Siirry pääsisältöön

Etelä-Karjalan Nä­kö­vam­mai­set ry - Ko­ke­mus­asian­tun­ti­jat

Yhdistyksemme kokemusasiantuntijat kertovat elämästään näkövammaisena ja kuinka kohtaat näkövammaisen arjen tilanteisssa. Ota heihin rokeasti yhteyttä, jos haluat tietoa näkövammaisuudesta. He vierailevat mm järjestöisssä, yrityksissä, opiskelijaryhmissä ym. Tietoa saa myös verkkovälitteisesti.
Näkövammais rintapinssit korissa

Juha Hanhimäki

Etelä-Karjalan Näkövammaiset Ry:n hallituksen jäsen

Olen 48-vuotias aktiivinen lappeenrantalainen mies. Perheeseeni kuuluu 2 lasta, vaimo ja opaskoira. Koulutukseltani olen metsänhoitaja. Omaan pitkän kokemuksen esimies- ja asiantuntijatehtävistä. Harrastan aktiivisesti liikuntaa, hiihtoa, juoksua ja kuntosalia.  Hiihdon paramaajoukkueen mukana olin neljä vuotta ja samana aikana sivulajina yleisurheilun juoksulajeja parapuolella.  Näkövammani ensimmäiset oireet tulivat aikuisiällä, joten olen kouluttautunut yliopistossa ja armeijan käynyt ns. normaalisti. Ennen näkövammaani harrastin liikuntaa aktiivisesti.

Vahvoja puoliani kokemusasiantuntijana ovat mm. työelämä ja työkyky, urheilu ja liikunta, järjestö- ja yhdistystoiminta ja kehittäminen.

Minuun voi olla yhteydessä
Puhelin 050 598 8416
sähköpostitse juha.hanhimaki@hanhimaki.com


Anni Pitkämäki
Näkövammaisten Ruokolahden vertaistukihenkilö, Näkövammaisten liiton hallituksen jäsen, Ruokolahden kunnanvaltuutettu sekä Etelä-Karjalan Osuuspankin hallintoneuvoston jäsen.
Kokemusasiantuntijana olen toiminut Eksoten eri työryhmissä ja niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin ohjaajana vuodesta 2018 alkaen. Eksoten toimintojen ulkopuolella olen ollut järjestämässä oppilaitoksissa ohjaushetkiä näkövammaisen kohtaamisesta sekä tutustuttanut opiskelijoita näkövammaisen arkeen Pimeän kahvilan avulla. Lisäksi olen ohjannut Kruunupuiston kuntoutuskeskuksen henkilökuntaa näkövammaisen kuntouttamisessa. Pyrin nostamaan esille kuntien kuten yritystenkin tilojen esteettömyyttä sekä palveluiden saavutettavuutta. Näkövammaisuuden lisäksi omaan vahvan kokemuksen yrittäjyydestä.
Miuhun voitte olla yhteydessä puhelimitse p. 044 578 5271 tai sähköpostitse anni_vaananen@hotmail.com.


Kirsi Pöyhönen
Olen 61-vuotias monisairas lähihoitaja. Mulla on kuulo- ja näkövamma, vaikea munuaissairaus, kilpirauhassairaus, vaikea anemia, astma, kipuoireyhtymä sekä tehty sydänleikkaus. Siinä joitakin.

Kokemusasiantuntijaksi opiskelin koska halusin tietoa uusista sairauksista. Miten ihmiset itse kokevat sairautensa ja ovat oppineet elämään niiden kanssa. Sopeutumisvalmennus kurssit ovat mainioita paikkoja saada vertaistukea, uusia vinkkejä ja katsomaan sairautta uudesta suunnasta sekä huomaamaan muidenkin selviävän.  Minut on otettu hyvin vastaan kaikkialla, vaikka mulla on paljon sairauksia mitkä rajoittavat osallistumista kaikkeen toimintaan. Olen kertonut omaa tarinaa koulutustilaisuuksissa. Niissä on tullut paljon kysymyksiä ja keskustelua, kuinka olen selvinnyt. Oman mielen virkeänä pitäminen on tärkeä vaikkakin välillä vaikeaa. Itse ajattelen että enempää ei anneta kuin jaksaa kantaa. Jokaiselle tekisi hyvää kouluttautua, vaikka ei tekisi yhtään keikkaa. Oman ajattelun kuva avartuisi.  Sairauksia on niin paljon erilaisia, ettei voi edes kuvitella. Ja kaikki ei näy päällepäin.
Kokemusasiatuntijuus on opettanut minulle uutta suhtautumistapaa eri sairauksia kohtaan. Kunnioittamaan jokaista sellaisena kuin on. Olen auttavainen luonne. Haluan olla monessa mukana. Suljetuissa ryhmissä jaamme tietoa ja vastaamme kysymyksiin, jos jotakuta jokin asia askarruttaa.

Minuun voi olla yhteydessä
Puhelin 050 369 1427
Sähköposti kirsi.poyhonen@outlook.com


Susanna Kovasin

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry, puheenjohtaja
Opaskoira yhteyshenkilö (Kaakkois-Suomi)
Valmistuin kokemusasiantuntijaksi Eksoten kouluttamana v 2018. Vertaistukijana toimiminen sai minut innostumaan koulutuksesta. Olen käynyt Etelä-Karjalan alueella kertomassa omaa tarinaani kroonisesta kivusta, näkövammaisuudesta, omaishoidosta/saattohoidosta ja paljon muistakin asioista. Kuulijat vaihtelevat yhdistyksistä yrityksiin ja oppilaitoksiin sekä erilaisiin terveydenhuollon ammattiryhmiin. Kokemusasiantuntijuus on tuonut myös mahdollisuuden olla kehittämässä terveydenhuollon toimintatapoja asiakasosallisena. Käyn tilaisuuksissa opaskoirani Fiksun kanssa ja meidät on otettu vastaan lämpimästi ja avoimin mielin. Korona-aikana toiminta on tapahtunut Teamsin välityksellä internetissä. Jokainen tapahtuma antaa minulle voimavaroja arkeen ja aina saa uusia näkökulmia tutkia omaa elämäntilannetta ja niiden muutoksia. Pidän myös omaa blogia kokemuusasiantuntijuudesta, elämisestä ja ajatusmaailmastani: https://www.facebook.com/suskikok/- Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki.

Suosittelen kokemusasiantuntijuutta kaikille niille, jotka ovat valmiita jakamaan omaa tarinaansa auttaakseen muita ja oppia tutkimaan omaa elämänkaarta ja kokemuksia muiden kanssa.

Minuun voi olla yhteydessä puhelimitse, sähköpostilla tai blogin kautta.
Puhelin 041 440 3967
Sähköposti susanna.kovasin@gmail.com