. Klubilla luvassa:
Käsien ja pään rentoutusta sekä aivojumppana kevyttä tietovisaa. Vetäjinä Susanna Kovasin ja Marja-Liisa Jäkärä.
Ti 26.4. klo 12:30-14:00 toimintakeskuksella. Vapun vastaanotto. Mukavaa yhdessäoloa, vappuvisa palkinnoin ja herkullista vappupurtavaa.
Ke 27.4. EI KLUBIA
KÄSITYÖPÄIVÄT
Huom! Poikkeuksellinen viikonpäivä Ke 6.4. klo 10-15 Kasun ja Etelä-Karjalan Näkövammaisten käsityöpäivä pidetään Lappeenrannan toimintakeskuksella. Päivän aiheena on Fimo-massa askartelu sekä makramee solmeilulla mukinalunen.
Ilmoittautumiset ja ruokarajoitteet 31.3. mennessä Anni Väänäselle p.044 5785271.
SENIOREIDEN TOIMINNANLLINEN AAMUPÄIVÄ
Pe 25.3. Klo 10-12, Urheilutalolla Pohjolankatu 29, Lappeenranta.
Tule kokeilemaan erilaisia toimintakykyä mittaavia testejä!
Lappeenrannan liikuntatoimi järjestää yhteistyössä LAB-
ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijoiden kanssa tapahtuman,
jossa pääset kokeilemaan monipuolisesti kaikille soveltuvia
toimintakykyä mittaavia testejä sekä erilaisia toimintapisteitä.
Tapahtuma on maksuton eikä vaadi ilmoittautumista.
Toiminta tapahtuu väljissä tiloissa.
Tervetuloa mukaan!
Lisätietoja: ulla.pyysalo@lappeenranta.fi p. 040 674 2869
Tässä lyhyesti seuraavista tapahtumista. Painakaahan hyvin mieleen käsityöpäivien ja vapun vastaanoton tavallisuudesta poikkeavat viikonpäivät!
Toivotaan, että lumimyräkkä pysyy poissa.
Hyvää loppuviikkoa kaikille.

******

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 10-2022
Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa:
https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

PUHEENJOHTAJA POISSA
Susanna Kovasin poissa 3.-10.3.2022. Tuona aikana puheenjohtajan tehtäviä hoitaa varapuheenjohtaja Mikko Ojanen, p 050 581 7770, sähköposti: m.ojanen@luukku.com

KE-KLUBI
ke 16.3. klo 12:30-14:30, toimintakeskuksella. Vierailijana Tero Tuomainen, esittelyssä uusi kannettava ja sen käyttö jäsenille. Kuunnellaan myös lehtiä luetuksen kautta.

SAIPA-JUKURIT KUVAILUTULKATTU PELI
pe 18.3. etkot klo 16:30 toimintakeskuksella. Klo 18:30 peli alkaa jäähallilla, lähtö toimintakeskukselta 17:45. Lätkä -hengessä tarjolla purtavaa ja juotavaa. Vielä on tilaa Saipa-faneille. Ilmoittaudu viimeistään ti 15.3. klo 14:00 mennessä.

MUISTUTUS KEVÄTKOKOUKSESTA 23.3. klo 13:00, materiaalin saa sähköpostilla toimistolta 14.3. alkaen. Kahvitarjoilun vuoksi, ilmoittautumiset viimeistään 21.3. klo 14 mennessä, p. 040 486 0056. Kahvitarjoilu 12:30-13:00. Jäseniä toivotaan runsaasti paikalle.

OIKEUKSIEN VALVONTA TIEDOTTAA
Maaliskuu 2022, kuukausitiedote

Kotipalveluja arvonlisäverottomasti
Jos toimintakykysi heikentyy ikääntymisen, vamman tai sairauden vuoksi, voi sinulla olla oikeus saada kotiin arvonlisäverottomia palveluita, kuten ateria-, vaatehuolto-, siivous-, kylvetys-, lumenluonti- ja saattajapalvelua.
Arvonlisäverottomien palvelujen saamiseen ei tarvita viranomaisen, kuten sosiaalityöntekijän tai lääkärin, tekemää päätöstä. Riittää, kun palveluntuottaja tekee kanssasi kirjallisen palvelusopimuksen sosiaalihuoltopalvelujen tuottamisesta ja yleensä kotikäynnin yhteydessä palvelusuunnitelman. Voit saada palvelua, vaikka perheessäsi olisi vammaton perheenjäsen, esimerkiksi puoliso. Kuntien ja kuntayhtymien tuottamat palvelut ovat automaattisesti. arvonlisäverottomia.
Voit saada myös yksityisten palveluntuottajien palveluja tietyin edellytyksin ilman arvonlisäveroa. Tällöin toiminnan on oltava sosiaaliviranomaisten valvomaa, ja palvelu myydään sosiaalihuollon tarpeessa olevalle henkilölle, jonka toimin­takyky on alentunut.

Mitä vaaditaan?
Palveluntuottajan on oltava kunnan valvoma ja hyväksymä. Kunnan verkkosivuilta voi löytyä valmis lista niistä yrityksistä, jotka kunta on hyväksynyt palveluntarjoajiksi.
Voit kysyä palveluntuottajista omalta sosiaalityöntekijältäsi.
Hyväksytyt palveluntuottajat tietävät itsekin, saako heidän kauttaan palveluita ilman arvonlisäveroa, joten voit myös tiedustella asiaa suoraan suunnittelemaltasi palveluntuottajalta.

Kuinka toimia?
Valitse palveluntuottaja.
Kerro palveluntuottajalle, miten toimintakykysi on heikentynyt.
Määrittele yhdessä palveluntuottajan kanssa, mitä apua tai palveluja tarvitset ja kuinka usein. Virallisia lausuntoja tai lääkärintodistuksia ei tarvita. Tämän jälkeen palveluntuottaja päättää mahdollisuudestasi arvonlisäverottomaan hintaan.
Tee palveluntuottajan kanssa palvelusuunnitelma ja palvelusopimus.

Voiko palvelusta saada myös kotitalousvähennyksen?
Voit saada myös arvonlisäverottomasta palvelusta kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennykseen oikeuttavat tavanomaiset hoito- ja hoivapalvelut sekä kodinhoidon palvelut, joihin myös kotisiivous kuuluu. Jotta saisit palvelusta kotitalousvähennyksen, täytyy palvelua tuottavan yrityksen kuulua ennakkoperintärekisteriin ja harjoittaa tuloveron alaista toimintaa sekä työ tulee lähtökohtaisesti suorittaa kotonasi.
Huomioitavaa: Jos maksat palvelun kunnan myöntämällä palvelusetelillä, et saa ostetusta palvelusta kotitalousvähennystä.

Lähteet:
Yksityisten sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisäverotus (vero.fi)
Kotipalvelua ilman arvonlisäveroa (ekl.fi)- Ulkoinen linkki


Ylen kuvailutulkatut ohjelmat kevät ja kesä 2022:
Dokumenttielokuva Aalto
Yle Teema 18.3.2022, Areena 4.6.2022

Transport -draamasarja (8 osaa)
Areena 25.3.2022, Yle TV1 27.3.2022 alkaen

Dokumentti Punkkisota
Areena 28.3.2022, Yle TV2 28.3.2022

Dokumentti Invisible Demons - Tuhon merkit
Areena 28.3.2022, Yle Teema 5.4.2022

Elokuva Helene
Areena 9.4.2022, Yle Teema 9.4.2022

Pysäyttäkää Nyqvist -komediasarja (8 osaa)
Areena 20.5.2022, TV1 22.5.2022 alkaen.
Sarjan esityspäivämäärä saattaa vielä muuttua.

Elokuva Mehiläiskesä
Areena 20.5.2022, Yle Teema 21.5.2021

Dokumentti Kultainen maa
Areena 6.6.2022, TV1 7.6.2022

Elokuva Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset
Areena 22.6.2022, Yle TV2 22.6.2022

Elokuva Diva of Finland
Areena 29.6.2022, Yle TV2 29.6.2022
Ohjelmat ovat katsottavissa myös Areenassa, Kuvailutulkatut ohjelmat- Ulkoinen linkki.
Esitysaikoihin saattaa tulla vielä muutoksia, Ylen kuvailutulkatut ohjelmat näet kuukauden ajalta tästä listauksesta- Ulkoinen linkki.

 

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry viikkotiedote
Viikko 9-2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki <
ja Facebookissa:
https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

PUHEENJOHTAJAN POISSA
Susanna Kovasin poissa 3.-10.3.2022. Tuona aikana puheenjohtajan tehtäviä hoitaa varapuheenjohtaja Mikko Ojanen, p 050 581 7770, sähköposti: m.ojanen@luukku.com

SITRUUNA-KERHO
MA 7.3. klo 12:30 – 15:00, Olavin kulman olkkarissa. Vieraana pastori Susanna Halla.

MUISTUTUS KEVÄTKOKOUKSESTA 23.3. klo 13:00, materiaalin saa sähköpostilla toimistolta 14.3. alkaen. Kahvitarjoilun vuoksi, ilmoittautumiset viimeistään 21.3. klo 14 mennessä, p. 040 486 0056. Kahvitarjoilu 12:30-13:00. Jäseniä toivotaan runsaasti paikalle.

VIELÄ OLISI MUUTAMA LIPPU TARJOLLA
PUHELINLANGAT LAULAA Imatralla 26.3. klo 18:00. Ilmoittautumiset viimeistään 24.2. klo 14 mennessä toimistolle. Vielä on muutama paikka vapaana. Kyyti Lpr-Imatra-Lpr järjestetään.

VIELÄ MUISTUTUS OMAVASTUUOSUUKSIEN MAKSUSTA
Yhdistyksen tilinumero FI03 5620 0920 3789 31

KAATUMISEN EHKÄISYN TOIMINTAMALLI VALMISTUU KEVÄÄN AIKANA ETELÄ-KARJALAAN, MAALISKUUSSA TYÖPAJOJA IKÄIHMISILLE KUNTIEN ARJEN OLOHUONEISSA
Kaatumisen ehkäisyä pidetään yhtenä merkittävänä hyvinvointia ja terveyttä edistävänä toimena, sillä tutkimustiedon mukaan jopa 50 prosenttia kaatumisen aiheuttamista murtumista voidaan ehkäistä säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla.
Kaatumisen ehkäisyn työpajat ikäihmisille Arjen olohuoneissa maaliskuussa:

3.3 klo 13 Lemin Arjen olohuoneessa
9.3 klo 10 Parikkalan Arjen olohuone Kirnussa
11.3 klo 13 Savitaipaleen Arjen olohuone Toimintakeskus Suvannossa
14.3 klo 12 Luumäen Arjen olohuone Seuratalo Joukolassa
15.3 klo 10 Sammontorin asukastila Lappeenrannassa
15.3 klo 13 Rautjärven Arjen olohuoneessa
16.3 klo 13 Imatran Iso apu -palvelukeskuksessa
17.3 klo 14 Taipalsaaren Arjen olohuone kohtaamispaikka Luodossa
28.3 klo 13 Ruokolahden Arjen olohuone Elvinkulmassa

NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN TUETUT LOMAT 2022
Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.
Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.

 • Kerro hakemuksessa näkövammastasi.
 • Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.
 • Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Mikäli hakija tarvitsee avustajan, hän hankkii sen itse
  (hakemuksessa mainittava avustajan nimi ja henkilötunnus), avustajan omavastuu 60 €.
 • Majoitus kahden hengen huoneissa.
 • Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.
 • Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.
 • Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

  Vuoden 2022 lomat
  Lohja Spa & Resort 14.-19.3.
  Vesileppis 24.-29.4.
  Virkistyshotelli Yyteri 16.-21.5.
  Kylpylähotelli Sani 29.5.-3.6.
  Lehmirannan lomakeskus 18.-23.7.
  Koivupuisto 21.-26.8.
  Hotelli Kivitippu 11.-16.9.
  Imatran Kylpylä 2.-7.10.
  Kylpylähotelli Rauhalahti 21.-26.11.
  Lohja Spa & Resort 23.-28.12. joululoma

https://www.solaris-lomat.fi/wp-content/uploads/2017/03/Solaris_Tuetut_lomat_hakemus-2022-WEB.pdf- Ulkoinen linkki
Voit myös tilata postitse hakemuksen ja painetun lomakalenterimme.
https://www.solaris-lomat.fi/lomakalenteri/- Ulkoinen linkki

YLEN KUVAILUTULKATTUJA OHJELMIA MAALIS-HUHTIKUUSSA
Kuvailutulkatut tv-ohjelmat 3.3.2022 - 7.4.2022
10.03.2022 Yle Teema 21.01
Aalto (7)

Lumoava dokumenttielokuva arkkitehti Alvar ja Aino Aallosta ja heidän teoksistaan ympäri maailmaa. Elokuva vie kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla. O: Virpi Suutari T: Euphoria Film Kuvailutulkkausmahdollisuus TV-esityksessä.
18.03.2022 Yle Teema 13.25 Aalto (7)
Lumoava dokumenttielokuva arkkitehti Alvar ja Aino Aallosta ja heidän teoksistaan ympäri maailmaa. Elokuva vie kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla. O: Virpi Suutari T: Euphoria Film Kuvailutulkkausmahdollisuus TV-esityksessä.
29.03.2022 Yle TV2 21.15
Punkkisota (12)

Ohjaaja Joonas Berghäll etsii syitä pitkään jatkuneisiin oireisiinsa. Punkkien aiheuttamien tautien oireita tunnetaan huonosti potilaiden jäädessä ilman hoitoa. T: Oktober Oy. Kuvailutulkkausmahdollisuus TV-esityksessä.
03.04.2022 Yle TV2 13.50
Punkkisota (12)

Ohjaaja Joonas Berghäll etsii syitä pitkään jatkuneisiin oireisiinsa. Punkkien aiheuttamien tautien oireita tunnetaan huonosti potilaiden jäädessä ilman hoitoa. T: Oktober Oy. Kuvailutulkkausmahdollisuus TV-esityksessä.
Yle areenan tarjonnan voit tarkistaa tästä linkistä.- Ulkoinen linkki

HYVÄ RAVITSEMUS EDISTÄÄ TOIMINTAKYKYÄ
Tervetuloa kuulemaan hyvästä ravitsemuksesta
toimintakyvyn edistäjänä perjantaina 11.3.22 klo 10.00-
11.30. Luentopaikkana on kaupungintalon valtuustosali, Imatra
Luennoitsijana toimii dosentti ETT Merja Suominen, Gery ry
Luento järjestetään osana Voimaa ruuasta-hanketta.
Hankkeessa edistetään ikääntyneiden hyvää ravitsemusta ja
hyvinvointia luentojen, ohjauksen ja viestinnän avulla
Gery ry edistää ikäihmisten hyvinvointia ravitsemuksen, liikunnan
ja sosiaalisentoiminnan avulla

Lämpimiä ja kuivempia kelejä odotellessa,
toimiston väki

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
Viikko 8-2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa:
https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

PUHEENJOHTAJAN POISSA
Susanna Kovasin poissa 3.-10.3.2022. Tuona aikana puheenjohtajan tehtäviä hoitaa varapuheenjohtaja Mikko Ojanen, p 050 581 7770, sähköposti: m.ojanen@luukku.com.

KE-KLUBI 2.3. klo 12:30-14:30, toimintakeskuksella.
Vieraana Tuija Valjakka Martoista.

SAIPA-JUKURIT KUVAILUTULKATTU PELI
Ottelun uusi ajankohta on pe 18.3. klo 18:30. Vielä muistutus omavastuun 5 €, maksamisesta yhdistyksen tilille.

KEVÄTKOKOUS 23.3. klo 13:00, materiaalin saa sähköpostilla toimistolta 14.3. alkaen. Kahvitarjoilun vuoksi, ilmoittautumiset viimeistään 21.3. klo 14 mennessä, p. 040 486 0056. Kahvitarjoilu 12:30-13:00.

PUHELINLANGAT LAULAA Imatralla 26.3. klo 18:00. Ilmoittautumiset viimeistään 24.2. klo 14 mennessä toimistolle. Vielä on muutama paikka vapaana. Kyyti Lpr-Imatra-Lpr järjestetään.

VAPUN VASTAANOTTO siirtyy ti 26.4. klo 12:30-14:30, aikataulullisista syistä. Tervetuloa vappua vastaanottamaan ti 26.4. luvassa herkuttelua, vappuvisa sekä mukavaa yhdessäoloa.

KASUN JÄSENTIEDOTE on ilmestynyt ja jos et ole sitä saanut, ota yhteys Kasun toimistoon p. 044 555 8637.

KASUN LEIRI JA KESÄRETKI
Ilmoittautumiset suoraan Kasun toimistoon ja maksu Kasun tilille. Ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät Kasun jäsentiedotteesta.

LIIKUNTA/KÄSITYÖLEIRI, MARJOLASSA (PE-SU) 1.-3.4.
Etelä-Karjalan Näkövammaiset maksaa puolet omavastuusta eli, jäsenet maksavat 42,50 €.

Leirin omavastuu on 85 € (myös avustajille). Viralliset työsuhteessa olevat henkilökohtaiset avustajat maksavat kuitenkin leiristä koko hinnan 165 €. Kysy paikallisyhdistyksestä tukeeko jäseniä osallistumismaksuissa leirille. Omavastuuosuudesta vähennä paikallisyhdistyksen tuen määrä ja maksa se summa 24.3. mennessä Osuuspankin tilille FI43 5750 0120 2825 70. Ilmoittautuminen Kasuun 17.3. mennessä p. 044 555 8637

KESÄRETKI AHVENANMAA SU-KE 5.-8.6.
Etelä-Karjalan Näkövammaisten jäsenet maksavat 135 e Kasun tilille 14.4. mennessä. Kesäretki tehdään Ahvenanmaalle su-ke 5.-8.6.2022. Sitovat ilmoittautumiset 8.4. mennessä Kasun toimistoon p. 044 555 637. Kesäretken omavastuuosuus on kaikille 270 € (myös virallisille avustajille).

VIRITTÄYDY PARALYMPIALAISTEN TUNNELMAAN ETKOILLA!
Mitä on luvassa Pekingin paralympialaisissa? Mitä kannattaa seurata suomalaislajien lisäksi? Kuule tärpit ja taustatietoa tiistai-illan etkoilla 1.3.

Paraurheilun asiantuntijat keskustelevat tulevista Pekingin kisoista ja vastaavat yleisön kysymyksiin paralympialaisten avajaisviikolla. Mitä Suomen joukkueelta on odotettavissa? Mitä kaikkea kannattaa seurata? Mitä kiinnostavaa on luvassa suomalaislajien lisäksi? Tule kuulemaan asiantuntijoiden tärpit ja taustatietoa talviparalympialajeista.
Tervetuloa mukaan avoimeen verkkolähetykseen! Ei ilmoittautumista. Klikkaat vain alla olevaa linkkiä.
Liity seuraamaan lähetystä Teams Livessä tiistaina 1.3. klo 18–19 täällä- Ulkoinen linkki

HALUATKO KYSYÄ JOTAIN TALVIPARALYMPIALAJEISTA TAI LÄHETTÄÄ TERVEISIÄ SUOMEN JOUKKUEELLE?
Lähetä asiantuntijoille tai Suomen joukkueelle etukäteen kysymyksiä ja terveisiä täällä- Ulkoinen linkki

Vastaamme etkolähetyksessä!
Laita viestiä eteenpäin!
Tervetuloa!

 

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote

Viikko 7-2022Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

Lappeenrannan seurakuntatervehdys kuunneltavissa Luetuksella ja tulee pian Daisyna tilanneille.

PUHEENJOHTAJAN POISSA
Susanna Kovasin poissa 3.-10.3.2022. Tuona aikana puheenjohtajan tehtäviä hoitaa varapuheenjohtaja Mikko Ojanen, p 050 581 7770, sähköposti: m.ojanen@luukku.com

SAIPA-JUKURIT KUVAILUTULKATTU PELI
Ottelun uusi ajankohta on 18.3. klo 18:30.

SITRUUNAKERHO KOKOONTUU JÄLLEEN
21.2.2022 klo 12:30-15:00. Olavinkulman Olkkarissa, Olavinkatu 13, käynti Kallenkujan puolelta.

HUNin ICT APUVÄLINE-ESITTELYT TEAMS-YHTEYDELLÄ
Kiinnostaako sinua tai alueenne/yhdistyksenne jäseniä osallistua Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n (HUN) ICT-tuen järjestämiin EtäApuväline-esittelyihin?

HUNin ICT-tuki järjestää EtäApuväline-esittelyjä kerran kuukaudessa yhteistyössä apuvälinetoimittajien kanssa. Esittelyt on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kevään aikana mukana ovat vuorollaan Näköpiste Polar Print Oy, Optiikka Juurinen Oy, Code-Q Oy sekä Aviris-apuvälinemyymälä ja NKL:n kuuntelulaitepalvelu.

Esittelyt järjestetään Teams-yhteydellä tai koronan salliessa hybridimuotoisena. Teamsin käyttö ei ole kuitenkaan välttämätöntä, vaan esittelyihin voi liittyä myös perinteisellä puhelinsoitolla. HUNin ICT-tuki avustaa näissä tarvittaessa.

Esittelyssä kerrotaan laitteista yleisesti ja selvitetään, kuinka ne toimivat käytännössä, sekä kerrotaan hankintaan liittyvistä asioista. Esittelyissä on varattu aikaa osallistujien kysymyksille ja kommenteille. Yleensä esittelyissä käydään aktiivista keskustelua esiteltävästä aiheesta, mutta myös yleisemmin esittelevän toimijan mahdollisista muista tarjolla olevista/toimittamista apuvälineistä.

Kevään aikana on tiedossa ainakin nämä esittelyt:
Ke 23.2. klo 14 – 16 Optiikka Juurinen Oy
Aiheina Eschenbach Vario digital lukutelevisio ja Dolphinin SuperNova -ohjelmisto.
Ke 30.3. klo 14 – 16 Code-Q Oy
Aiheena Dialoq-järjestelmä/sovellus, jolla käytetään tiettyjä Android-puhelimia puhekomennoilla.
Ke 27.4. klo 14 – 16 Näköpiste Polarprint Oy
Aiheina Go-box / Vo-box sekä Ruby 7 HD.
Ke 25.5. klo 14 – 16 NKL:n kuuntelulaitepalvelu
Aiheina Daisy-kuuntelulaiteet ja näiden uudet käytänteet.
Sisällöt saattavat vielä vaihdella.

Postituslista
haluatko mukaan postituslistalle ja mahdollisesti tiedottaa asiasta laajemmin alueellasi?
Esittelyistä tiedotetaan HUNin tiedotuskanavissa, jotka eivät saavuta kaikkia muualta Suomesta mahdollisesti mukaan haluavia. Keräämme nyt tietoja postituslistalle haluavista yhteyshenkilöistä, jotka myös välittäisivät tietoa omalla alueellaan. Voit ilmoittautua postituslistalle sähköpostilla ict@hun.fi tai HUNin ICT-tuen päivystyspuhelimeen 044 720 8644.

Kunkin apuväline-esittelyn tiedote lähetetään sähköpostilla HUN-tiedotteen lisäksi postituslistalla oleville, osallistumislinkki lähetetään esittelyyn ilmoittautuneille.
Olette kaikki lämpimästi tervetulleita HUNin ICT-tuen järjestämiin EtäApuväline-esittelyihin!
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry (HUN)
ICT-tuki

IMATRAN KAUPPATAKSIPALVELU
Kauppataksipalvelu tarjoaa ovelta ovelle kuljetuksen sekä kantoapua ostosten kanssa!
Kauppataksi palvelee maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Aamupäivävuoro lähtee klo 9 ja palaa noin klo 11.
Iltapäivänvuoro lähtee klo 14 ja palaa noin klo 16.
Hinta 5 € suunta, 10 € menopaluu
Asiakas haetaan kotoa ja viedään lähimpään palvelussa mukana olevaan kauppaan. Poikkeuksena kyydin voi tilata kaikkialta Prismaan ja Citymarkettiin. Palvelualue kattaa koko Imatran.
Tilaa kyyti viimeistään matkustuspäivänä klo 8.00 mennessä p. 0200 164 64
(1,08 €/puhelu+ 1,01 €/min.)

Mahdolliset muutokset päivitetään sivustolle imatra.fi/joukkoliikenne

Märkää torstaita, kuivempaa odotellessa…
Pia

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote

Viikko 6-2022

 

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme: 

https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki

Ja Facebookissa: 

https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

 

TOIMISTON ASIAKASPALVELU

Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

 

MUISTUTUS ILMOITTAUTUMISISTA

SaiPa-Jukurit kuvailutulkattu jääkiekkopeli 23.2.2022

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 16.2. klo 14 mennessä toimistolle.

 

Puhelinlangat laulaa musiikkinäytelmä Imatralla 26.3. klo 18:00. Ilmoittautumiset viimeistään 24.2. klo 14 mennessä toimistolle.

 

KE-KLUBI

2.3. klo 12:30-14:30 Kuunnellaan yhdessä lehtiä ja uutisia.

 

TULOSSA OHJELMISTOON DIGITUNTI!!!

Onko digitaalisten laitteiden käyttöön liittyviä kysymyksiä tai kiinnostuksen kohteita? Lappeenrannan toimintakeskukselta varattavissa maksuton Digitunti, jolloin saat ’näkövammaiselta näkövammaiselle’ opastusta esim. puhelimen ja tietokoneen sekä niiden apuvälineohjelmien käyttöön. Soita toimistoon p 0404860056 ja kerro toiveistasi niin varataan Sinulle oma aika!

 

ICT-OHJAAJA

Mikäli haluat tai tarvitset kotikäyntiä digiasioissa, ota yhteyttä Kasun ICT-ohjaajaan Jarmo Ylitaloon.

Yhteystiedot puhelin 044 980 2580 tai sähköposti jarmo.ylitalo@phn.fi

Huom! Jarmo on lomalla LOMALLA 28.2 - 6.3.2022.

 

 

OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA helmikuu 2022

Sähköinen asiointi helpottuu

Sähköisellä asioinnilla tarkoitetaan asioiden hoitoa tietokoneen tai älypuhelimen avulla. Tämä tiedote käsittelee viime vuosina parantunutta sähköistä asiointia näkövammaisten kannalta. Mahdollisuus suulliseen asiointiin säilyy ennallaan ja Näkövammaisten liitosta saa edelleen apua asioiden hoitamiseen entiseen tapaan.

Käytön edellytykset ja saavutettavuus

Jotta sähköinen asiointi onnistuu näkövammaiselta käyttäjältä, hänellä tulee olla tietokone tai älypuhelin ja niissä käytössä oman tarpeensa mukaiset apuohjelmat ja apuvälineet. Omat käyttötaidot sekä käyttöjärjestelmän ja apuohjelmien ajantasaisuus vaikuttavat käyttökokemukseen. Näiden lisäksi käytön edellytyksenä on palvelujen saavutettavuus. Saavutettavuudella pyritään varmistamaan kaikille käyttäjille tasavertaiset mahdollisuudet käyttää sähköisiä palveluita riippumatta kuulo- tai näkökyvystä, motorisista vaikeuksista tai muista toimintarajoitteista. Voimaan astuneen lainsäädännön myötä erityisesti julkisten sähköisten palvelujen saavutettavuus on parantunut huomattavasti, ja siitä on myös aiempaa helpompi antaa palautetta. Saavutettavuutta tulee palautteen perusteella parantaa silloin, kun saavutettavuus ei ole vastannut laissa asetettuja vaatimuksia.

Saavutettavuuslaki eli virallisesti Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa kunnan ja valtion organisaatioita sekä niitä yrityksiä ja järjestöjä, jotka katsotaan tiettyjen kriteerien mukaan julkisoikeudellisiksi organisaatioiksi. Näiden tahojen on siis noudatettava saavutettavuuslain vaatimuksia. Kuntien, terveydenhuollon, oppilaitosten ja Kelan palvelujen lisäksi muun muassa pankkipalvelujen on oltava saavutettavia.

OmaVero, OmaKela ja OmaKanta

Otsikossa on mainittu kolme keskeistä saavutettavaa julkisen tahon asiointikanavaa, joista voi kokeilla, mitä niistä omassa tilanteessa saa irti. Tämän lisäksi joissain kunnissa ja kuntayhtymissä otettu käyttöön mahdollisuus hakea sähköisesti palveluista muun muassa vammaispalveluja. Kuitenkin niidenkin lomakkeiden ja asiointikanavien, jotka eivät ole sähköisissä asiointipalveluissa, tulee täyttää saavutettavuuslain vaatimukset. Tämä tarkoittaa esimerkiksi PDF-lomakkeita.

Yhtä lailla Kelan sähköinen asiointi www.kela.fi/omakela- Ulkoinen linkki, omat terveystiedot www.kanta.fi- Ulkoinen linkki ja OmaVero www.vero.fi- Ulkoinen linkki voivat mahdollistaa itsenäisen tietojen tarkastelun ja asioinnin silloin, kun tietotekniset edellytykset ja käyttötaidot ovat kunnossa.

Niille, joille paperiposti tuntuu rasitteelta, tässä siis kenties helpotusta arkeen. Jo voimassa oleva saavutettavuuslainsäädäntö sekä kesäkuussa 2025 voimaan tulevat uuden esteettömyyslainsäädännön määräykset ovat lupaava tulevaisuuden suunta.

 

Lähteet:

https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi/digipalvelulain-vaatimukset/- Ulkoinen linkki

https://thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja/vammaisuus-yhteiskunnassa/esteettomyys-ja-saavutettavuus- Ulkoinen linkki

 

YLE:N KUVAILUTULKATUT OHJELMAT

Kuvailutulkatut tv-ohjelmat 9.2.2022 - 16.3.2022

11.02.2022
Yle Teema

13.15

Eatnameamet - Hiljainen taistelumme (S)
Nuoremman polven saamelaiset taistelevat oman olemassaolonsa ja epävarman tulevaisuutensa puolesta. O: Suvi West T: Vaski Filmi. Kuvailutulkkausmahdollisuus TV-esityksessä.

13.02.2022
Yle TV1

21.00

Mieheni vaimo (12)
Kausi 1, 6/8. Paljastus. Katrin ja Evelinin yksityiselämät kietoutuvat yhä tiukempaan solmuun. Katri saa viimein Eveliniltä vastauksia, mikä johtaa uuteen välirikkoon. Katri vaatii DNA-testiä Ailesta. Aleksi turvautuu ahdistuksessaan Eveliniin.

14.02.2022
Yle TV1

22.00

Mieheni vaimo (12)
Kausi 1, 6/8. Paljastus. Katrin ja Evelinin yksityiselämät kietoutuvat yhä tiukempaan solmuun. Katri saa viimein Eveliniltä vastauksia, mikä johtaa uuteen välirikkoon. Katri vaatii DNA-testiä Ailesta. Aleksi turvautuu ahdistuksessaan Eveliniin.

20.02.2022
Yle TV1

21.00

Mieheni vaimo (12)
Kausi 1, 7/8. Velkakirja. DNA-testin tulokset tulevat. Aleksin paniikkikohtaukset pahenevat ja hän ajautuu kauemmas ystävistään. Ailekin oireilee. Osmo ja Katri vierailevat tehtaalla. Osmo kertoo Katrille löytäneensä keinon päästä Evelinistä eroon.

21.02.2022
Yle TV1

22.00

Mieheni vaimo (12)
Kausi 1, 7/8. Velkakirja. DNA-testin tulokset tulevat. Aleksin paniikkikohtaukset pahenevat ja hän ajautuu kauemmas ystävistään. Ailekin oireilee. Osmo ja Katri vierailevat tehtaalla. Osmo kertoo Katrille löytäneensä keinon päästä Evelinistä eroon.

27.02.2022
Yle TV1

21.05

Mieheni vaimo (12)
Kausi 1, 8/8. Katrin ja Evelin. Katri ja Evelin keskustelevat yhdessä Kontun kohtalosta. Sekä Aleksi että Evelin tekevät tahoillaan aloitteen.

28.02.2022
Yle TV1

22.00

Mieheni vaimo (12)
Kausi 1, 8/8. Ktrin ja Evelin. Katri ja Evelin keskustelevat yhdessä Kontun kohtalosta. Sekä Aleksi että Evelin tekevät tahoillaan aloitteen.

10.03.2022
Yle Teema

21.00

Aalto (7)
Lumoava dokumenttielokuva arkkitehti Alvar ja Aino Aallosta ja heidän teoksistaan ympäri maailmaa. Elokuva vie kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla. O: Virpi Suutari T: Euphoria Film Kuvailutulkkausmahdollisuus TV-esityksessä.

 

 

Terveisin

Pia


*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote

Viikko 5 -2022

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme:
https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa:
https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU
Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

HELMIKUU ON KUNTOKUU
Kuntokuun kortit ovat noudettavissa toimistolta tai tilattavissa TÄÄLTÄ- Ulkoinen linkki ja tulostettavissa TÄÄLTÄ- Ulkoinen linkki.

PARIKKALAN VERTAISRYHMÄ
ti 8.2. klo 13:00-15:00, Parikkalan seurakuntatalolla. Lisätiedot Pentti Tarkkanen p. 0400 301 532.

KE-KLUBI
ke 9.2. klo 12:30-14:30, vieraana kuntoutusohjaaja Hanna Räisänen. Ilmoittautumiset viimeistään ma 7.2. klo 14:ntoista mennessä, P. 040 486 0056.

SAIPA-JUKURIT KUVAILUTULKATTU JÄÄKIEKKOPELI
ke 23.2. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 16.2. 14:ntoista mennessä toimistolle. Ennen peliä kokoonnutaan toimintakeskukselle klo 16:30. Tarjolla pikkupurtavaa ja juotavaa jääkiekkohengessä. Hallille lähdetään yhteiskyydillä klo 17:45, yhdistys tarjoaa kyydin. Paluu kyydin kaikki järjestävät itse.

112-PÄIVÄN TURVALLISUUSWEBINAARI
Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja yhteistyökumppanimme, olemme perinteisesti järjestäneet kyseisenä päivänä yleisötilaisuuksia ja tempauksia esimerkiksi kauppakeskuksissa. Korona haastaa meitä vielä, ainakin hetken. Olemme päättäneet tarjota Teille sekä edustamallanne jäsenistölle tai yhteistyökumppaneille mahdollisuuden osallistua 112-päivänä webinaariin. Olemme pyytäneet muutaman mielenkiintoisen alustuksen. Kohderyhmänä olemme me kaikki ikääntyvät sekä meidän ikääntyvien kanssa yhteistyötä tekevät. Liitteenä päivän ohjelma.

Lämpimästi tervetuloa Etelä-Karjalan puolustuslaitoksen järjestämään 112-päivän turvallisuuswebinaariin
Perjantaina 11.2.2022 klo 11:00-14:30

Ohjelma:
11.00-11:20 Päivän teema 112 – Vesa Kultainen, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
11:20-11:50 Korjausneuvonnan palvelut ja avustukset – Pekka Hulkkonen, Vanhustyön keskusliitto
11:50-12:20 72h varautuminen kotona – Päivi Jukkara, Etelä-Karjalan Martat
12:20-12:50 Ikäihmisten autoilu – Tarja Korhonen, Liikenneturva
13:10-13:40 Palotarkastajan tehtävät – Etelä-Karjalan pelastuslaitos
13:40-14:10 Kehittämistoiminta Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella – Vilma Kosonen, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
14:10-14:30 Loppukeskustelu – Vesa Kultanen, Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Tapahtuma järjestetään etäyhteyksin Microsoft Teamsissa. Linkkiä jaetaan verkostoissa sisäisesti. Linkki löytyy TÄSTÄ.- Ulkoinen linkki

IKÄÄNTYNEIDEN KOTIJUMPPAHETKI
Ikääntyneiden kotijumppahetki, keskiviikkoisin klo 10.00
Liikuntatoimi ja MyöLiikutaa! -hanke toteuttaa ikääntyneille suunnattuja helppoja kotijumppia 26.1.-16.2.2022.

Uuden kotijumpan pääset tekemään aina keskiviikkoisin klo 10.00,
kotijumpan kesto noin 20-30 min. Julkaisupäivät 26.1., 2.2., 9.2. ja 16.2.2022. Jumppia pääset tekemään täältä- Ulkoinen linkki.

Luvassa helppoa kotijumppaa, kuten tuolijumppaa.
Jumpat jäävät tallenteiksi ja löytyvät liikuntatoimen Youtube-tililtä, Liikuntatoimen helpot kotijumpat-soittolistasta. (Youtube ->Lappeenranta Liikuntatoimi -> Liikuntatoimen helpot kotijumpat-soittolista.)
Tallenteita voi katsoa ja niiden mukaan jumpata itselleen sopivana ajankohtana.
Tervetuloa jumppaamaan kanssamme.
Myö Liikutaa - kotona!

Tässä suoralinkki ikääntyneiden kotijumppahetken Youtube soittolistalle: https://youtube.com/playlist?list=PLCtwSaOXmgiosQnN5ZNEsMizzMdpVx- Ulkoinen linkki

VOIMAA RUUASTA -WEBINAARI
- ravitsemus ja lihasvoima
Tervetuloa webinaariin ti 1.2. klo 10.00-12.00
Ohjelma:
Voimaa ruuasta monipuolisesti syöden,
ETT, dosentti, Merja Suominen, Gery ry
Voimaa lihaksiin kuntosalilta,
TtM, suunnittelija, Annele Urtamo, Ikäinstituutti
Lihasvoimaharjoittelu kotiympäristössä ja taukojumppa,
TtM, fysioterapeutti, Pauliina Unkeri, FysioGeriatria
Keskustelua, kysymyksiä

Maksuton webinaari on kaikille avoin ja on suunnattu
ikäihmisille. Mukaan voi osallistua yksin tai ryhmässä.
Lisätietoja ja osallistumislinkki webinaariin löytyvät Geryn
kotisivuilta: www.gery.fi- Ulkoinen linkki

Liikunnallisin terveisin

Pia

*****

2022

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
Viikko 3 -2022

Viikkotiedotteessa oli vanhentunutta tietoa Imatran askartelukerhosta:
Paikkana on Palvelutalon ruokailutila ja aika on klo 14:00-17:00, torstai on säilynyt kerhopäivänä.
Terveisin
Anja ja Pia

 

****

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme: 

https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki
Ja Facebookissa:
https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU

Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

KE-KLUBIN kevätkauden avajaiset ke 26.1. klo 12:30-14:30. Tervetuloa suunnittelemaan yhdessä tulevaa klubiohjelmaa, retkiä, tapahtumia ja virkistyspäiviä. Pidetään vielä pirteä jumppahetki. Siitä se toimintakausi alkaa. Ideoinnissa mukana Susanna ja Pia. Muistattehan ilmoittautua viimeistään ma 24.1. klo 14: ntoista mennessä.

KERHOT

SITRUUNAKERHO on peruttu 20.2. asti, koronatilanteen vuoksi.

KEILAILU keskiviikkoisin keilahallissa. Lisätietoja Toivo Tarvainen p. 040 552 9789.

IMATRAN ASKARTELUKERHO to 27.1. klo 15:00-18:00, Kauppakatu 3, kerhohuone.
Yhteyshenkilö Anja Mursinoff p. 040 835 6240.

KÄSITYÖPÄIVÄ Kaakkois-Suomen Näkövammaisten ja Etelä-Karjalan Näkövammaisten yhteinen käsityöpäivä on siirretty myöhempään ajankohtaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Uusi päivämäärä ilmoitetaan viikkotiedotteessa.

Terveisiä toimistolta

Pia

 

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote

Viikko 2

Viikkotiedote luettavissa myös kotisivuillamme: 

https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammaiset-ry-viikkotiedote- Ulkoinen linkki

Ja Facebookissa: 

https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

TOIMISTON ASIAKASPALVELU

Toimistosta asiakaspalvelua puhelimitse ke ja to klo 10-14. P 0404860056. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Sähköpostilla eknakovammaiset@gmail.com. Käynnit toimistolla vain ajanvarauksella.

JÄSENTIEDOTE 1-2022

Jäsentiedote 1 on postitettu vuonna 2021 viikolla 50. Jäsentiedotteesta löydät tiedot kerhoista ja tapahtumista. 

Jos et ole saanut jäsentiedotetta haluamassasi muodossa, otathan yhteyttä toimistoon.

KERHOT

14.1. Ruokolahden kerho peruttu. Viikkotiedotteessa ilmoitamme, milloin kerho kokoontuu seuraavan kerran.

KÄSITYÖPÄIVÄ 27.1.

Kaakkois-Suomen Näkövammaisten ja Etelä-Karjalan Näkövammaisten ensimmäinen käsityöpäivä pidetään to 27.1.2022 klo 10-15 Lappeenrannan toimintakeskuksella. Aiheena ystävänpäiväkäsityöt. Ilmoittautuminen Anni Väänäselle p. 044 5785271 20.1. mennessä. Seuraavat käsityöpäivät pidetään maaliskuun alussa sekä huhtikuun lopulla, joiden tarkentuneet päivät ilmoitetaan viikkotiedotteessa.

PieniEle KERÄYS ALUEVAALEISSA

Yhdistyksemme osallistuu vammaisjärjestöjen PieniEle keräykseen Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella. Ennakkoäänestys on 12.-18.1.2022 ja varsinainen äänestyspäivä on 23.1.2022. 

Vapaaehtoiset lipasvahdit istuvat lippaiden ääressä sekä ennakkoäänestyksessä, että varsinaisena vaalipäivänä. Kiitos kaikille vapaaehtoisille!

Ennakkoäänestyspäivinä tapaat vapaaehtoisemme:

Lappeenranta: Sammonlahden kirjasto

Ylioppilastalo, Laserkatu 10

Imatra: Citymarketissa ke 12.1. klo 9-18 ja la 15.1. klo 10-16. Lisäksi S-Market Imatrankoski la 15.1. klo 12-16 ja S-Market Vuoksenniska la 15.1. klo 12-16

Ruokolahti: Kirjasto

Vaalipäivänä 23.1.

Joutsenon työväentalo, Huvitie 7

Imatra: Taiteiden talo (koulu), Telkänkatu 2 klo 9-13

Ruokolahti: palloiluhalli

OIKEUKSIEN VALVONTA TIEDOTTAA           

Kelan korvaamat taksimatkat

Kela-taksilla voit mennä julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon sekä kuntoutukseen. Vammaispalvelulain mukaisia vapaa-ajan asiointi- ja virkistys-, opiskelu- tai työmatkoja et voi käyttää terveydenhuoltoon liittyviin matkoihin.

Uutta vuonna 2022

Kela-taksin tilausnumerot muuttuvat vuoden 2022. Jokaisen maakunnan alueella liikennöi kaksi eri palveluntarjoajaa, joilla kummallakin on omat puhelinnumeronsa.  Voit siis valita, kumpaan numeroon soitat, kun haluat tilata Kela-taksin. Kela-taksin tilauspuhelu on jatkossakin maksuton. Katso uudet numerot tiedotteen lopusta. 

Kela korvaa vain ne matkat, jotka on tilattu alueesi tilausnumerosta. Matkasta maksat omavastuuosuuden, joka on yhteen suuntaan tehdystä matkasta enintään 25 euroa. Vuonna 2022 Kelan korvaamissa taksimatkoissa on edelleen 300 euron omavastuukatto eli ns. matkakatto, jonka jälkeen Kela- kyydit ovat maksuttomia. Jos käytät vuoden aikana paljon taksia, tarvitset matkakorvausta varten terveydenhuollon ammattihenkilön kirjoittaman todistuksen pitkäaikaisesta oikeudesta Kela-taksin käyttöön (SV 67). 

Uutena, asiakkaiden toivomana ominaisuutena on, että tiedot pitkäaikaisesta oikeudesta Kela-taksin käyttöön ja tarvitsemastasi kulkuneuvosta sekä omavastuuosuuden täyttyminen välittyvät Kelasta suoraan palveluntuottajalle.  Ilmoita Kelaan, jos haluat tiedon välittyvän näkövammastasi ja mukana olevista apuvälineistäsi välityskeskuksen kautta kuljettajalle. Nämä tiedot auttavat kuljettajaa ottamaan sinuun kontaktin. 

Uutena asiana on se, että voit halutessasi saada tekstiviestillä tiedon siitä, kun auto on hyväksynyt tilauksen, jolloin saat tietää myös kuljettajan puhelinnumeron.

Kuulo- ja puhevammaisten Kela-kyytien tilaus

Mikäli sinulla on kuulo- tai puhevamma, voit tilata Kela-taksin myös tekstiviestillä valitsemastasi alueellisesta tilauskeskuksesta. Ensimmäisellä tilauskerralla vuoden 2022 alkaessa tietosi pitää kuitenkin ilmoittaa puhelimitse tilauskeskukseen, joten varaathan tarvittaessa avustajan tai tulkin auttamaan sinua tietojen antamisessa puhelimitse.  Puhelun yhteydessä saat tiedot, miten jatkossa tilaus onnistuu tekstiviestin avulla. 

Muutoksia vakiotaksin käyttöön

Vakiotaksiasiakkuus perustuu jatkossakin yksilölliseen harkintaan. Se voidaan myöntää vain, jos matka estyisi muun kuin tutun kuljettajan kanssa. 

Jos olet saanut aiemmin oikeuden käyttää Kelan korvaamilla matkoilla vakiotaksia, oikeutesi siihen säilyy edelleen vuonna 2022. Koska palveluntarjoajat vaihtuvat, kannattaa sinun kysyä vakiotaksiltasi, jatkaako hän Kela-kuljetuksia jommallakummalla alueesi palveluntarjoajalla. Jos vakiotaksisi ei jatka kuljetuksiasi 1.1.2022, ole yhteydessä palveluntuottajaan, jotta sinulle järjestetään uusi vakiotaksi. Ennen uuden vakiotaksin valintaa, kannattaa Kelan suosituksen mukaisesti vertailla alkuvuoden aikana eri palveluntuottajia. 

Matkat koronatesteihin ja -rokotuksiin

Jos et voi terveydentilasi vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, voit saada korvauksen koronarokotukseen tehdystä taksimatkasta 30.6.2022 asti. Kela korvaa matkat myös koronatestiin.  Jos käyt esimerkiksi drive-in-koronatestissä, Kela korvaa taksimatkan lähtöosoitteestasi drive-in testiasemalle yhdensuuntaisena matkana, ja maksat matkasta yhden omavastuun (25 e) silloin, kun taksi odottaa sinua näytteenoton ajan. Tilaa taksi alueellisesta tilausnumerosta.

Kela-taksin alueelliset tilausnumerot 1.1.2022 jälkeen:

Etelä-Karjala, Taksi Saimaa Oy, 0800 555 123 tai Taksi Päijänne Oy, 0800 021 87

VAMMAISTEN IHMISTEN DIGITAALINEN JA TEKNOLOGINEN OSALLISUUS SUOMALAISESSA YHTEISKUNNASSA: SUBJEKTIIVISIA KOKEMUKSIA

Tutkimuksessa kartoitetaan Suomessa asuvien, täysi-ikäisten kuulo-, liikunta- ja näkövammaisten digitaalisen osallisuuden tilannetta yhteiskunnassamme sekä selvitetään muun muassa saavutettavuuteen liittyviä käytännön haasteita ja mahdollisuuksia. Kohderyhmältä kerätyn kyselyaineiston perusteella luodaan tilannekuva, jonka kautta yhteiskunnalliseen keskusteluun saadaan konkretiaa ja epäkohtiin voidaan puuttua muun muassa päätöksentekijöiden ja palveluntarjoajien toimesta

Tutkimuksen toteuttaa tutkijatohtori Tuuli Keskinen Tampereen yliopistosta. 

Koetko olevasi digitaalisesti osallinen yhteiskunnassamme? Jos olet Suomessa asuva aikuinen ja sinulla on kuulo-, liikunta- tai näkövamma, vastaa kyselyyn digiosallisuudesta: https://bit.ly/digiosallisuuskysely- Ulkoinen linkki  

EKSOTE TIEDOTTAA 

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valmistelusta kertova uutiskirje aloittaa ilmestymisensä. Ensimmäinen uutiskirje julkaistaan aivan pian nyt tammikuun ensimmäisillä viikoilla. Uutiskirje on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille.

Uutiskirje lähetetään tilaajaksi liittyneille ja voit liittyä uutiskirjeen postituslistalle tästä.- Ulkoinen linkki

Toivon, että jaat tätä uutiskirjeen tilauslinkkiä tässä aloitusvaiheessa omassa verkostossasi mahdollisille kiinnostuneille.

Kaikki uutiskirjeet julkaistaan myös eksote.fin alla olevilla hyvinvointialueen nettisivuilla: https://www.eksote.fi/eksote/etela-karjalan-hyvinvointialue/Sivut/default.aspx- Ulkoinen linkki

Hyvinvointialueen nettisivut löytyvät ilman suoraa linkkiä eksote.fin etusivun Suosituimmat sivut -listauksesta tai ylävalikon Eksote-valinnan alta.

 

Talvisin terveisin

Pia

 

*****

 

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry

 

VIIKKO 1

 

Hyvää alkanutta vuotta 2022 kaikille! Tässä vuoden alun tapahtumia ja tärkeitä tiedotteita.

 

Toimisto palvelee puhelimitse ja sähköpostilla 10.1.2022 alkaen ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. Toimistossa asiointi ajanvarauksella. Puh 0404860056, sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com

 

VIIKKOTIEDOTE

Viikkotiedotteessa julkaistaan yhdistyksen ja näkövammaisten ajankohtaisia asioita. Tiedote löytyy myös kotisivuiltamme ja Facebookista. Jäsen saa tiedotteen ilmoittamalla sähköpostin toimistoon tai sen voi pyytää läheisen tai avustajan sähköpostiin. Soittamalla toimistoon, sihteeri voi myös tarvittaessa lukea sen jäsenille.

Kotisivut: https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammmaiset-ry- Ulkoinen linkki

Facebook: https://www.facebook.com/eknvry/- Ulkoinen linkki

 

Puheenjohtajan: Susanna Kovasin tavoitat puhelimitse p 0414403967 (jätä kiireellusissä asioissa vastaajaan viesti) tai sähköpostilla: susanna.kovasin@gmail.com

 

Kerhoon ilmoittautumiset etukäteen kerhon vetäjälle!

 

KERHOT

Ke 5.1.2022 Keilailu, Lappeenrannan keilailuhalli. Lisätiedot: Toivo Tarvainen, p 0405529789

 

Ma 10.1.2022 klo 13:00 Imatran Sitruunakerho, paikka: Olavinkulma, käynti Kallenkujan puolelta. Kerho kokoontuu säännöllisesti parillisten viikkojen maanantaina. Lisätiedot: Soili Vilkka, p 0407681048

 

Ti 11.1.2022 klo 13 – 15 Parikkalan kerho kokoontuu seurakuntatalon isossa salissa ja jatkuu kuukausittain aina kuukauden toinen tiistai klo 13 – 15. Lisätiedot: Pentti Tarkkanen, p 0400301532

 

To 13.1.2022 klo 15:00 Imatran askartelukerho, paikka: Kauppakatu 3. Lisätiedot: Anja Mursinoff, p 0408356240

 

Pe 14.1.2022 klo 13:00 Ruokolahden kerho, paikka: Koivurannan kerhohuone, Virastotie 4. Lisätiedot: Anni Väänänen, p 0445785271

 

 

AVUSTAJAINFO

 

Henkilökohtaisen avun keskus Henkan toiminta on päättynyt 31.12.2021

toiminnan siirtyessä Eksoten ja Kymsoten vammaispalveluiden alaisuuteen.

 

Uudet yhteystiedot 1.1.2022 alkaen ovat:

 

Eksote

Palveluohjaaja Miia Skoutti-Kyllönen

Puhelin 040 651 0600 (ei puhelinaikaa)

Sähköposti miia.skoutti-kyllonen(at)eksote.fi- Ulkoinen linkki tai

avustajainfo(at)eksote.fi- Ulkoinen linkki

Avustajainfo 1.1.2022 alkaen avustajainfo.eksote.fi- Ulkoinen linkki

 

https://www.eksote.fi/sosiaalipalvelut/vammaispalvelut/henkilokohtainen-apu/henkilokohtaisen-avun-tyonantajamalli/Sivut/default.aspx- Ulkoinen linkki

 

Kela-taksin tilausnumerot muuttuvat

1.1.2022 alkaen jokaisessa maakunnassa on kaksi palveluntuottajaa, joilta Kelan korvaamat taksimatkat tilataan. Asiakas voi itse valita, kummalta hän tilaa matkansa. Myös terveydenhuolto tilaa taksin asiakkaan valitsemalta palveluntuottajalta. Uudet tilausnumerot tulevat käyttöön 20.12.2021. Siitä lähtien niistä voi tilata matkoja, jotka tehdään 1.1.2022 alkaen. Tämän vuoden aikana tehtävät matkat tilataan vielä nykyisistä numeroista.

Uudet numerot palvelevat 20.12 alkaen arkisin klo 8–16 ja 31.12. klo 8 alkaen ympäri vuorokauden. 

 

Tilausnumerot Etelä-Karjalassa

0800 555 123 (Taksi Saimaa Oy) tai

0800 021 87 (Taksi Päijänne Oy)

 

Oikeus vakiotaksiin säilyy

Jos Kela on myöntänyt asiakkaalle aiemmin oikeuden vakiotaksin käyttöön, oikeus siihen säilyy, vaikka palveluntuottaja vaihtuu. Asiakkaan kannattaa tiedustella nykyiseltä vakiotaksiltaan, jatkaako hän kuljetuksia jommallakummalla uusista palveluntuottajista. Jos asiakkaan nykyinen vakiotaksi ei jatka asiakkaan kuljetuksia 1.1.2022 alkaen, asiakkaan pitää ottaa yhteyttä palveluntuottajaan uuden vakiotaksin järjestämiseksi. 

Kela suosittaa, että asiakkaat kysyvät uutta vakiotaksia sen jälkeen, kun ovat ehtineet vertailla alueensa palveluntuottajia esimerkiksi alkuvuoden ajan.

 

Lisätietoja

https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/kela-taksin-tilausnumerot-muuttuvat- Ulkoinen linkki

 

Aluevaalit ja pieniele toiminta

Keräyspaikkamme ovat perinteisesti vaalien aikaan äänestyspaikoilla sisätiloissa. Seuraava keräys on aluevaalien aikaan 12.-18.1 ja 23.1.2022. Voit osallistua, vaikka pari tuntia ja siitä on iso apu.

 

Vapaaehtoisena olet keräyspaikalla tervehtimässä lahjoittajia ja olet ensimmäinen, joka antaa heille kiitoksen lahjoituksesta. Meillä on siitä erilainen keräys, että emme pyydä lahjoituksia, vaan vahdimme vain keräyslipasta. Näin rauha äänestyspaikalla säilyy keräyksemmekin osalta.’ https://www.pieniele.fi/lipaskeraajaksi/- Ulkoinen linkki

 

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry on myös mukana PieniEle keräyksessä Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella. Jos innostut tai läheisesi kanssa innostut mukaan lipasvahdiksi, ota yhteys keräysvastaaviimme kunnissa:

 

Imatra: Soili Vilkka, p 040 768 1048

Lappeenranta: Susanna Kovasin, p 041 440 3967

Ruokolahti: Anni Väänänen, p 044 578 5271

 

Mukavia talvipäiviä toivotellen:

Susanna Kovasin