Siirry pääsisältöön
Kaakkois-Suomen Näkövammaisten logo.
Kaakkois-Suomen Näkövammaisten logo.

Ta­pah­tu­mia

Nokkosperhonen_kukassa.

Tällä sivulla

Pikkujoulu

Pikkujoulua vietimme jouluruuasta ja tanssimusiikista nauttien 26.11.2022 syyskokouksemme jälkeen Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Lappeenrannassa.
Etelä-Karjalan Näkövammaiset järjestivät ohjelman ja arpajaiset.


Työikäisten seminaari 7.-8.10.2022 Imatran Kylpylässä.

Virve Haikon kooste seminaarista.

Johtaja Jari Saarinen ja kehittämisasiantuntija Virve Haiko osallistuivat Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry:n järjestämään työikäisten seminaariin Imatralla 7.-8.10.2022.

Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry on Näkövammaisten liiton alueyhdistys, joka toimii Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnissa. Yhdistys on näkövammaisten etu- ja palvelujärjestö, jolla on varsinaisia jäseniä liki 600. Toiminnassa huomioidaan ensisijaisesti sokeat ja vaikeasti heikkonäköiset.

Työikäisten näkövammaisten seminaari on järjestetty vuodesta 2019 alkaen vuosittain. Idea seminaarista on syntynyt yhdistyksen puheenjohtajan Markku Mikkolan ja Jari Saarisen keskusteluissa. He olivat todenneet tarpeen järjestää jotakin työikäisille ja osatyökykyisille ja näin syntyi Työikäisten näkövammaisten seminaari.

Seminaarin alussa keskusteltiin näkövammaisten työllistymismahdollisuuksista sekä siitä, miten työnantajat ovat reagoineet, kun työntekijä onkin menettänyt näkökykynsä siinä määrin, ettei voi enää työskennellä samassa tehtävässä kuin aiemmin. Työnantajilta oli tullut erilaisia reaktioita, mutta useimmiten ensimmäinen ajatus on ollut se, ettei työsuhde voi jatkua. Ilo oli kuitenkin kuulla myös muista ratkaisuista sekä poluista takaisin työelämään näkövammaiselle sopivampiin työtehtäviin. Moni myös kertoi yhdistys- ja järjestötoiminnan olevan merkittävässä roolissa heidän elämässään. Useassa puheenvuorossa tuli myös esiin oma motivaatio sen suhteen, että on löytänyt voimavaroja jatkaa eteenpäin, vaikka näkökyky on mennyt työikäisenä.

Itse pidin puheenvuoron TE-toimiston näkökulmasta osatyökykyisyydestä, palkkatuesta ja työolosuhteiden järjestelytuesta. Oli kyseessä minkälainen rajoite tai vamma tahansa, mietitään olemassa olevaa työkykyä ja sitä minkälaisiin tehtäviin olemassa olevalla työkyvyllä pystyy. Ei siis automaattisesti oleteta tietyn vamman tai rajoitteen aiheuttavan työkyvyttömyyttä. Keskusteltiin myös siitä, että työnantajilla ei välttämättä ole ajantasaista tietoa työllistämisen tukimahdollisuuksista.

Työhönvalmentaja Eveliina Tirri Kymsotelta piti puheenvuoron osaamisen hyödyntämisestä. Hän kertoi muun muassa onnistumisia siitä, kuinka on löydetty osatyökykyisen tilanteeseen sopiva täsmätyöpaikka ja hän avasi myös tässä käytettyjä menetelmiä, kuten Ratko -toimintamallia.


Kesäleiri 8.-10.8.2022 Loma- ja kokoushotelli Marjola, Lappeenranta

Leirin ohjelmassa oli lenkkeilyä ja jumppaa liikuntaohjaajan johdolla. Ohjelmassa oli myös pihapelejä, ongintaa ja olympialaiset, jossa luontopolulla oli tietovisailurasteja.
Iltaohjelmassa oli bingoa, saunomista ja makkaranpaistoa. Leirillä oli rento ja mukava meininki ja sää oli mitä hienoin, aurinkoinen ja lämmin.Käsityökurssilla koristeltiin lasipulloja ja tehtiin jalkakylpyporeita.


Kesäretki Ahvenanmaalle 5.-8.6.2022

Kesäretkellä tutuistuimme mm. Myrskyluodon Maijan tarinaan ja kirjailija Anni Blomqvistin elämään. Kävimme  Bomarsundin raunioilla, Kastelholman linnassa, Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa sekä Vita Björn vankilamuseossa. Vierailimme myös Ahvenanmaan tislaamossa ja karkkien valmistustiloissa. Lounastimme mm. Smakby ravintolassa jonka omistaa kuuluisa Michael "Micke" Björklund.

 

Koristeltuja_lasipulloja.
Kesäretkeläiset_lounaalla-Smakby_ravintolassa.