Jä­sen­tie­do­te

Pohjois-Kymen Näkövammaiset ry:n jäsentiedote

POHJOIS-KYMEN                                    JÄSENTIEDOTE 2/2020
NÄKÖVAMMAISET RY                             12.5.2020

Salpausselänkatu 30
45100 KOUVOLA        
puh. 044 360 3121
sähköposti: pkymi@kymp.net

skype: pohjoiskymi
www.kasun.fi                                    
                                                
Keväinen tervehdys,

Pohjois-Kymen Näkövammaiset ry:n toimisto palvelee maanantaista -keskiviikkoon klo 10 – 13. Torstaisin ja perjantaisin sihteeri tekee toistaiseksi etätyötä.  Puhelin 044 360 3121 maanantaista perjantaihin klo 10-13. Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan, josta viestin saatuamme olemme teihin yhteydessä toimiston aukioloaikojen puitteissa. Kiireellisissä yhdistystä koskevissa asioissa voitte ottaa yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan Hannu Koverolaan.


Puheenjohtaja Hannu Koverolan  tervehdys

Kuten kaikki varmasti ovat tietoisia, kevään toiminta jouduttiin pysäyttämään koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan ja siitä seuranneiden kokoontumisrajoitusten vuoksi. Tämän vuoksi olemme myös yrittäneet miettiä uusia toimintatapoja aktiivisuuden ja yhteyksien ylläpitämiseksi jäsenten kesken. Yhdistyksen hallitus on pitänyt kevään aikana etäkokouksia puhelimitse. Nyt harjoittelemme  Teams- ja Whats Upp etäosallistumista ryhmässä. Suunnitelmassa on myös syksyllä järjestettävä kerho ICT- tukihenkilön kanssa, jossa aiheena olisi esimerkiksi näiden etäyhteyden järjestäminen ja niihin osallistuminen. Digitalisoituminen on nykypäivää ja voimme yhdessä harjoitella uusien välineiden käyttöä, jotta meillä olisi keinot vastata tulevaisuuden haasteisiin.
Yhdistyksen jäsenistä noin 65 % kuuluu ikänsä johdosta koronaviruksen riskiryhmiin. Hallitus ja valtioneuvosto esittää, että riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden tapaamisen rajoituksia jatketaan. Tästä johtuen myös yhdistyksen kevät- ja tilinpäätöskokous on suunniteltu pidettäväksi 16. syyskuuta 2020. Kokouksesta ilmoitetaan tarkemmin elokuun jäsentiedotteessa.

KASUN suunnitellusta kesäleiristä on kokous 8.6.2020, jonka jälkeen tarkempaa tietoa asiasta.

SYKSYN 2020 KERHOT
Syyskuu
ke 2.9        aloituskerho
ke 9.9        kirjallisuuskerho / Leena Johansson
ke 16.9      kevät- ja tilinpäätöskokous
ke 23.9      liikuntapäivä
ke 30.9      musiikkikerho (aiheena Kirka)

Olemme suunnitelleet syksyn ohjelmistoon teatterivierailun Kirka-musikaaliin Kouvolan teatteriin. Etukäteisvarauksella on varattu 40 lippua (25 näkövammaisille ja 15 avustajille). Näytös on lauantaina 3.10.2020 klo 13.Lipun hinta jäsenille noin 25 €. Asiasta tarkemmin elokuun jäsentiedotteessa.

Syksylle on myös suunnitteilla retki Helsinkiin kirjasto Oodiin ja Helsingin Musiikkitaloon.

PK- äänilehti Leena Johanssonin toimittamana ilmestyy kesäkuussa ja sen jälkeen seuraavan kerran syyskuussa. Pohjois-Kymen Näkövammaisten äänilehti ilmestyy kesäkuussa sihteerin toimesta, kun Lions Clubin lukijat ovat kesätauolla.
Poksetin äänittämö Helsingissä on kesätauolla 6. – 27. heinäkuuta 2020 välisen ajan, joten äänilehtien toimittaminen ei ole tuona ajankohtana mahdollista. Kesätaukoa edeltävä viimeinen äänilehti toimitetaan tiistaina 30. kesäkuuta, ja ensimmäinen kesätauon jälkeen tiistaina 4.elokuuta.

Heinäkuu on pääosin lomakuukausi ja toimisto on suljettuna.

ATK-TUKIHENKILÖ Jarmo Ylitalo antaa neuvoja puhelimeen ja tietokoneeseen liittyvissä kysymyksissä numerossa 044 980 2580, sähköposti jarmo.ylitalo@phn.fi.

KASUN TOIMISTO ON AVOINNA KOKO KESÄN, paitsi 27.7. – 31.7.2020 välisen ajan, jolloin toiminnan koordinaattori Sisko Rae on lomalla.

ALUETYÖNTEKIJÄ
Vuokko Jantunen puh. 050 526 3725 tai vuokko.jantunen@nkl.fi
KUNTOUTUSOHJAAJA
Leeni Koskinen puh. 044 583 5942 tai leeni.koskinen@kymsote.fi

Pohjois-Kymen Näkövammaisten yhdistyksen ikäjakauma huhtikuussa 2020.
Yhdistyksessä oli 214 jäsentä. Jäsenten keski-ikä on 72 vuotta. Naisia jäsenistä on 60 % ja miehiä 40%. Yli 65 -vuotiaita yhdistyksessä on 72,4%. Alle 65 -vuotiaita on 27,6%.  Heistä alle 20 -vuotiaita on 3,8%.

KYMSOTEN KULJETUSPALVELUN UUSI OHJE:

Kuljetuspalvelun   omakustannusmaksu taksilla matkustettaessa määräytyy Kouvolassa linja-autoreittien vyöhykejaon mukaisesti. Kouvolan seutu on jaettu kahteen vyöhykkeeseen A ja B.
A vyöhyke sisältää Kouvolan ydinkeskustan, Korian, Valkealan, Kuusankosken ja Voikkaan alueen, ja omakustannushinta tällä alueella liikuttaessa on 3,5 € (kertalipun hinta busseissa). Vyöhyke B on edellä mainittujen paikkakuntien rajalta esim. Anjalaan, Inkeroisiin Jaalaan, Vuohijärvelle, Vekaranjärvelle, Elimäelle, Tuohikottiin tai Kaipiaisiin asti matkustettaessa. B vyöhykkeen (joka sisältää myös vyöhykkeen A esim. Kouvolan keskustasta Inkeroisiin) omakustannusmaksu on 5 € (kertalipun hinta busseissa). Matkustettaessa naapurikuntiin esim. Kotkaan, Heinolaan tai Luumäelle omakustannusosuus määräytyy kilometripohjaiseen linja-autotaksaan kuten aiemminkin.

Kouvolan kaupungin karttakuva vyöhykkeistä.
    
Elonkerä
(Kerttu Rita, 2019)
---------------------------------------------------
Elämä on joskus kolotusta,
onnea iloa odotusta.

Ihan niin kuin unesta herrää,
kun sitä purkaa elon kerrää.

Siellä on joskus kultalankaa,
välillä kivi kengässä hankaa.

Aika tuopi tasoitusta,
kolhut antaa kokemusta.

Jos vaikka tuuli tuivertaisi,
lannistumaan meitä ei saisi.

Jos vaikka joku oksa lähtee,
onhan sentää runko tähteel.

Mitä surra eilispäivää,
huomisesta ei huolen häivää.

Kun et tiedä tulevaa,
mitä sitä suremaa.

-----------------------------


Hyvää kesäaikaa toivottaen,


Hannu Koverola
puheenjohtaja      


Anna Paatelainen
sihteeri

 Kaakkois-Suomen näkövammaisten jäsentiedote